Инж. Йордан Василев: Насочили сме усилията си в посока по-качествено топлоподаване и производство на екологична енергия

По време на мащабната трансформация към нисковъглеродна енергетика трябва да гарантираме конкурентоспособността на индустрията, коментира изпълнителният директор на Топлофикация Плевен

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
869
article picture alt description

Инж. Василев, какви са целите и приоритетите, които са заложени пред екипа на Топлофикация Плевен?

- Стратегически фокус на Топлофикация Плевен е повишаването на енергийната ефективност и стриктното прилагаме на нашето и европейското законодателство за производство на нисковъглеродна енергия. Ние работим на природен газ и това е голямо предимство, защото отделените емисии от него, за разлика от други изкопаеми горива, е сведено до минимум.

Като говорим за приоритети, важно е да се отбележи, че за нас е важно да успеем да разширим топлопреносната мрежа и да поддържаме в добро състояние абонатните станции. Инвестициите ни са с два основни фокуса. Единият е  насочен към подобряване на техническото състояние на нашите съоръжения, а другият в екологията. Целият екип сме насочили усилия в посока още по-качествено топлоподаване и заедно с него производство на чиста енергия. Следим промените в сектора и подхождаме с внимание към всяка едно ново изискване.

На какво се основава успехът на едно предприятие?

- Вярвам, че успехът изобщо, на който и да е било бизнес, независимо от дейността му, се основава на откритост и честност. Когато сме коректни, развиваме не само нашето предприятие, но и целия сектор. Тук ние не допускаме компромиси, за това седим зад качеството на услугите, които предлагаме и следим всеки един етап от проектите, по които работим. В тази връзка, приоритети на целия екип на Топлофикация Плевен са да бъдем синоним на добра инвестиция в качествено топлоподаване за нашите абонати. Искаме не само да им предоставяме екологична енергия на достъпни цени, а напротив – да им предложим уют в техните домове.

Какви са плановете Ви за бъдещ пазарен растеж?

- Ние имаме съществен принос за развитието на топлофикационния сектор и енергийната система в България. За това искаме занапред да модернизираме Топлофикация Плевен и да внедряваме нови и модерни съоръжения, защото нашите усилия и тези на Европа за подобряване на енергийната ефективност са с цел намаляване на вредните емисии във въздуха изцяло съвпадат.

По време на прехода към нисковъглеродна енергийна система, източниците на енергия като въглищата и природният газ ще продължават на бъдат част от тази система. Природният газ има обаче съществената роля в краткосрочен и средносрочен план, тъй като е най-подходящата алтернатива. Както вече казах, ние сме стъпка напред, защото работим именно на „синьото гориво“.

Предвид промените, които ще настъпят в сектор „енергетика“ заради „Зеления пакт“, как смятате, че ще се отрази това на страната ни?

- Постигането на амбицията, определена в европейския Зелен пакт, ще изисква значителни инвестиции. Промяната на горивния микс у нас не може да стане от днес за утре. Топлофикациите, които работят на въглища, имат нужда от време, за да могат да заменят основното си гориво с алтернативно. За да се случи това, трябва закупуване на нови съоръжения, които да могат да работят на друг вид гориво. У нас въглищата имат водеща роля за производството на електроенергия, точно за това трябва много внимателно да се изготви ясна стратегия, според възможностите на страната ни и тя да бъде представена и защитена пред Европа. В противен случай може да има социални и икономически щети.

Като възможност или като риск определяте „Зелената сделка“?

- Смятам, че нисковъглеродният преход би бил възможност за разширяване на устойчивостта и създаваща нови работни места икономическа дейност, но всичко е в нашите ръце. За осъществяването на цялостното обновяване и модернизация на сектора ни, трябва да се обединят усилията както на национално, така и на местно ниво. В този преход трябва да участват всички заинтересовани страни и да се намери „златната среда“ между запазване и развитие на икономиката ни и производство на по-екологична енергия.

По време на тази мащабна трансформация трябва да гарантираме конкурентоспособността на индустрията. По този начин държавата ни ще има възможност да противодейства на социално негативни процеси като нарастваща безработица и да изградим една „зелена“ икономика. Не трябва да допускаме България да изостава от останалите европейски страни, но трябва добре да си дадем сметка и да направим задълбочен анализ на възможностите на енергийната ни система.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща