Доларът слезе от двумесечния връх, но се насочва към най-печелившата седмица от шест месеца

Доларовият индекс спрямо шестте основни валути се понижи в Азия в петък, до 94.351 пункта, след като достигна двумесечен връх от 94.601 пункта по време на американската сесия в четвъртък

Икономика / България
3E news
304
article picture alt description

Щатският долар спадна от двумесечния връх в петък, тъй като подновените очаквания за нов американски стимул намалиха притесненията на инвеститорите за икономическото възстановяване, а китайският юан спечели, след като беше обявено, че страната ще бъде добавена от началото на 2021 година към глобалния индекс на облигациите.

И въпреки това, зелената валута е на път да постигне най-голямата си седмични печалби от почти половин година, но инвеститорите не са убедени дали възходящият тренд на долара и корекцията на рисковите активи, които са го движили, се е развил напълно.

„Аз лично мисля, че покачването на долара и търговията с рискови активи може да продължи. Американските новини са доминирани от предстоящите президентски избори. Политическата несигурност вероятно ще тежи на пазарите “, каза за „Рйтерс“ Казушиге Кайда, ръководител на валутните продажби в клон State Street Bank в Токио. „Това е свързано и с новия фискален пакет за подкрепа на икономиката. Никой не очаква сделка преди изборите, но икономиката се нуждае от някаква помощ до края на годината, както напоследък призоваваха и представители на Фед. "

Последните данни показват, че броят на американците, които подават заявления за обезщетения за безработица, се е увеличил неочаквано миналата седмица, което сигнализира, че икономическото възстановяване е на изчерпване, тъй като коронавирусните инфекции и смъртните случаи продължават да се повишават.

Доларовият индекс спрямо шестте основни валути се понижи слабо в Азия в петък до 94.351 пункта*, след като достигна двумесечен връх от 94.601 пункта в американската сесия в четвъртък. В петък индексът на долара се понижи, след като цените на акциите в края на сесията в четвъртък се повишиха с надеждата, че замразените преговори за стимулиране на икономиката на САЩ могат да се възобновят.

Индексът е нараснал с 1.4% тази седмица, въпреки че все още остават съмненията дали демократи и републиканци в Конгреса могат да преодолеят разделението, за да се споразумеят за новия финансов пакет.

Политическият пейзаж се усложни допълнително, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще обяви в събота своя избор за заместник на съдията от Върховния съд Рут Бадер Гинзбург, която почина на 87-годишна възраст, което предполага остри битки между републиканците и демократите.

Повишаването на доходността на американските държавни облигации, макар че остана на отрицателна територия, също подкрепи долара. Доходността на 10-годишните държавни дългови книжа се повиши до минус 0.911%, най-високото ниво от края на юли.

Еврото нарасна до 1.1669 долара, след като в четвъртък достигна двумесечно дъно от 1.16265 долара. Зелените пари спаднаха и спрямо японската валута, до 105.340 йени за един долар, но се задържат близо до най-високото им ниво от повече от седмица в предишната сесия.

Британският паунд успя да се задържи над двумесечния си минимуми, достигнат в сряда, след като правителството възобнови програмата си за подкрепа на работници, засегнати от възраждащата се пандемия COVID-19. Британската валута се търгува с повишение на ниво от 1.2767 щатски долара.

Юанът спечели през отминаващата седмица, след като консултантската компания FTSE Russel обяви, че добавя от началото на 2021 година китайските държавни облигации към своя водещ индекс на световните държавни облигации (World Government Bond Index - WGBI).

„Чуждестранните притежатели на китайски държавни облигации нараства стабилно. Включването им в WGBI ще донесе допълнителни външни потоци на китайския пазар на облигации и ще подкрепи юана“, прогнозира Кевин Сие, китайски икономист в банката Commonwealth в Сидни.

Китайската валута се търгува на ниво от 6.8122 юана за долар, като се повишава слабо през деня в континентален Китай. Юанът е спечелил около 5% спрямо дъното, достигнато през май.

Австралийският долар се търгува на ниво от 0.7061 американски долара, след като през нощта достигна двумесечно дъно от 0.7016 щатски долара за един австралийски.

Турската лира отново се повиши, като отскочи от рекордно ниското си ниво в четвъртък, когато централната банка на страната неочаквано повиши лихвените проценти с 200 базисни пункта. Турската лира се търгува в петък на ниво от 7.6150 лири за един американски долар, което е с близо 1% над рекордното дъно от 7.7170 турски лири за един долар, достигнато в четвъртък.

*Котировките са актуални към 10 часа българско време, източник „Ройтерс“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща