Втората вълна на заразени с COVID-19 потопи пазарите на акции в Европа

С най-голям дневен спад завърши британският бенчмарк FTSE 100, а единствен с малко повишение затвори испанският индекс IBEX 35

Икономика / България
3E news
770
article picture alt description

Пазарите на акции в Западна Европа стартираха новата седмица с повишение. Очакванията за нов пакет от мерки в подкрепа на американската икономика през следващите седмици и надеждите за създаването на ваксина срещу коронавирусната инфекция COVID-19 до края на тази година отново излязоха на преден план, което се оказа решаващо за възходящия тренд на пазарите до обед.

За повишеното настроение не само на европейските, но и на световните пазари на акции допринесе съобщението на Нанси Пелоси, председателят на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, че въпреки продължаващите разногласия между демократите в Конгреса и представителите на Белия дом, тя е оптимист по отношение на перспективите за нов паричен стимул в подкрепа на американската икономика преди президентските избори в страната на 3 ноември.

В събота вечерта Пелоси призва Белия дом да постигне споразумение в следващите 48 часа по останалите нерешени въпроси, според публикация на „Уолстрийт джърнъл“. Пелоси и министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин ще се срещнат в понеделник, твърди изданието. Това ще стане най-вероятно, след като затворят борсите в Европа.

В същото време пазарните участници остават силно притеснени за втората вълна на коронавируса в Европа, както и заради липсата на напредък в преговорите между Лондон и Брюксел относно търговските отношения след Brexit.

Британският премиер Борис Джонсън заяви в петък, че търговските преговори между Обединеното кралство и ЕС относно бъдещите им отношения след Brexit всъщност са приключли, а ситуацията може да бъде променена, само при промяна на позицията на лидерите на ЕС. По-рано той заяви, че е време страната му да се подготви за труден вариант за завършване на процеса на излизане от ЕС, тъй като преговорите за търговско споразумение с Брюксел не дават резултати. Промяна не настъпи и след заседанието на лидерите на ЕС в края на миналата седмица.

Италианските власти обявиха в неделя нови мерки за борба с разпространението на COVID-19, като най-драстично беше определено решението за ограничаване на работното време на баровете и ресторантите. Според последните данни на американския университет „Джон Хопкинс“ към 15 часа по Гринуич в Италия заразените с COVID-19 са 414 241 души, от които 36 543 са починалите и 251 461 са излекуваните. Само за последното денонощие заразените в Италия са се увеличили с 11 050 души. Очакват се нови социални ограничения в Испания, където заразените са вече 954 414 души, от които 33 775 са починали и 150.376 са излекувани, както и във Великобритания (752 850 заразени и 43 646 починали, данни за оздравели не се съобщават).

До обед общият европейски индекс STOXX 600 се повиши с 0.53%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-голямо повишение беше френският бенчмарк САС 40 (+0.82%), следван от испанския IBEX 35 (+0.36%), италианския FTSE MIB (+0.35%), германския DAX (+0.25%) и британския FTSE 100 (+0.11%). Следобед настъпи обрат за някои пазари, след като операторът на няколко западноевропейски борси Euronext беше принуден поради технически причини да прекрати търговията за повече от два часа.

Euronext е най-големият борсов оператор в Европа и управлява търговията на борсите в Амстердам, Брюксел, Лисабон, Дъблин, Осло и Париж. Наскоро обяви, че ще придобие Borsa Italiana от London Stock Exchange Group (LSEG), оператор на Лондонската фондова борса (LSE), за 4.3 милиарда евро.

Допълнителен натиск върху пазарите на акции в Западна Европа следобед оказаха новите данни за заразените с COVID-19.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен спад завърши британският бенчмарк FTSE 100, а единствен малко повишение затвори испанският IBEX 35.

Акциите на биртанската компания IWG за отдаване под наем на офиси и временни работни места, се повишиха с 5.35%, след като до обед поскъпването беше с 8.4%, след като частната банка Berenberg повиши рейтинга и препоръката си за цената на акциите (купувай).

Цената на книжата на швейцарската банкова група Julius Baer поскъпнаха с 6.36% и се изкачиха на върха на STOXX 600, след като кредитната институция обяви, че печалбите са нараснали през третото тримесечие. До обед акциите банковата група достигнаха временно повишение с 9.45 на сто.

Сред печелившите акции са и на нидерландската Philips, които се повишиха с 2.17%. Компанията, която произвежда потребителски стоки и медицинско оборудване, значително е увеличила чистата си печалба през третото тримесечие, при това данните са се оказали по-високи от очакванията на анализаторите, съобщава телевизионният канал CNBC.

Книжата на една от големите френски компании за производство на хранителни стоки Danone изтриха част от цената си, натрупана до обед, след като търговията на борсата в Париж беше възстановена, но все пак затвориха с повишение, макар и малко (+0.04%).

Подобна беше ситуацията и с други акции, които до обед отчитаха печалби, а следобед са понижаваха.

На дъното на STOXX 600 се озоваха книжата на Saab, шведската корпорация, произвеждаща авиационна техника, автомобили и специализирано компютърно оборудване, които се сринаха с 14,31%, след като бяха публикувани разочароващите финансови резултати за третото тримесечие.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща