Губещият туристически сектор повлече надолу европейските пазари на акции

Въпреки пониженията в петък, седмичната равносметка е положителна, тъй като всички основни индекси в Европа завършиха с повишения

Икономика / България
3E news
373
article picture alt description

Европейските акции се понижиха в петък, предвождани от туристическия сектор, след като Великобритания наложи карантина на пътници от още няколко европейски страни и публикуваните по-слаби от очакваните статистически данни.

Обединеното кралство наложи 14-дневна карантина за пристигащи от Франция от събота, добавяйки Холандия, Малта и още три държави в списъка, опасявайки се от увеличаване на броя на случаите на заразяване с COVID-19 в страната. Британският министър на транспорта Грант Шапс обяви това в четвъртък в Twitter. Преди това в списъка бяха включени Испания и Белгия.

От началото на пандемията на коронавируса COVID-19 броят на заразените във Великобритания към 14 часа по Гринуич достигна 343 286 души, от които 46 672 са починали. Според данните на университета „Джон Хопкинс“, бобщени от агенция „Ройтерс“, заразените в света са 20 975 895, от които 759 053 са загиналите, а излекуваните са 12 919 818 души. Обезпокояващото е, че за последното денонощие заразените са се увеличили с 284 429 души. В същото време, според портала Worldometer, който е специализиран в статистиката за най-важните световни събития, броят на заразените в света до 14 часа по Гринуич са повече от 21 милиона.

Икономиките на 19-те държави от еврозоната се срина с 12.1% през второто тримесечие на 2020 г., показват окончателните данни на Статистическата служба на Европейския съюз „Евростат“. Така икономиката влезе в рецесия, а понижението на БВП е най-голямото, откакто се отчита този показател. В същото време търговският излишък на еврозоната е нараснал до 21.2 милиарда евро (25 млрд. долара) поради резкия спад на вноса.

Европейската комисия обяви, че започва преговори с американския фармацевтичен гигант Johnson & Johnson за закупуването на 200 милиона дози ваксина срещу COVID-19, която ще бъде разпределена между всичките 27 държави-членки на Европейския съюз.

Вижте още: EK се споразумя с фармацевтична компания за закупуване на ваксина срещу коронавирус

Настроенията на пазарните участници бяха помрачени от по-слабите от очакваните статистически данни от Китай и несигурността около приемането на нов пакет от мерки за подкрепа на американската икономика. Индустриалното производство в Китай миналия месец се е увеличило с 4.8% спрямо юли миналата година, докато анализаторите, анкетирани Trading Economics, прогнозираха среден ръст от 5.1%.

Освен това, продажбите на дребно в Китай неочаквано спаднаха с 1.1% през юли, след като месец по-рано се понижиха с 1.8 на сто, докато очакванията на анализаторите бяха за нарастване с 0.1%.

Сенатът на САЩ излезе във ваканция до края на месеца след заседанието си в четвъртък, без да постигне споразумение. Неразрешим засега остава спорът е размера на новия пакет от икономически стимули. Икономическият съветник на американския президент Лари Кидлоу заяви пред CNBC, че демократите искат "твърде много пари".

До обед общоевропейският индекс STOXX 600 спадна с 1.87%. От националните измерители на „сините чипове“ с най-голям спад беше британският бенчмарк FTSE 100 (-2.20%), следван от испанския (-2.13%), френския САС 40 (-1.96%), италианския FTSE MIB (-1.76%) и германския DAX (-1.08%). Следобед низходящият тренд се зарази, като за повечето индекси се ускори.

Източник: MarketWatch

Туристическият сектор загуби общо 3.8%, тъй като акциите на авиокомпании и туроператори заличиха между 5.5% и 7.5% от цената за един ден. Сред тях се откроиха книжата на TUI (-7.01%), Easyjet (-7.53%), компанията майка на националните превозвачи на Испания Iberia и на Обединеното кралство British Airways - IAG (-5.54%). Акциите на Air France - KLM спаднаха с 6.8%.

Сред губещите бяха и книжата на Daimler, които се понижиха с 1.6%. Германският автомобилен производител обяви, че ще плати около 1.5 милиарда долара за уреждане на претенции от американските власти ако се докаже, че данните за вредните емисии на дизеловите двигатели са манипулирани.

Акциите на холандския холдинг за диагностика, медицински и фармацевтични изследвания Qiagen спечелиха 2.69%, след като стана известно, че американският производител на лабораторно оборудване Thermo Fisher Scientific не е успял да се споразумее за придобиване на холандска компания, след като обяви, че е готов да плати 10.7 милиарда евро. Много акционери на Qiagen смятат, че офертата на Thermo Fisher е твърде ниска, предвид перспективите за търсене на тестовете за коронавирус на компанията.

На дъното на STOXX 600 спаднаха акциите на германската IT компания Cancom с подразделения в САЩ и Великобритания, които се понижиха със 7.81%, след обявените финансови резултати за първото полугодие на годината, които разочароваха инвеститорите.

Седмичната равносметка

Въпреки отчетените загуби в петък, седмичната равносметка е положителна, тъй като всички основни индекси завършват с повишения. С най-голям седмичен ръст е испанският бенчмарк IBEX 35 (+3.03%), следван от италианския FTSE MIB (+2.39%), германския DAX (+1.73%), френския САС 40 (+1.61%), общоевропейския STOXX 600 (+1.22%) и британския FTSE 100 (+0.92%).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща