Американският долар стартира последната седмица на октомври с повишение спрямо повечето валути

Индексът на зелените пари спрямо шестте основни валути добави 0.2% в понеделник

Икономика / България
3E news
323
article picture alt description

Търсенето на долари, подобно на други активи като безопасно убежище по време на пазарни сътресения , се увеличава на фона на нарастващия брой заразени от COVID-19 в САЩ и Европа, при малки надежди за нов стимулиращ пакет за икономиката на САЩ преди президентските избори на 3 ноември.

Във фокуса на внимание на пазарните участници тази седмица са срещите на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на Банката на Япония, както и данните за динамиката на БВП на САЩ за третото тримесечие.

Председателят на долната Камара на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси заяви в интервю за CNN в неделя, че Камарата може да приеме нов стимулационен пакет от около 2 трилиона долара тази седмица, но не е известно дали Сенатът (горната камара) е готов да го одобри. "Искаме пакетът да бъде приет възможно най-бързо и затова правим активни отстъпки", каза Пелоси.

Междувременно шефът на кабинета на Белия дом Майк Медоус обвини Пелоси, че непрекъснато "променя правилата на играта". „Продължаваме да правим едно предложение след друго, а Нанси Пелоси продължава да променя правилата на играта“, каза той.

В азиатската търговия еврото спадна с 0.21% до 1.1834 щатски долара спрямо последните котировки в петък*. Стойността на американската валута спрямо йената се е увеличила с 0.24%, до 104.950 йени. Еврото се понижи спрямо йената с 0.06%, до 124,110 йени за едно евро.

Британският паунд се смъкна с 0.25% до 1.3007 щатски долара.

Австралийският долар поевтиня с 0.35%, до 0.7114 американски долара.

Индексът на долара спрямо шестте основни валути (ICE - евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, британска лира и шведска крона) добави 0.2% в понеделник.

*Валутните курсове са актуални към 9.30 часа българско време, източник „Ройтерс“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща