Топлофикация Сливен увеличава инвестициите в иновативни и зелени технологии

Икономика / Анализи / Интервюта
3E news
849
article picture alt description

Инж. Костов, Изпълними ли са целите на Европейската Зелена сделка в страна като нашата, с икономика и енергетика, които са силно зависими от въгледобивната промишленост?

Основната цел на Европейската Зелена сделка е да се постигне „околна среда без замърсители“ до 2050 г., независимо дали  говорим за въздуха, почвата или водата, за това смятам, че осъществяването на тези намерения, е важно за всички нас.

Мисля, че можем да изпълним изискванията на Европа за нисковъглеродно производство, независимо, че България се намира в много  трудно положение заради спецификата на нашата енергетика и използваните ресурси.

Имаме нужда от ясно разписани териториални планове, за да започне преструктуриране на българските въглищни региони, така че да се подпомогне процесът по трансформиране на въглищните централи. Всъщност, тук има два пътя. Единият е затваряне на всичко, което е на въглища и така оставяме над 100 хиляди човека без работа и страната без ток или се опитваме постепенно да променим въглищните централи, така че в тях да се въведат нови горива и технологии.

За мен вторият подход е по- разумен и отговарящ на националните ни интереси.

Важното е да  представим  пред Европа план, който да включва социалните, икономическите и екологичните мерки, които са нужни за това преустройство на енергетиката и индустрията. Те трябва да са съобразени с възможностите, които България има. В тях  трябва да посочим условието, че ние като страна имаме нужда от подкрепа от Фонда за справедлив преход към  Европейсия Зелен пакт. Средствата, които ще бъде отпуснати от него за България, ще помогнат много за новите инвестиции в екологично производство, както и за преквалифицирането на българските работници и специалисти.

Виждате ли възможност за въглищните  региони за този преход?

Огромна, защото този преход се прави заради тях и от тях. Въглищните региони трябва да се превърнат в основни двигатели на нисковъглеродния преход. Както вече казах, не мога да отрека, че преходът ще бъде тежък като цяло за енергетиката, в частност ТЕЦ-овете като Топлофикация Сливен, които използват въглища, но смятам, че ще се справим. Ако успеем да преминем през тези промени   плавно, ще се открият много възможности за въглищните региони. Те ще придобият нов облик и ще привлекат български и  чуждестранни инвеститори. Това ще бъде много важно  за развитието на нашата икономика. Вижте, България не е толкова малка страна, за каквато се приема обикновено. Имаме много добро географско положение и притежаваме човешките ресурси да бъдем конкурентни  на европейския  и световния  пазар. Не трябва обаче да се бавим много, трябва да действаме. Важното е да подходим по най-правилния начин, за да не изоставаме от останалите европейски страни.

Топлофикация Сливен вече направи сериозни стъпки за по-екологично производство. Говоря за замяната на въглищата с природен газ.

Точно така! Ние виждаме бъдещето на Топлофикация Сливен в постепенната замяна на въглищата с природен газ. Това ще доведе до намаляване на вредните емисии и до подобряване състоянието на околната среда. "Синьото гориво" е прието за много по-екологичен и чист източник на енергия. Ние увеличаваме инвестициите в иновативни и зелени технологии. Тук искам да напомня, че ние преди години включихме енергийния си микс с алтернативни горива като биомаса и RDF гориво.

Внедряването на природния газ  има и още едно предимство. Предвид намаляването на цената на природния газ, ще има и редуциране в цените за крайния потребител. Така той ще получава екологична услуга на достъпна цена.

Какви трудности срещнахте по пътя на трансформацията на Топлофикация Сливен към използването на екологични горива?

Основните трудности са свързани с голямата бюрокрация . Подготвят се огромното количество документи, дори за най-малкото инвестиционно намерение.  След това идва ред на чакането тези документи да бъдат разгледани и одобрени от различни институции. Говоря за процес, който трае с години. Има проекти, за чието стартиране, чакаме разрешителни с години. Това бави инвестиции, които са за доброто на всички. Много се надявам един ден административните процедури да бъдат ускорени, за да може по-лесно да реализираме нашите екологични инвестиции.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща