Доларът на печалба при нарастващо напрежение между САЩ и Китай, юанът и други азиатски валути на загуба

Щатската валута се повиши с 0.24% до 1.0925 долара за едно евро в петък, след ръст от 0.3% в предишната сесия

Икономика / България
3E news
398
article picture alt description

Доларът e на печалба спрямо основните си конкуренти в петък, тъй като притесненията за нарастващото дипломатическо напрежение между Съединените щати и Китай активизираха търсенето на зелените пари.

Китайско-американските отношения се изостриха по широк кръг от проблеми, включително и за ограниченията, които иска да наложи Китай към бившата британска колония Хонконг чрез промяна на законодателството и реакцията на Пекин към пандемията на коронавируса, което накара много инвеститори да изоставят апетита си за риск.

Противоречията се оказаха благоприятни за йената, но изпратиха юана до повече от месечно дъно и разтърсиха австралийския и новозеландския долар.

„Има проблеми между Съединените щати и Китай от доста време“, каза за „Ройтерс“ Юкио Ишизуки, валутен анализатор в Daiwa Securities в Токио. Според него, много инвеститори променят късите си позиции към щатската валута от ден за ден, което затруднява да се види тенденцията, но като цяло доларът изглежда широко подкрепян.

Докато новите търкания между двете най-големи икономики в света оказаха известен натиск върху юана, в същото време китайската валута получи известна подкрепа, след като политиците в Пекин заговориха за нови стимулиращи мерки за икономиката, които се очаква да бъдат обявени скоро.

Доларът се повиши с 0.24% до 1.0925 щатски долара за едно евро в петък, след ръст от 0.3% в предишната сесия. Доларът се купува за 0.9715 швейцарски франка, след като в четвъртък отчете най-голямата си печалба за повече от две седмици.

Паундът е стабилен на ниво от 1.2216 щатски долара преди да бъдат обявени данните по-късно в петък за продажбите на дребно, които се очаква да са спаднали.

Китай иска да наложи ново законодателство, относно националната сигурност на Хонконг след миналогодишните протести, заяви за „Ройтерс“ китайски представител в четвъртък, след новите протести в града.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че Вашингтон ще реагира "много остро" на законодателството.

Ако се приеме новото законодателство, съществува риск Хонконг да загуби част от своите благоприятни условия за търговия със САЩ, които са му помогнали да запази позицията си на глобален финансов център.

Хонконгският долар се повиши малко в петък, доближавайки се до месечния си пик на нивата между 7.75 и 7.85 хонконгски долара за един щатски. Акциите на борсата в Хонконг спаднаха с над 5%, подчертавайки опасенията на инвеститорите за новото китайско законодателство за града.

Между Вашингтон и Пекин има също противоречия заради достъпа на китайските компании до модерни технологии, а американските критики са постоянни относно реакцията на Пекин към появилия се в края на миналата година нов коронавирус в централната китайска провинция Хубей.

Новото напрежение възобнови спомените за миналогодишната търговска война между двете най-големи икономики в света, която размъти световните финансови пазари.

В континентален Китай юанът за кратко спадна до най-ниската стойност от 2 април, преди да намали загубите, като се повиши до 7.1210 юана за един щатски долар.

Китайският премиер Ли Къцян обеща по-големи разходи за инфраструктура и други мерки за подкрепа на икономиката при откриването на заседанието на Националния народен конгрес в петък.

Китай не посочи целева прогноза за икономически растеж до 2020 г. за първи път, откакто започна да публикува такива прогнозни цели през 1990 г., тъй като втората по големина икономика в света се срина от коронавируса.

Антиподните на щатския долар валути повишиха загубите си, тъй като инвеститорското желание за риск беше ударено. Австралийският долар спадна с 0.49% до 0.6535 щатски долара, а новозеландският долар отслабна до 0.6106 щатски долара за един австралийски.

Нова Зеландия обмисля да предоставя пари в брой директно на домакинствата, за да помогне на икономиката да се възстанови от пандемията на коронавируса, заяви финансовият министър на страната в петък.

Идеята за паричните преводи към домакинствата, наричани често пари от хеликоптер, отново привлече внимание, тъй като пандемията нанася най-тежкия удар не само върху Нова Зеландия, но и върху глобалната икономика след Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

Йената, единствена от азиатските валута се държи стабилно на ниво от 107.46 йени за един щатски долар. Японската валута се повиши с 0.6% спрямо австралийския долар и спечели 0.4% спрямо новозеландското киви, тъй като инвеститорите се насочват към йената като валета-сигурно убежище и при най-малките сътресения на пазарите.

Йената не се повлия по-рано по време на азиатската търговия, след спешната среща в петък на Банката на Япония, на която бяха определени подробностите по схемата за кредитиране на малки компании, пострадали от пандемията.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща