Инж. Павлин Костов: „Топлофикация Сливен“ работи прозрачно и ще продължи открития диалог с гражданите и институциите

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1028
article picture alt description

Инж. Костов, миналата седмица отворихте вратите на „Топлофикация Сливен“ ЕАД за всички желаещи да видят Предприятието от близо, както и самата инсталация за оползотворяване на РДФ. Разкажете ни как премина този Ден на отворените врати и смятате ли, че с това ще се спрат спекулациите по Ваш адрес?

- „Топлофикация Сливен“ ЕАД винаги  е осигурявала пълна прозрачност на работата и винаги сме били отворени за диалог с всеки, който ни е потърсил. Организирахме този Ден на отворените врати, за да може всеки желаещ да види по какъв начин работим ние и какво представлява инсталацията за оползотворяване на РДФ, която е наша собственост. Надяваме се, че след всички проверки, които ни бяха направени и това, че показахме на живо процеса ни на работа, най-накрая ще престанат спекулациите. Особено държахме да има представители и на зелени и екологични организации, за да им демонстрираме на живо нашите съоръжения и да видят как се произвежда топлинна и електрическа енергия. Благодаря специално и на националните обществени медии -  БНТ и БНР ,че изпратиха екипи и отразиха този Ден на отворените врати.

Мисля, че вече всички се убедиха, че при нас не се гори просто боклук, а се оползотворява РДФ, който e сепариран и обеззаразен отпадък.

През целия ден аз и експертите ни освен, че показахме инсталациите в ТЕЦ-а, но и разяснихме същността на самия процес по оползотворяване на модифицираното гориво RDF. Гражданите се запознаха от близо със системите за очистване на газове, както и мерките за безопасност в топлофикацията.

Как преминава самият процес на третирането на отпадъците?

- През 2015 г. инвестирахме в специална инсталация за оползотворяване на РДФ. Самият процес се извършва в модерна пещ и при много висока температура се осъществява самото оползотворяване. След първоначалното изгаряне газовете престояват в пещта 2.5 секунди, след което се подават в следващия димоходен тракт и там престояват още толкова. Това повторно изгаряне на газовете е с цел да се подсигурим двойно, за да гарантираме чистотата на газовете, които се изпускат от централата.

По време на процеса не се отделят вредни газове, а за малкото пепел, която се получава, се занимава фирма, с която имаме договор. Правя това уточнение, за да се знае, че ние не оползотворяване RDF заедно с въглищен прах. Отделно ние имаме изградена газооочистваща инсталация и електрофилтри, които улавят праха и димните газове. Те чистят почти всички фини прахови частици. Така че всички могат да бъдат спокойни, че ние не замърсяваме въздуха в града.

Може ли да се каже, че вече сте се спрели само на алтернативни горива и по-малко въглища в производствената Ви дейност?

- Не, продължаваме да използваме въглищата, просто малка част от тях, сме заменили с РДФ. Нашите котли са изградени за основната ни суровина. Направихме разнообразяване на енергийния ни микс и количеството  РДФ, което добавихме е в порядъка на около 3 / 4 %. В нашето разрешително е описано количеството, което имаме право да третираме и стриктно го спазваме. Автоматично, чрез специални уреди, става контролирането на количеството РДФ, което се подава.

От къде получавате сепарирания отпадък? Вас също Ви намесиха, че горите вносен отпадък.

- От делото в Хаджи Димитрово, където се събира сметта на пет общини от региона. От скоро и от завода за преработване в София. Всичко друго, което се изписа, не се отнася за нас.

С какви очаквания започнахте тази инвестиция и оправдаха ли се?

- Още когато започнахме да обсъждаме дали да правим тази инвестиция, знаехме, че тя ще бъде работеща. Дори и за миг не сме имали притеснения, защото след редицата анализи и проучвания, които сме направили, видяхме, че РДФ горивото много ефективно се използва в топлофикационните централи като алтернативно гориво в цяла Европа. Там има няколкостотин инсталации от този вид.

Просто централите, като нашата, работещи на въглища, трябва да мислят в перспектива. Каквото и да си говорим въглищата са изчерпаем ресурс и ние лека полека трябва да започнем да търсим екологична алтернатива. РДФ и биогоривата са точно такива.

Все още чакаме разрешение за използването на биомасата, но ако го получим, ще се сдобием с още една възможност за внедряване на алтернативни и то възобновяеми горива. Освен, че РДФ и биомасата са чиста суровина, те са и много по-евтини от въглищата, а чрез правилното и контролирано използване, също получаваме енергия.

Виждаме, че страната ни има проблем с отпадъците, което е нормално. Те са продукт на дейността на всички нас. Чрез оползотворяването им пресичаме практиката да бъдат просто оставени да гният на сметищата. Ние използваме ресурса им и ги внедряваме в нашето производство. Инвестициите, които правим, ще се мултиплицират във времето.

Смятаме, че мнението на хората постепенно се променя. Вече всички разбират ползите от него, както и сами се уверяват, че процесът е под контрола на РИОСВ и МОСВ.

Само за една година ни бяха направени около 15 проверки и всички резултати показват, че стриктно спазваме разрешителните ни. Отделно правим наши замервания и всеки ден ги изпращаме до РИОСВ. Данните от замерванията при нас и тези на институциите, напълно съвпадат.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща