Доларът се готви за глобален икономически спад, поскъпва спрямо основните си конкуренти

Goldman Sachs във вторник заяви, че сега прогнозира реално пореден спад на БВП от 34% в САЩ през това тримесечие на годишна база в сравнение с по-ранна оценка за 24% спад

Икономика / България
3E news
650
article picture alt description

„При липсата на съществено подобрение на глобалните рискове или на цените на суровините, тогава заедно с продължаващия силен долар не сме убедени, че австралийският долар може лесно да поддържа опората си над 0,60 долара“, отбелязват аналитиците на National Australia Bank

Доларът поскъпна спрямо основните си конкуранти, осигурявайки на инвеститорите сигурно убежище за техните пари, на фона на очакванията за онова, което вероятно ще бъде един от най-лошите икономически сривове от десетилетия насам, заради битката с коронавирусната пандемия, обобщава „Ройтерс“.

Зелените пари се повишиха спрямо еврото, йената, швейцарския франк, британския паунд, новозеландския и австралийския долари, но не много, тъй като апетитът за купуване на долари като ваута-убежище беше компенсиран от агресивните мерки за ликвидност от американския Федерален резерв (Фед - централната банка на САЩ).

Австралийският долар поевтиня с 0.2% до 0.6123 американски долара, а новозеландският долар се понижи с 0.3% до 0.5945 щатски долара. Еврото загуби 0.3% до 1.1010 долара, а японската йена спадна с 0.2% до 107.74 йени за един американски долар до обед в азиатската търговия.

Въпреки поскъпването, доларът е под максимума за една нощ спрямо шестте основни валути и е доста под многогодишните върхове, постигнати миналия месец, преди Фед да обяви, че „ще изкупуване неограничено количество ценни книжа, вкл. и ипотечни облигации, за да подкрепи финансовия пазар".

Във вторник Фед разшири на десетки чуждестранни централни банки да получат достъп до повече долари по време на коронавирусната криза, като им позволи да обменят притежаваните от тях американски държавни ценни книжа за долари.

„Това което се случва, е тестване на максимума на пазара, затова „не се бийте с Фед“, каза през „Ройтерс“ Кайл Рода, анализатор в брокерската компания IG Markets в Мелбърн. По неговите думи, Фед очевидно иска да направи всичко необходимо, за да осигури ликвидност на валутните пазари, което оказва натиск върху долара, както иска президентът Доналд Тръмп.

В азиатската търговия американският долар поскъпна по-съществено спрямо валутите на развиващите се пазари и стабилен спрямо китайската валута до 7.0810 китайски юана за един щатски долар. Спрямо британския паунд доларът нарасна с 0.3% до 1.2381 американски долара за един паунд.

Индексът на долара, който измерва съотношението на зелените пари спрямо кошницата от шестте основни валути се повиши слабо до 99.028 пункта.

Междувременно данните за производството в Азия нарисуват мрачна картина. Производствената дейност в Япония и Южна Корея отчете най-голямото си понижение за около десетилетие. Според експресно проучване на Bank of Japan (BoJ), японските производители са с големи песимистични очаквания за първи път от седем години насам.

Подобно проучване се по-късно в сряда в страни като Германия и Съединените щати за доверието на инвеститорите, но данните за заетостта в частния сектор най-вероятно ще покажат спад на работните места.

Според последните данни на „Ройтерс“ в целия свят заразените са 851 064 в 206 държави, от които 42 060 са починали, а 176 211 са излекувани. САЩ вече изпревари Китай както по брой заразени (187 625 спрямо 76 238), така и по броя на смъртните случаи (3 883 спрямо 3 312).

Във вторник Goldman Sachs обяви, че променя прогнозата си и сега очаква спад на БВП от 34% в САЩ през това тримесечие на годишна база в сравнение с по-ранната оценка за 24% спад.

„При липсата на съществено подобрение на глобалните рискове или на цените на суровините, при наличието на сирен долар за продължителен период, сме убедени, че австралийският долар може безпроблемно да се задържи на ниво от около и малко над 0.60 щатски долара за един австралийски“, отбелязват анализаторите на National Australia Bank.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща