Инж. Павлин Костов: Търсим най-добрите решения за бъдещето на Топлофикация Сливен

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1201
article picture alt description

Инж. Костов, какво е да ръководите една от големите топлофикации в България?

- Бих определил накратко като интересна, но и много отговорна задача. Заемайки този пост, за мен той е едно предизвикателство, но и удоволствие. Работата е много динамична и за това във всеки момент с екипа ми трябва да реагираме бързо и да бъдем гъвкави и адаптивни. Това дава възможност и да натрупаш опит в множество сфери и да чуеш мнението на хората, които от дълги години са работили в техните направления и имат и знанията, и опита.

Споделете ни някое трудно решение, което е трябвало да вземете.

- Не деля решения на трудни и лесни. Опитвам се да взима най-работещите решения в дадената ситуация, а дали те са били правилни, времето го показва. Може би, решенията, засягащи хората, са ми били най-сложни и отговорни. Ако трябва да бъде напълно откровен и да дам конкретен пример, пандемията от коронавируса бе голямо предизвикателство както за мен, така и за екипа ми. Бяхме поставени в ситуация, в която от една страна трябва да запазиш живота и здравето на служителите си и на абонатите, но от друга да съумеем да продължим да работим. Смятам, че с общи усилия, успяхме. Независимо от извънредното положение, продължило 2 месеца, ние запазихме целия екип и с промени в обичайния работен процес, продължихме да осигуряваме парно и топла вода на абонатите ни.

Какви са плановете Ви за бъдещето развитие на Топлофикация Сливен?

- Нашите дългосрочни планове за развитието на Топлофикация Сливен са свързани с това да направим нашето производство по-екологично и то да отговаря на всички европейски изисквания. Ключовата промяна в нашето производство е замяната на въглищата с алтернативни горива. До края на 2025 г. планираме да преминем към използване на екологични горива. Имам предвид природен газ, биомаса и RDF гориво.

От техническа гледна точка също правим сериозни инвестиции. Изградили сме очистваща инсталация и сме монтирали електрофилтри. С това искаме да сведем до минимум възможността от изпускаме на фини прагови частици от дейността ни.

Смятате ли, че ще успеете да реализирате всичко това в близките години?

- От създаването си до днес Топлофикация Сливен винаги в била безспорен авторитет в бранша, с добре работещи производствено-технически системи и високоефективни спомагателни съоръжения. При нас винаги са работили квалифицирани и отговорни кадри, умеещи да се справят с всички предизвикателства в сектора.

Предвид това съм сигурен, че ще успеем и този път. Пред топлофикационните дружества предстои дълга и сложна трансформация, за да може да отговорим на ангажимента на Европа за нисковъглеродно производство. Не казвам, че ще бъде лесно. Не казвам, че прехода ни към по-екологични горива ще бъде бърз. Инвестициите са големи, а разрешителните процедури бавни, но това е правилната посока, за да продължи Топлофикация Сливен да бъде една от най-модерните, най-ефективни и най-иновативни топлофикации в България.

С тези промени ще изпълните ангажиментите на Европейската Зелена сделка, а как абонатите Ви ще усетят нововъведенията в дейността Ви?

- Ще успеем да задържим ниските цени на парното и топлата вода и жителите на Сливен ще дишат по-чист въздух.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща