Инж. Йордан Василев: Приоритети на България трябва да са по-голяма социална справедливост, по-стабилна и развита икономика и по-добра защита на околната среда

Всички страни, пряко свързани с предстоящия енергиен преход, трябва да вземат активно участие, за да се постигне баланс в националните приоритети в областта на енергийната сигурност и икономическото ни развитие, смята изп. директор на Топлофикация Плевен

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
738
article picture alt description

Здравейте, инж. Василев, ще започна интервюто с Вас с въпрос, който аз лично си задавам в последните месеци – оптимист ли сте за българската икономика и в частност за енергетика занапред?

- Умерен оптимист съм. България започна реализацията на големи проекти, които биха развили нашия сектор и биха отворили пазара ни, така че да сме конкурентни сред останалите държави. Това са сериозни крачки, които обаче изискват много работа и постоянство.

Нека не забравяме, че на нас ни предстои голяма трансформация на целия енергиен микс, за да отговорим адекватно на политиката на Европейския съюз за постигане на нисковъглеродна икономика. Това ще бъде нелека задача, изискваща време и средства. Смятам, обаче, че можем да се справим, но трябва да се фокусираме върху текущото състояние на енергийния сектор, възможностите, които имаме и да се предприемат действия, които да не допуснат енергетиката да изпадне в колапс.

Споменахте предстоящия преход, какви според Вас трябва да бъдат приоритетите в енергийната сигурност на България на прага на „Зелената сделка“?

- В контекста на националния план, който трябва да бъде изработен и защитен пред Европа, за да отговорим на нейните изисквания за климатична неутралност, смятам, че имаме нужда от широк обществен дебат по тази тема. Всички страни, които са пряко свързани с предстоящия енергиен преход, трябва да вземат активно участие, за да се постигне баланс в националните приоритети в областта на енергийната сигурност и икономическото развитие на страната ни.

Приоритетите на България трябва да са постигане на социална справедливост, запазване стабилността на икономиката и защита на околната среда. Трябва да се подходи много сериозно по тази изключително важна тема. Вместо да чакаме просто нещо да се случи, трябва да мислим и работим иновативно, за да може политиката за енергийна ефективност да бъде инструмент, който ще бъде успешно използван.

Като директор на една от топлофикациите у нас и в качеството Ви на работодател, какво смятате, че е влиянието на пандемията от COVID 19 върху енергийния сектор?

- Както сами се убедихме, енергийният сектор изигра централна роля по време на извънредното положение. С правилните и навременни мерки не се допусна нарушаване на енергийната сигурност на страната ни. Именно нашият сектор ще изиграе и водещата роля по време на икономическото възстановяване след кризата. Мерките, свързани с изолацията, доведоха до значително намаляване на потреблението на електроенергия, но все пак успяхме да запазим стабилността на цялата енергийна система. Това се случи благодарение на отговорното отношение и отчитането на сериозността на ситуацията. Като страна успяхме да не стопираме изцяло започнатите мащабни инвестиции в енергийния сектор.

Надявам се евентуалната икономическа рецесия да не се отрази негативно върху всички мащабни инвестиционни начинания в енергийния сектор у нас и в световен мащаб. Вярвам, че ще излезем по-силни от кризата. Ние като предприятие успяхме да запазим както целия екип, така и да продължим да работим без прекъсване. Това бе сложна задача, но както вече казах, с общи усилия и единна визия за развитие, можем да се справим с всичко.

Какви за Вашите планове, които искате да реализирате занапред?

- Ние сме се фокусирали върху проекти, които ще развиват дейността ни, за да можем да осигуряваме още по-качествено топлоподаване в града. Посоката ни е да произвеждаме чиста енергия с екологични горива и нови мощности.

Имаше ли забавяне на планираните ремонтни дейности предвид пандемията?

- Успяхме да изпълним всички планирани ремонтни дейности и нашата инвестиционна програма за подобряване на топлопреносната мрежа в града. Организирахме така ремонтните работи, че да не се налагат дългосрочни прекъсвания на топлоснабдяването на клиентите.           

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща