Доларът поскъпва в очакване на новини за стимулиращата програма на Джо Байдън

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шестте основни валути, добави 0.1%

Икономика / България
Георги Вулов
582
article picture alt description

Американският долар се повишава във вторник спрямо еврото и паунда и другите валути, но отстъпва на японската йена и китайския юан, тъй като инвеститорите ограничават рисковете и се насочват към сигурната щатска валута-убежище, заради нарастващите случаи на заразени с коронавирус по света. Допълнителна подкрепа доларът получи от нарастващите съмнения за бързото въвеждане на стимулиращата програма на Джо Байдън. Като цяло инвеститорите са  предпазливи преди месечното заседание на Федералния резерв на САЩ, насрочено за сряда и четвъртък. Очакванията са лихвите да не се променят, но има вероятност обема на програмата за изкупуване на активи да бъде увеличен. Облигациите повишиха доходността си. Всичко това е благоприятно за поскъпването на долара.

Появиха се и съмнения, че американският президент Джо Байдън ще успее да прокара през Конгреса своя план за икономическо спасяване в размер на 1.9 трилиона долара, като се има предвид явното противопоставяне от страна на републиканците, въпреки крехкото мнозинство на демократите в Сената. В американските медиите напоследък се появяват критични статии относно повишаване на държавния дълг, а пакетът от мерки на Байдън ще увеличи още повече дефицита.

Не липсват и съмнения дали ваксинирането срещу COVID-19, което се забавя, с малки изключения,  всъщност започват да обръща хода на пандемията. Случаите на заразените в света доближават 100 милиона, а смъртните случаи са над 2 милиона, тъй като разпространението на ваксините се забави, заради в производството. Производителят на лекарства Moderna, обаче, заяви в понеделник, че вярва, че ваксината действа срещу новите щамове, открити във Великобритания и Южна Африка.

„Очакваме Федералният резерв да потвърди паричната си политика и да не променя лихвите“, прогнозира за „Ройтерс“ валутният анализатор на японската банка Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) Лий Хардман. Той смята, че Фед ще подчертае отново, че все още е твърде рано да се говори за забавяне на темповете на количествено облекчаване (изкупуване на активи)... въпреки увеличената вероятност за по-големи фискални стимули.

Базовият лихвен процент вероятно ще остане на ниво 0 – 0.25% годишно през настоящата година, а единствените помени, които са възможни, не сега, а в близко обозримо бъдеще, се отнасят до програмата за обратно изкупуване на активи, казват анкетирани от „Ройтерс“ анализатори.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), добави 0.1%*.

Еврото е под натиск, заради въвеждането на нови ограничения, и спадна с 0.10% до 1.2124 щатски долара за едно евро. Общата валута се понижи в понеделник заради по-слабите от очакваните данни за доверието на бизнеса към германската икономика, обявени в понеделник. Индексът на Мюнхенския институт за икономически изследвания IFO за януари, спадна до 90.1 пункта, докато анализаторите очакваха значително по-малко намаляване на показателя - до 91.8 пункта.

Британският паунд отстъпи след четири поредни сесии на възход, започнал в средата на миналата седмица, като се понижи с 0.25% до 1.3639 щатски долара за един паунд.

Спрямо японската йена и китайския юан щатският долар се понижи съответно с 0.02% до 103.700 йени и с 0.08% до 6.4731 юана за един долар.

Австралийският и новозеландският долари спадат спрямо щатския си съименник съответно с 0.2% до 0.7699 американски долара за един австралиец и с 0.1% до 0.7190 американски долара за едно киви.

На криптовалутните пазари ралито на биткойна се забави в понеделник и се понижи с 1% до 31 744 долара.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща