Инж. Христин Илиев: Поставяме на първо място качеството на предлаганите от нас услуги и добрата комуникация с нашите абонати

Работим на природен газ, което е много по-екологично гориво от въглищата, но ще продължим да следим за спазването на всички екостандарти в нашата дейност, казва изп. директор на Топлофикация Бургас

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
873
article picture alt description

Инж. Илиев, в какво се крие успехът на Вашия ноу-хау?

- Нашата формула на успеха се крие в постоянството и решителността да развиваме и модернизираме Топлофикация Бургас. Поставяме на първо място качеството на предоставяните услуги на нашите клиенти. Работим винаги прозрачно с абонатите си и търсим винаги диалог с тях, защото вярваме, че дълготрайните отношения с нашите клиенти, могат да бъдат построени само въз основа на честни и позитивни отношения.  

Занапред как смятате да развиете изграденото досега от Вас?

- Поставили сме си много амбициозни цели, които изискват 100 % ангажираност както от страна на Ръководството, така и на целия екип. Тези цели са свързани с обновяване на съоръженията ни, за да са в изправност, присъединяване на нови абонатите, подобряване на условията на труд на служителите ни. Непрекъснато обменяме ноу-хау с колегите от групата, като  взаимно си „сверяваме часовниците“ във всеки аспект на нашата дейност.

В контекста на Европейската зелена сделка топлофикационните дружества ще продължаваме да внедряваме нови и алтернативни горива, за да произвеждаме екологична енергия.  Независимо, че ние работим на природен газ, което е много по-екологично гориво от въглищата напр., ние ще продължаваме на следим за спазването на всички екологични стандарти в нашата дейност. Както всички вече знаем, ЕС е поел „зелен курс“ към сериозно редуциране на емисиите въглероден диоксид. Именно по тази причина ние трябва да вземем навременни мерки и да повишим енергийната ефективност предприятията.

Все още се намираме в епидемиологична обстановка заради COVID 19. Споделете ни как по време на извънредното положение заради пандемията и днес, Вие успявате да продължавате да работите нормално?

- Ние сме социално-отговорно предприятие и няма как в тези трудни за всички нас времена да оставим хората без отопление и топла вода. Бързо успяхме да оптимизираме работния процес с цел да опазим здравето както на служителите ни, така и на абонатите ни. Не ни беше лесно, но с общи усилия успяваме да се справим и с това предизвикателство.

Има ли пандемията отражение върху сектора?

- При пандемия с такъв мащаб няма как да няма негативни последици върху всички сектори. За щастие нашият успя да не бъде чак толкова засегнат. Навременните мерки дадоха резултат и последиците бяха минимизирани. За това спомогнаха и абонатите ни, които чуха нашия апел и продължиха да плащат сметките си на време. При нас нямаше натрупване на задълженията им.

Пандемията все още не е отминала, както сами виждаме, за това ми позволете отново да призова всички да продължим да спазваме препоръките на компетентните институции.

В края на разговора ни какви са очакванията Ви за развитието на сектор „енергетика“ занапред?

- Сектор „енергетика“ е голям, наситен, но и изключително динамичен, особено като се има предвид промените, които предстоят заради „Зелената сделка“. България ще бъде една от страните от ЕС, която трябва да направи сериозни промени в производствения микс на предприятията, работещи на въглища, за да отговори на очакванията на Европа за намаляване на емисиите. У нас 60% от електроенергията ни идва от въглищата и инвестициите, които трябва да направим за да изградим нисковъглеродна икономика са огромни. Това ще бъде голяма промяна за много въглищни централи, но е крачка към една по-зелена икономика. Вярвам, че замяната на въглищата с алтернативни горива, като за начало природен газ и биомаса, ще подобри значително качеството на въздуха и ще съумеем да опазим околната среда. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща