Павлин Павлов: Съветът ми към потребителите е да съберат повече информация за търговците и пазара и да четат много внимателно, особено дребния шрифт!

Най-добре е да потърсите специалист в бранша или поне юрист, който да се запознае детайлно с предложението на търговеца, обяснява експертът от Гранд Енерджи Дистрибюшън

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1031
article picture alt description

Г-н Павлов, с Вас периодично информираме потребителите за особеностите и процедурите, които трябва да съблюдават компаниите при излизането им на свободния пазар на електрическа енергия. Как ще коментирате случващото се на пазара на електрическа енергия през последната седмица?

Предполагам, че намеквате за спирането на работа на един от блоковете на АЕЦ Козлодуй. Наистина в първия момент настъпи паника. Положителното е, че проблемът се оказа техническа грешка, а не авария. На 22.01.2021 г. търсенето на БНЕБ в сегмент „В рамките на деня“ достигна много високи стойности. Още преди този необичаен петък, в дните от миналата седмица цените на Българската енергийна борса в това число и в сегмента „Пазар Ден напред“ се повишиха.

Извън оживлението, което настъпи покрай спирането  на АЕЦ Козлодуй, през миналата седмица понижените температури доведоха до увеличаване в търсенето, което въпреки по-високото производство от ВЕИ доведе до повишаването на цените. Но въпреки това цените се движат в нормалните граници за месец януари. Все още пандемията оказва значително влияние върху случващото се на енергийните пазари. Здравните власти в Европа налагат все повече ограничения, а в България се говори за отхлабване на мерките, което е меко казано странно. Обяснението е в намаляването на приходите на малкия и среден бизнес, което е повече от 44% за периода на “Lock down”, а за туризма и ресторантьорството е над 56%. Несигурността в много сектори остава, което ще се отрази и на електроенергийните борси.

Какви промени ще настъпят на пазара на електрическа енергия през тази година?

Както вече неведнъж сме говорили, до 30.06.2021 година всички стопански потребители на електрическа енергия трябва да се присъединят към свободния пазар. Тази стъпка ще бъде последвана от преминаването към механизъм за капацитет. Предвиждва се и премахването на НЕК като обществен доставчик. Тогава ще се наложи крайните снабдители да купуват електрическа енергия единствено от свободния пазар. За да се пристъпи към либерализация и на пазара на дребно, е необходимо да се дефинира как това ще се случи при енергийно бедните потребители. 

Щом и домакинствата ще излязат на свободния пазар, скоро всичко ще изглежда по съвсем различен начин. Как е възможно няколко милиона българи, които никога не са се сблъсквали с избора на търговец на електрическа енергия, да знаят на кого си заслужава да се доверят?

Със сигурност не е лесно от начало. Преди да премина към въпроса, искам да обърна внимание на един момент, който често се пропуска. Ако искаме да излезем на свободния пазар от следващия месец, трябва да сме подписали договор до 10-то число. Ще дам пример. Ако подпишем договор на 11 март, ще сме на свободния пазар от 1 май. Но ако подпишем договор до  10 март, ще сме на свободния пазар от 1 април, а това ще ни спести разходи от плащането на високите сметки спрямо цените по типовите договори!

Съветът ми към потребителите е да съберат повече информация не само за търговците, а и за пазара и да четат много внимателно, особено дребния шрифт! Важно е клиентите да се доверят на компания, която е надежден партньор, с доказан имидж и достатъчен опит в обслужването на крайни клиенти. Не мислете, че цената е най-важното!

Когато изберете фирма, с която да сключите договор, четете внимателно! Най-добре е да потърсите специалист в бранша или поне юрист, който да се запознае детайлно. Препоръчително е да обърнете внимание на някои параметри, които често се изписват с дребен шрифт. Такива са срокът, начините на начисляване на сумите и вариантите за плащане, изисквани обезпечения, начисляване на неустойки. Съветвам Ви да изберете търговец, който ви предлага и допълнителни услуги, защото освен пари ще Ви спести и време.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща