Инж. Спасов, директор на ТЕЦ „Бобов дол“: Наш приоритет е трансформацията на централата и производството на екологична енергия

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
981
article picture alt description

Инж. Спасов, преди 3 месеца поехте ръководството на ТЕЦ "Бобов дол". Какви са плановете Ви за бъдещето на предприятието?

Имаме ясни цели за развитие в дългосрочен период. Нашият стремеж е  централата да продължава да работи в оптимален режим и да успеем да я трансформираме така, че да отговаря на изискванията на европейската зелена политика. За сега работим на въглища и биомаса. Бъдещите ни планове са да произвеждаме все по-екологична енергия. Искаме да променим горивната база на централата и след  години ТЕЦ "Бобов дол" да бъде въглеродо-неутрално предприятие.

Искаме ТЕЦ „Бобов дол“ да продължи да произвежда достатъчно електроенергия за нуждите на индустрията и хората в странатаОт работата на нашето дружеството зависят не само мините, а и много малки фирми, които благодарение на нас поддържат своята работа. За това ще продължа започнатия път на предишното ръководство да запазим работните места и развием предприятието.

Възможно ли е да запазите капацитета си след трансформацията?

Към това се стремим с промяната на технологиите и оборудването в централата. Тук включвам и промяната на горивната база. Насочили сме се към природен газ и водород. Надяваме се занапред да получим подкрепа от национално и европейско ниво. Ние сме част от Интегрирания национален план „Енергетика  и климат“  и вярвам, че заедно ще успеем да променим ТЕЦ "Бобов дол".

Колко души работят в ТЕЦ "Бобов дол"?

При нас работят над 850 души. След трансформацията на ТЕЦ "Бобов дол" не малка част от тях ще бъдат преквалифицирани. Ние правим всичко по силите си да развием централата и да запазим работните места.

Новите технологии няма ли да изместят работната ръка?

Новите технологии са основополагащи за бъдещето. До някаква степен те са способни да изместят работната ръка, но не изцяло. Точно за това ще имаме нужда от преквалификация на служителите ни, за да се развиват  в унисон с иновациите и нововъведенията. Ако искаме да станем част от промяната, трябва да сме активни.

Уверявам Ви, че и занапред ще продължаваме да търсим най-добрите решения и да обменяме опит и практики, които ще ни помогнат да се движим напред.

Какви са акцентите в екологичната политика?

Основният акцент е осигуряване на екологично производство и здравословна среда за живот на населението в района. Всички технологични промени, които правим са с мисъл за града. Работим за подобряване качеството на въздуха и опазване на природните ни дадености. Ще продължим да спазваме екологичните изисквания и да намалим степента на отделяне на емисии от дейността ни.

Искаме Бобов дол да се превърне в приветлив град и да запазим работните места на хората.

Имате над 10 годишен опит в областта на енергетиката. Кога Ви беше най-трудно?

В професионален план съм имал много трудни моменти, така да се каже, с хората, с които съм работим на предишните места, заедно сме преобърнали доста камъни по пътя си. Днес мога да кажа, че всяко усилие си е струвало. Когато видиш резултата, разбираш, че е имало смисъл. Никога не съм се отказвал пред трудностите. Знам, че когато прескачаш границите към проекти, които на пръв поглед са сложни, успехът идва рано или късно.

Как оценявате изминалата 2020 г.?

2020 г. беше трудна година както за сектора, така и за предприятията в него. Всички изпитахме на гърба си предизвикателството да продължим да работим и да гарантираме сигурната работа на ТЕЦ "Бобов дол" в обстановка на пандемията от COVID 19. Едновременно с това трябваше да направим всичко възможно да опазим живота и здравето на служителите ни. Адаптирахме се бързо в тази тежка ситуация и продължихме да работим, обезпечавайки населението. Изключително съм признателен на всеки един служител от екипа за отговорното и професионално поведение през тези месеци.

Какви са очакванията Ви за 2021 г.?

Гледам с надежда, че 2021 г. ще бъде една по-успешна година и се надявам скоро пандемията да остане зад гърба ни като лош спомен, но и безценен урок за всички. Именно тя ни научи, че независимо какво ни сполети, само заедно и сплотени можем да го преодолеем. COVID 19 ни показа значимостта на взаимната подкрепа.

Започваме уверено новата година.  Амбицирани сме да реализираме набелязаните цели и задачи. Предстои ни много работа, но вярвам, че успехът ще бъде за всички.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща