Доларът на загуба, надеждата за компромис за новите стимули за американската икономика избледняват

Индексът на зелените пари спрямо кошница от шестте основни валути спадна слабо в четвъртък, но все още е много над двугодишното дъно, което достигна миналата седмица

Икономика / България
3E news
487
article picture alt description

Доларът се понижи спрямо повечето си конкуренти в четвъртък, заради избледняващата надеждата за компромис между републиканци и демократи в Конгреса на САЩ и да се споразумеят за допълнителни стимули за американската икономика.

Австралийският долар се повиши, след като данните за новите работни места се оказаха по-добри от очакваните, и потушиха опасенията относно трайното огнище на коронавируса във втория по големина град в страната Мелбърн.

Зелените пари останаха под натиск от спадналата доходност на американските държавни облигации, макар че много анализатори твърдят, че това е само временен спад, защото конгресмени и сенатори в крайна сметка ще се споразумеят за по-голям размер на стимулите, за да помогнат на икономиката да се възстанови от коронавирусната пандемия.

„Доларът се нуждае от позитивни новини за стимулите, като се повиши техният размер още повече и съм сигурен, че ще се стигне до там, защото политиците в Конгреса не могат да се върнат в своите избирателни райони с празни ръце“, каза за „Ройтерс“ Масафуми Ямамото, главен валутен анализатор в Mizuho Securities в Токио. Според него, когато това се случи, доларът ще започне да печели първо спрямо йената и това би могло да бъде катализатор за нарастването на долара и спрямо други валути.

Спрямо еврото доларът се понижи до 1.1833 щатски долара, като добави нови 0.4% към загубата в сряда*.

Британската лира се повиши с 0.15% до 1.3053 долара за един паунд.

Зелената валута спадна спрямо безопасното пристанище швейцарски франк с 0.30% до 0.9092 франка за един долар.

Доларът се отдръпна от триседмичния си връх и се търгува на ниво от 106.660 йени, което е понижение с 0.21% спрямо котировките в сряда.

Континенталният юан бързо и за кратко се повиши до петмесечен връх, преди да се върне на ниво от 6.9393 юана за долар, което представлява слабо повишение от 0.04% спрямо котировките в сряда, тъй като все още не е ясно дали представителите на САЩ и Китай ще се срещнат в събота, за да преразгледат своята търговска сделка от Първа фаза, което изнерви инвеститорите.

Американският президент Доналд Тръмп обвини демократите в Конгреса в сряда, че не искат да преговарят за коронавирусния пакет за помощ на икономиката на САЩ, тъй като представителите на републиканците и демократите се обвиняват взаимно за петдневното забавяне на преговорите относно законодателството за икономическата помощ.

Пандемията оказва особено тежко влияние върху Съединените щати, където са загинали повече хора, отколкото всяка друга държава. Милиони американски работници загубиха работа, а срокът за допълнителните суми за обезщетенията за безработица изтекоха миналия месец.

Пазарните настроения се изместиха от оптимизма към песимизма, но повечето анализаторите твърдят, че най-вероятният резултат ще бъде по-голям размер на помощта, тъй като без нея икономическото възстановяване на САЩ може да спре.

Индексът на щатския долар спрямо кошница от шестте основни валути спадна слабо в четвъртък, но все още е много над двугодишното дъно, което достигна миналата седмица.

Австралийският долар се повиши с 0.12% и се търгува на ниво от 0.7171 щатски долара за един австралийски, подкрепен от данните, показващи, че икономиката на Австралия през юли е създала три пъти повече работни места, отколкото очакваха анкетираните от „Ройтерс“ анализатори.

Положителните данни за работните места показват, че икономиката остава устойчива при новата вълна на зараза с COVID-19 във втория по-големина град Мелбърн.

Новозеландският долар се понижи слабо до 0.6568 щатски долара за едно „киви“.

Резервната банка на Нова Зеландия може да предложи повече парични стимули, ако има нов период на възраждане на местните коронавирусни инфекции, които да принудят властите да подновят ограниченията в страната, заяви заместник-гуверньорът на банката Джеф Басканд пред Reuters в четвъртък.

Заради нарастване на заразените с COVID-19, Нова Зеландия тази седмица затвори най-големия си град, Окланд, и възстанови правилата за социално дистанциране в останалата част от страната, тъй като 102-дневният период без нови случаи на заразени с коронавируса приключи.

*Котировките са актуални към 10 часа българско време, източник „Ройтерс“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща