Без ясно изразена посока затвори пазарът на акции в Европа под натиска на нарастващите заболели с COVID-19

Колкото бяха губещите основни индекси, толкова бяха и печелившите във вторник

Икономика / България
3E news
535
article picture alt description

Пазарът на акции днес, 20 октомври, е силно повлиян от финансовите резултати на европейските компании. В същото време търговията е под натиск заради нарастващите притеснения от увеличаването на броя на заразените с коронавируса и липсата на напредък в договарянето на нов пакет стимули в подкрепа на американската икономика. В крайна сметка пазарът затвори без ясно изразена посока.

Последните данни на американския университет „Джон Хопкинс“ към 15 часа по Гринуич показват, че заразените с COVID-19 в целия свят са 40 486 094 души, от които 1 118 657 са починали, а 28 142 162 са излекувани. Само за изминалото денонощие броят на заразените се е увеличил с 448 822 души, а броят на починалите е нараснал с 6 058 случая.

След властите в Италия, Белгия, Чехия, Великобритания и премиерът на Ирландия Мишел Мартин обяви, че се въвеждат от сряда пълна 6-седмична блокада заради борбата с коронавируса. Заразените в Ирландия са 50 993 души, от които 1 852 са помитали и 23 364 са излекувани.

Ограничава се придвижването на живеещите на територията на Ирландия в радиус до 5 километра от домовете си. Ще бъдат изградени контролни пунктове на полицията, за да се блокират дългите несъществени пътувания.

Повечето магазини в страната пак бъдат затворени, с изключение на супермаркетите и другите търговски обекти, считани за съществени, както и строителните обекти и месопреработвателните предприятия. Отворени ще останат и училищата, тъй като здравните служби в страната приемат, че децата и тийнейджърите не са основни разпространители на вируса.

Очаква се мярката да увеличи броя на безработните в Ирландия с около 200 хил. души.

"Новите по-големи ограничения, които в Европа може би са най-строгите, се въвеждат, защото досега действащите не бяха достатъчни, за да бъде намален значително процентът на заразяване", каза Мартин във вторник по ирландската телевизия. Ограниченията ще действат до 1 декември, но правителството обеща да ги преразгледа след четири седмици.

Допълнителен натиск върху пазарите идва от нарастващите притеснения, че Вашингтон няма да може да се споразумее за нови парични стимули за американската икономика преди президентските избори през ноември.

Председателят на долната Камара на представителите Нанси Пелоси в събота вечерта призова Белия дом да постигне споразумение по останалите нерешени въпроси до 48 часа, съобщи „Уолстрийт джърнъл“. Междувременно „Уошингтън поуст“ съобщи, позовавайки се на свои източници, че сделка между Пелоси и администрацията на американския президент Доналд Тръмп не "звучи неизбежно".

До обед общият европейски индекс на най-големите компании в Европа STOXX 600 се повиши с 0.13%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-голям ръст беше испанският бенчмарк IBEX 35 (+0.72%), следван от френския САС 40 (+0.62%), италианския FTSE MIB (+0.38%) и британския FTSE 100 (+0.28%). Единствен в червената зона беше германският DAX (-0.19%). В късния следобед под влияние на новините, че все повече европейски правителство затягат ограниченията са социални контакти, вкл. и затваряне на заведения, трендът на пазара се промени и в крайна сметка затвори без ясно изразена посока.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст завърши испанският бенчмарк IBEX 35, а с най-голямо дневно понижение затвори германският DAX.

Акциите на Logitech International поскъпнаха с 14.63% и се озоваха на върха на STOXX 600, като преди това до обяд цената им се повиши с 18%. Швейцарско-американският производител на перифрени устройство за компютри отчете 75% скок на приходите през второто фискално тримесечие и увеличаване на печалбата.

Сред печелившите бяха и книжата на производителя на биофармацевтично лабораторно оборудване Sartorius, които нараснаха с 5,41%. Базираната в Гьотинген, Германия, компания обяви, че нарастването на на приходите за годината ще бъде в съответствие със или малко над прогнозирания по-рано диапазон от 22%-26%.

Акциите на акциите на финансовата UBS Group поскъпнаха с 3.39%, тъй като най-голямата банка в Швейцария обяви, че заделя през следващата година резерви за обратно изкупуване на акции в размер на 1.5 млрд. долара и отчете удвояване на нетния доход през третото тримесечие на 2020 г. при относително ниски кредитни загуби, свързани с пандемията от коронавируса.

Сред като до обяд книжата на Reckitt Benckiser нараснаха с 2.4%, следобед започна тяхното поевтиняване, на все пак завършиха в зелената зона, с ръст от 0.53%. Британската компания, която произвежда и продава стотици битови химикали и медицински и санитарни продукти, подобри прогнозата си за приходите за текущата година, но отчетените бяха по-слаби от очакванвите.

Започналото поскъпване на акциите на BMW от миналата седмица, продължава и през настоящата, като във вторник повишението е с 0.59%. Германският производител на автомобили заяви, че предварителните данни за продажбите за третото тримесечие превишават очакванията на фона на ускоряващото се възстановяване на няколко пазара.

На дъното на STOXX 600 слязоха книжата на TeamViewer, които загубиха 7.33%, след като инвестиционната компания Permira продаде 11% от акциите си в германския разработчик на софтуер за отдалечен достъп до компютри с 8% под цената на акциите в края на търговията в понеделник.

Акциите на шведския телеком оператор Tele2 също бяха сред губещите, след като спаднаха с 4.03%, въпреки, че компанията отчита печалба в съответствие с прогнозите на анализаторите и запазва прогнозата си за оперативната печалба до края на годината непроменена.

Книжата на една от големите шведски банки Swedbank се понижиха с 0.32%, след като до обед бяха с ръст от 0.8%. Банката отчете нетна печалба през третото тримесечие на тази година над прогнозите на анализаторите, благодарение на съкратените разходите въпреки разрастващата се коронавирусна пандемия.

Акциите на Remy Cointreau загубиха 1.65%, след като френският производител на алкохол съобщи, че приходите за първата половина на тази финансова година са намалели с 16% най-вече заради ограниченото потребление заради пандемията на коронавируса, но показателят за второто тримесечие остава на червено въпреки, че се е подобрил значително спрямо първото тримесечие. Това даде основание на компанията подобри прогнозата си за оперативната печалба.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща