Доларът в отбрана, инвеститорският апетит за рискови активи нараства

Индексът ICE, който измерва съотношението на долара спрямо шестте основни валути, спадна с 0.03% до 90.111 пункта, като в един момент през нощта се свлече до 6-седмично дъно от 89.941 пункта

Икономика / България
Георги Вулов
557
article picture alt description

Американският долар падна до тригодишно дъно спрямо британския паунд и валутите на Австралия и Нова Зеландия в сряда, тъй като обещанията на правителствата и централните банки да се поддържат благоприятни парични условия по света повиши апетита на инвеститорите за по-рискови активи.

Новозеландският долар се понижи за кратко, преди да се повиши до максимума от април 2018 г., след като централната банка на страната прояви търпение и запази непроменена паричната си политика за повече стимули и замрази основната лихва.

Председателят на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джеръм Пауъл потвърди във вторник пред американските сенатори, че лихвените проценти ще останат ниски и Фед ще продължи да купува облигации в подкрепа на американската икономика, което много анализатори и инвеститори смятат за фактор с дългосрочно отрицателно въздействие върху долара.

Парите потекоха от сигурните убежища като долара към валути, които се очаква да се възползват от увеличената глобална търговия, както и към страни като Великобритания, които бързо се възстановяват от пандемията на коронавируса.

„Признаци за икономическо възстановяване са нарастващите цени на суровините, които от своя страна подкрепят валутите на страните износителки на суровини като австралийския долар“, каза Джуничи Ишикава, валутен анализатор в IG Securities. Той уточни пред „Ройтерс“, че апетитът за риск се подобри значително и това поставя долара в неравностойно положение спрямо основните валути-конкуренти.

Индексът ICE, който измерва съотношението на долара спрямо шестте основни валути спадна с 0.03% до 90.111 пункта, като в един момент през нощта се свлече до 6-седмично дъно от 89.941 пункта*.

Aвстралийският дола, при който има тенденция да се възползва от повишаването на цените на металите и енергията, скочи за момент до тригодишния връх от 0.7945 щатски долара, след което намали печалбите си, но отчете ръст от 0.07% до 0.7916 щатски долара.

Новозеландският долар се повиши до 0.7384 американски долара, след като за кратко рязко падна, когато Резервната банка на Нова Зеландия (RBNZ) изрази известна предпазливост относно перспективите за паричната си политика, с което разочарова търговците, които очакваха банковият регулатор да обяви очакванията си за скорошно подобряване на икономическите показатели.

„Финансовите пазари флиртуват с идеята, че RBNZ може да затегне паричната политика през следващата година, а днешното съобщение е обезсърчително за тези, които се придържат към това мнение“, пише анализаторът в австралийската банка Westpac Доминик Стивънс в съобщение до клиентите на кредитната институция, получено и в „Ройтерс“. Според анализатора, RBNZ иска да види нарастване на инфлацията и заетостта, преди да промени паричната си политика.

Британският паунд се повиши с 0.3% до 1.4158 долара, след като преди това за момент достигна 1.4295 долара за първи път от април 2018 година.

Перспективите за британската валута се подобриха, тъй като инвеститорите приветстват програмата на Лондон за бързо ваксиниране срещу коронавируса и плановете на правителството да облекчи строгите ограничения върху икономиката.

Еврото нарасна с 0.07% до 1.2157 долара, доближавайки се до месечен максимум от 1.2180 долара, достигнат за известно време в предишната сесия.

Доларът успя да нарасне спрямо други традиционни валути, прибавяйки 0.3% до 105.560 японски йени, и нараствайки с 0.12% до 0.9061 франка за долар, доближавайки се до тримесечен връх спрямо швейцарската валута.

Председателят на Фед Пауъл се противопостави на спекулациите, че разхлабената парична политика ще доведе до инфлация и финансови балони, които са двете основни притеснения за инвеститорите тази година, тъй като нараства скептицизмът относно бързия растеж на световните фондови пазари.

Според някои анализатори, в страни с ограничено въздействие от избухването на коронавирус централните им банки сега се борят с въпроси кога да започнат да затягат паричната си политика, правейки по този начин долара по-малко привлекателен.

На пазара на криптовалути биткойнът се възстанови и се търгува над 50 000 долара, след като тази седмица рязко спадна от рекордно високото ниво от 58 584 долара, достигнато в неделя.

Базираната в Сан Франсиско финансова компания, Square Inc, която предлага мобилни разплащания, заяви, че е инвестирала 170 милиона долара в цифрови активи през четвъртото тримесечие на миналата година, което според някои анализатори е причината за връщането на биткойна на ниво около и над 50 000 долара. Други анализатори, обаче, твърдят, че скорошният скок на биткойн е прекомерно висок и ще последва срив.

*Валутните курсове са актуални към 9.30 часа българско време, източник „Ройтерс“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща