Ясен Кацаров, директор на Топлофикация Перник: Инвестираме в надеждно и чисто производство

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1107
article picture alt description

Реалистична ли е за Вас картината на България без въглища до 2030 г, г-н Кацаров?

- Аз съм завършил екология и  за мен темата е много важна  и ми е така да се каже,  „при сърце“. Преходът към производство на чиста енергия в Европа се ускорява. Различни европейски статистики показват, че делът на енергията от въглища в ЕС вече е паднал с 24% през 2019 г. и е било 47% под нивата от 2012 г. Сега шест държави в ЕС вече не използват въглищна енергия, а четиринадесет се ангажираха да станат безвъглищни до 2030 г. или по-рано.

Като страна член на ЕС ние също сме поели ангажимент поетапно да прекратим производството на енергия от въглища, като ги заменим  по-екологични горива. За всички е ясно, че приблизително половината от въглищните централи в България са на повече от 50 години и доближават края на своята експлоатация. За това ние работим за модернизирането им и внедряването на екологични горива, както и закупуването на модерни мощности.

За постигане на общоевропейските цели за нулеви емисии трябва правителството, регионалните власти и кметовете да се включат активно. Само чрез съвместно сътрудничество ще се осъществи енергийният справедлив преход. Всъщност чрез мотото  „никой не бива  да бъде изоставен“, Европейската комисия налага идеята, че зелената трансформация  не бива да е за сметка на висока социална цена.

България има възможността да развива сектора на зелената енергия, чрез модерни и надеждни топлоелектрически централи.

Разбира се, поради факта, че освен еколог съм и енергетик и човек с практично мислене, смятам че България не би могла за толкова кратък период от  10 години да замени изцяло въглищата.

Сега Ви питам в качеството Ви на служител с дълъг стаж в областта на енергетиката, на какво се дължи спадът на производството на енергия от въглища в ЕС?

- Считам, че това се дължи отчасти заради повишаване използването на природния газ, както и заради създаването на все повече мощности, които произвеждат енергия от  възобновяемите енергийни източници. Не трябва да се пренебрегва, разбира се и значението на ядрената енергетика.

Иначе независимо от това, че в момента природният газ не се приема за изцяло "чисто" изкопаемо гориво, все пак  при изгарянето му се отделя средно 50% по-малко въглероден диоксид, отколкото при  въглищата. По този начин цената на суровината би направила централите на природен газ значително по-конкурентноспособни

Предвид изискванията на ЕС за създаване на по-чисто производство и влязлата в сила наредба, въвеждаща по-високи изисквания за качеството на въглищата, какви промени предстоят да направите при Вас?

- Както вече казах, краят на въглищната ера наближава. Това се дължи не само на изискванията на ЕС за нисковъглеродно производство и наредбата, за която говорите, но и заради високите цени на въглеродните емисии, които плащаме. В последните години цената им се увеличава и става нерентабилно да работим на въглища. За да се справим с всички трудности, пред които сме изправени, ние възнамеряваме да използваме природен газ като гориво при производството на електро и топлоенергия през летните месеци. Това ще оптимизира дейността на Дружеството и ще подобри влиянието на работата ни върху качеството на въздуха в Перник. Природният газ генерира чувствително по-малко вредни емисии в сравнение с въглищата, с което изпълняваме политиката на Европа и работим в синхрон с ангажимента на местното управление за подобряване на качеството на въздуха и опазването на околната среда в града. Смятам, че природният газ е незаменим при осъществяване на енергийния преход. Освен газ предвиждаме да продължим внедряването и на биомасата също като евтино и чисто гориво. Искаме да оптимизираме дейността си, за да гарантираме качество. Инвестираме в надеждно и чисто производство за Перник.

Икономически целесъобразно ли е за Вас освен газ да използвате и биомаса?

- Когато не се налага изцяло да заменим въглищата с биомаса, а само част от тях, е икономически обосновано. По този начин ние само допълваме/оптимизираме/разширяваме  енергийния микс. Ако се мине изцяло на биогорива, тогава ще се наложи да закупим нови съоръжения за производство на енергия от биомасата, което вече е много скъпа инвестиция.

Вие сте директор отскоро на Топлофикация Перник. Как оценявате състоянието на енергетиката у нас?

- Смятам, че в последните години сериозно се работи в посока развитието на сектора. Инвестира се в по-зелено производство и в това да преминем плавно през прехода към нисковъглеродно производство. Ние като страна имаме уникални предимства, а именно - член сме на ЕС, имаме стратегическо географско разположение и добри специалисти, които останаха в България и работят за нея. Внедряването на иновативни технологии ще доведат до още по-устойчиво енергийно развитие и гарантиране на енергийната сигурност на страната. Смятам, че тепърва предстои развитието на енергийния сектор в България.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща