Доларът под натиск от азиатските валути, след ръста на китайската икономика

Спрямо европейските валути доларът е стабилен, след като индексът на зелените пари спрямо шестте основни валути отчете ръст от 0.7% през миналата седмица

Икономика / България
3E news
653
article picture alt description

Силно влияещите се от търговията азиатски валути се повишиха в понеделник, след като китайската икономика направи нов скок през последното тримесечие, възстановявайки се от коронавирусната пандемия. В същото време предварителните анкети относно резултатите за предстоящите президентски избори в САЩ помогнаха на някои основни валути да окажат натиск американския долар.

През третото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на втората по големина икономика в света – китайската, се повиши с 4.9% спрямо предходното тримесечие и с 0.7 на сто от началото на годината, съобщи Националното статистическо бюро в Пекин. Данните разочароваха малко инвеститорите, които очакваха нарастване с 5.2 на сто.

Като прибавим ръста на БВП към другите икономически показатели, става ясно, че китайската икономика излиза от кризата, предизвикана от COVID-19. Тъpгoвиятa на Kитaй e нapacнaлa c 3.3% пpeз ceптeмвpи и c 0.9% зa цялoтo трето тpимeceчиe, въпреки че през първите дeвeт мeceцa статистиката отчита спад от 7.2%. Положителни са и резултатите за промишленото производство, което се е повишило с 1.2% през третото тримесечие, благодарение на скока от 6.9% през ceптeмвpи. Продажбите на дребно също отчитат ръст през септември с 3.3%, като и двата показателя – за промишленото производство и продажбите, са значително над очакванията на анализаторите.

Сред добрите новини азиатските валути нараснаха спрямо долара. Австралийският и новозеландският долари се повишиха съответно с 0.25% до 0.7098 щатски долара и с 0.31% до 0.6629 щатски долара*. Китайският юан също отчете силен ръст след статистиката, но впоследствие започна леко да се понижава до 6.6983 юана за един щатски долар.

За разлика от повечето азиатски валути, йената е в леко отстъпление с 0.04% до 105.450 йени за долар.  

Спрямо европейските валути доларът е стабилен, след като индексът на зелените пари спрямо шестте основни валути отчете ръст от 0.7% през миналата седмица. Еврото спадна и се доближава до двуседмичния минимум, като се понижава с 0.07% до 1709 щатски долара, спрямо котировките от петък. Британската валута, обаче, се повиши с 0.34% до 1.2957 щатски долара, подкрепен от очакванията на инвеститорите за пробив по търговското споразумение за Brexit.

„Доларът може да остане повишен тази седмица“, каза за „Ройтерс“ анализаторът от Австралийската банка на Британската общност Ким Мънди. „Липсата на фискален стимул и нарастващите коронавирусни инфекции пораждат безпокойство относно световните икономически перспективи.“

Слабите надежди, че демократите и Белият дом могат да се споразумеят за нова фискална програма за подпомагане на икономиката, бяха попарени от противопоставянето на републиканците в Сената и тъй като инвеститорите вече отчитат победата на Байдън на изборите на 3 ноември. Джо Байдън вече води с около 10 процента в националните анкети, но преднината му е по-малка в някои важни за изборите щати. Тръмп и Байдън трябва да проведат заключителния си дебат в четвъртък.

„Пазарите ще бъдат внимателни към всяка промяна в анкетите в полза на Тръмп, въпреки че традиционно последният дебат има по-малко въздействие върху общественото мнение“, посочват анализатори на Barclays. Спроде тях, основният риск за пазарите сега би бил промяна на резултатите от анкетите, което би намалило вероятността да бъде приет голям спаситерлен пакет и биха могли да повишат вероятността за оспорвани избори.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща