Инж. Павлин Костов, директор на „Топлофикация Сливен“: Имаме възможност и капацитет да произвеждаме „зелена“ енергия

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
820
article picture alt description

Инж. Костов, как гледате на това, че българската държава защитава правото на дерогация за нашите въглищни централи, т.е. правото им да имат по-дълъг живот?

Без тази защита ние де факто трябва да затворим изцяло и веднага въглищните централи. Това означа пълен икономически крах. Над 100 000 души без работа и намаление на производството с над 50 %. Нека се замислим реално, че без въглищните централи няма как да се осигури енергия за бита и предприятията. Българското правителство вече изрази своето становище и отправи ясно послание, че прилагането на новите европейски политики ще бъде съобразено с особеностите на националната енергийна система, която разчита на конвенционални мощности, за да се гарантират енергийните доставки.

Зелената сделка е преломен момент в политиката на ЕС. При нейното реализиране в цялост икономиката на страните от ЕС могат да се развият в съвсем нова "зелена" и дигитална посока. Дерогацията е само необходимото условия зеленият преход да се случи плавно, без щети по нашата икономика.

Но бъдещето принадлежи на много по-развити технологии и възобновяеми горива…

Да, точно така. Напълно съм съгласен с Вас, но за да се случи това, се изисква време. Именно заради това казвам, че в краткосрочен план няма как да се затворят въглищните централи. В противен случай ще изправим пред сериозен проблем сигурността на електроснабдяването.

В момента ТЕЦ-овете са гръбнакът на енергийната система в България. Те гарантират енергийната сигурност на нашата страна. Те гарантират стабилността на мрежата и енергийната независимост. Въгледобивната индустрия осигурява работни места на десетки хиляди специалисти у нас. Без нея ще настъпи икономическа и социална криза.

Смятам, че опазването на околната среда и въздуха, който дишаме, е ангажимент на всеки един от нас и не бива цялата отговорност да се прехвърля само на въглищната индустрия, топлофикационните дружества и големите промишлени производства.

Да не се окаже, че дерогацията на централите у нас ще остане вечно?

Дерогацията е временна мярка. Тя цели да ни се даде малко повече време, за да отговорим на всички изисквания, заложени в Европейската зелена сделка. Днес трябва да се възползваме от това отлагане, което ще ни позволи да спазваме по-либерални норми, но не бива да се успокояваме. Това, че в България в средносрочен план не може да се допусне затваряне на базисни мощности, не означава, че ще се разминем със създаването на нисковъглеродна икономика.

Бъдещето на ТЕЦ-овете е ясен, ако искаме да продължим да работим, трябва да направим големи промени както в съоръженията ни, така и с основните горива, с които работим. В Топлофикация Сливен от години действаме в посока създаване на по-зелено и екологични производство. Смятам, че ние сме добър пример как от въглища постепенно въвеждаме алтернативни горива като природен газ, биомаса и RDF . Доказахме, че всяка замяна на част от въглищата с по-екологично гориво подобрява показателите на дружеството за изпусканите емисии.

Смятате ли, че България е в добра позиция да развива сектора на „зелената“ енергия?

Убеден съм, че страната ни има възможностите и капацитета да произвежда „зелена“ енергия. С ясна визия за сега съществуващите ни топлофинационни централи, те могат да се трансформират в модерни и надеждни, които ще проправят път към това ново бъдеще, което чертае Европа.

Какво ще се промени за града промяната в производствения микс на Топлофикация Сливен?

Два основни резултата - по-чист въздух и стабилни и ниски цени за крайния потребител. Производство на чиста и екологична енергия води след себе си намаляване на отделянето на фини прахови частици от производствената дейност. При запазване на сегашните ниски цени на природния газ, преминаването ни на него, заедно с останалите алтернативни горива, ще осигури достъпна и евтина цена на услугите ни.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща