Доларът на печалба, инвеститорите очакват споразумение за нови стимули в САЩ

Индексът на зелените пари спрямо шестте основни валути скочи до 93.568 пункта, като се отдалечи от двугодишното дъно от 92.495 пункта, достигнато в петък

Икономика / България
3E news
398
article picture alt description

Доларът на печалба вторник след седем седмици на почти безмилостен спад, тъй като инвеститорите се вкопчиха в надеждата за политическа сделка за стимулиране във Вашингтон между демократи и републиканци, а доходността на американските облигации се възстанови от многомесечните си ниски нива.

Индексът на долара спрямо шестте основни валути скочи 93.568 пункта, като се отдалечи от двугодишното дъно от 92.495 пункта, достигнато в петък. След като спадаше седем поредни седмици, американската валутата направи краткосрочен коригиращ скок нагоре, заявиха търговците.

Еврото се промени слабо до 1.1748 долара в азиатската търговия*, след като в началото на азиатската търговия се понижи с 0.5% спрямо нивата при затваряне на търговията в понеделник. Доларът се повиши с 0.15% до 106.110 йени за един щатски долар.

„Спадът на долара изглежда засега спря. Въпреки че разговорите за увеличаване на фискалните разходи се намират в безизходица, ние оценяваме положително решението на президента да повиши сумата на седмичните обезщетения за безработица“, каза за „Ройтерс“ Минори Учида, главен валутен анализатор в MUFG Bank в Токио.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа в неделя укази за възстановяване на по-високите седмични обезщетения за безработица и спиране на данъците върху ниските заплати.

„В сравнение с пазарния консенсус за новия пакет за подпомагане на икономиската на стойност между 1 и 1.5 трилиона долара, икономическите стимули от обявените мерки на президента ще бъдат очевидно по-малки“, каза Такафуми Ямаваки, ръководител на анализаторския екип за валутните пазари в банката JPMorgan. - „Като наблюдават реакциите на пазара, инвеститорите изглежда смятат, че в крайна сметка ще има някаква сделка в Конгреса“, допълни анализаторът.

Лидерите от двете партии в Конгреса на САЩ и представители на администрацията на Тръмп заявиха в понеделник, че са готови да възобновят преговорите за сделка за икономическите стимули за борба с коронавирусната пандемия, въпреки че не е ясно дали демократите и републиканците ще успеят да преодолеят различията си.

В понеделник борсовият индекс в Ню Йорк S&P500, в който са включени най-големите компании, които оперират на американския пазар, се повиши до петмесечен максимум, а доходността на 10-годишните щатски облигации нарасна 0.581%, което е най-високото му ниво за повече от седмица.

Инвеститорите също така следят бързо влошаващите се отношения между Вашингтон и Пекин. Китай наложи санкции на 11 граждани на САЩ, включително републикански депутати, след като Вашингтон санкционира високопоставени служители в Хонконг и Пекин.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че компаниите от Китай и други страни, които не спазват счетоводните стандарти, ще бъдат извадени от американските фондови борси до края на 2021 г.

Въпреки че пазарът показва ограничена реакция на най-новите санкции, анализаторите смятат, че американско-китайската конфронтация ще има по-дългосрочни последици.

„Предишният спор за търговията, сега се превърна в нещо като идеологическо противопоставяне между САЩ и Китай“, каза Дейсуке Уно, главен анализатор в банката Sumitomo Mitsui. - Като цяло напрежението между САЩ и Китай може да доведе до повишена разпродажба на долари, но отрицателното въздействие няма да бъде ограничено само до търговия между двете най-големи икономики, а може да навреди на (глобалната) икономика.“

Турската лира остана близо до рекордно ниското си дъно в петък, заради нарастващите опасенията за изчерпването на валутните резерви на страната и се очаква централната банка да предприеме по-решителни действия, за да спре падането на националната валута.

Турската лира се търгуваше на ниво от 7.340 лири за долар във вторник, малко над рекордно ниското ниво от 7.365 лири за един долар, достигнато в петък.

"Турската лира вероятно ще се сблъска с една или две бури, тъй като централната банка на Турция почти сигурно ще се намеси на валутния пазар преди срещата си следващата седмица“, прогнозира Рикия Такеба, старши анализатор в Okasan Online Securities в Токио. Той смята, че инвеститорите могат да се предпазят от изтичане на капитали на контролирания от правителството пазар в Турция, което може да ги подтикне да продадат лирата за долари, йени или евро.

Заместник-гуверньорът на Bank of England Дейв Рамсден заяви в интервю, публикувано във вторник, че централната банка на Англия ще повиши количественото облекчаване (QE), ако икономиката на Обединеното кралство отново се забави. Британският паунд отстъпи с 0.12% до 1.3086 щатски долара за една британска лира.

*Котировките са актуални към 9 часа българско време, източник „Ройтерс“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща