Доларът задържа печалбите си, инвеститорите търсят безопасност за активите си в ликвидната американска валута

Индексът на долара спрямо кошница от шестте основни валути се повиши слабо до 99.588 пункта, след печалба от 0.53% за една нощ

Икономика / България
3E news
1048
article picture alt description

Доларът задържа печалбите си в четвъртък, тъй като инвеститорите се втурнаха към безопасността на най-ликвидната валута в света, при условия на огромно нарушаване на световната търговия поради пандемията на коронавируса.

Индексът на долара спрямо кошница от шестте основни валути се повиши слабо до 99.588 пункта, след печалба от 0.53% за една нощ, когато американската валута се повиши значително спрямо повечето от основните си партньори.

В началото на търговията в четвъртък еврото се понижи с 0.2% до 1.0924 щатски долара за едно евро, след като загуби 0.69% в сряда. Британският паунд се продаваше за 12382 американски долара, поскъпвайки с 0.2%, с което покри половината загуби от предишния ден.

Австралийският долар се понижи с 0.99% до 0.6080 щатски долара спрямо предишната сесия.

Доларът отскочи също с 0.3% до 107.15 йени, след като в сряда достигна двуседмично дъно от 106.925 йени за един долар.

Президентът Тръмп стресира пазарите

Пазарите бяха стресирани след брифинга на президента на САЩ Доналд Тръмп във вторник, когато той предупреди американците за "болезнени" две седмици в борбата с коронавируса, през които мерките социално дистанциране ще бъдат по-строги.

„След като оптимистичният президент на САЩ предупреди, че най-лошото от пандемията тепърва предстои, коя фабрика ще държи вратите отворени за работниците и ще изплаща заплатите?“, попита риторично Крис Рупки, главен финансов икономист в MUFG Union Bank в Ню Йорк. „Само няколко актуални данни до момента показват, че това прилича повече на депресия, отколкото на рецесия“, допълни пред „Ройтерс“ Рупки.

Най-важното доказателство за щетите се появи миналата седмица, когато бяха обявени данните за заявените искове за обезщетения при, един от най-ранните измервания на икономическите тенденции, които скочиха до 3.28 милиона, като изпреварих предишния седмичен рекорд от 695 000, поставен през 1982 година.

Следващите данни за искове за безработни, които трябва да се появят днес, се очаква да покажат още 3.50 милиона нови заявления за миналата седмица. Прогнозите на икономистите в анкета на „Ройтерс“ варират от 1.5 милиона до 5.25 милиона.

„Както видяхме вчера, влошаването на икономическите перспективи на САЩ вероятно ще доведе до укрепване на йената спрямо щатския долар“, каза Шин-Ичиро Кадота, старши анализцатор в банката Barclays.

Последните данни за пандемията притесняват

защото показват сериозно нарастване на случаите на заразените, които в глобален мащаб се приближаван до един милион, който ще бъде достигнат най-вероятно в рамките на ден или два. По последни данни на „Ройтерс“ заразените в целия свят са 935 392 (+84 328 само на 1 април) в 206 държави на планетата, излекуваните са 190 384 (+14 173), а умрелите са 46 906 (+4 846). Рекордьори са САЩ, които изпревариха Китай, следвани от четирите най-големи Западноевропейски икономики. В САЩ са регистрирани 214 207 заразени (+26 582), докато в Китай заразените са 81 554 и на 1 април няма регистрирани нови случаи. Следват: Италия, където заразените са 110 574 (+4 782), Испания със 104 118 заразени (+9 701), Германия, където заразените са 77 981 (+11 252) и Франция с 56 989 заразени (+4 861).

Азиатските финансови центрове, които досега бяха пощадени от най-лошата епидемия, като Токио, Хонконг и Сингапур, се наблюдават тревожни повишения през последните седмици.

Търговията не е активна

тъй като малцина искат да поемат допълнителни рискове в условия на пандемия. А за някои търговци тяхното собствено здраве става все по-важно през търговията.

Вирусът се разпространява бързо и в много нововъзникващи пазарни страни, някои от които инвеститорите се страхуват да се борят с него поради ограничените медицински възможности и лошата хигиена.

Икономиките с големи дългове под стрес

Подобни притеснения подлагат на допълнителен стрес върху страни, с уязвими икономики като дефицит по текущата сметка, високи нива на външен дълг и ограничени валутни резерви.

В Азия индонезийската рупия загуби 0.6%, доближавайки се до 22-годишно дъно, достигнат в края на миналия месец. Тъй като притесненията за коронавируса започнаха да удрят пазарите в края на февруари, рупията спадна за малко повече от месец със 17%.

Бразилският реал и южноафриканският ранд достигнаха рекордни най-ниски нива в сряда, а турската лира потъна до двугодишно дъно.

От края на февруари бразилският реал е загубил 16%, южноафирканският ранд е изтрил 17%, а лирата е спаднала с 9%.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща