Богомил Манчев: Оказва се политически натиск върху проекта „Белене“

Енергетика / Анализи / Интервюта
Георги Велев
3037
article picture alt description

Проблемът с изказването на г-н Франк Фанън, помощник-държавен секретар в Бюрото за енергийни ресурси на държавния департамент на САЩ, че неговите коментари са изцяло политически. Относно ядрената технология, този, който му е написал изказването или не разбира, или умишелено му е дал невярна информация”. Това заяви пред 3eNews председателят на Българския атомен форум „Булатом“ Богомил Манчев по повод твърденията на Франк Фанън за технологията за строителство на проекта „Белене“.

„Това е чисто политическо изказване и за пореден път над проекта „Белене“ се оказва политически натиск. А този въпрос е от компетенцията на правителството да го решава, а не от мен като експерт“, добави Манчев. „Относно моята компетенция, за която аз мога да претендирам е, че проекта АЕЦ „Белене“ е от поколение 3+ и в противовес на неговото изказване той е одобрен от Международната агенция по атомна енергия, a там едва ли работят прости хора”, коментира експертът.

Според него държави като Франция и САЩ, откъдето идва и и General Electric, заедно с Русия, Китай и Южна Корея са все ядрени сили. „И ако те са дошли тук в България, за да закупят стара и овехтяла технология като кандидати за стратегически инвеститори, то е доста обидно изказването на въпросния господин спрямо тези световни компании“, смята Манчев.

Той добави още, че наистина страната ни е малка като размер, но въпреки това имаме солиден опит с ядрената технология: „Ние имаме 50-годишен опит в ядрената енергетика, защото имаме изследователски реактор от 1961 г. И някой да дойде да каже, че използваш стари съоръжения, които и руската страна не използват, то това просто не е вярно. Същото поколение ядрени реактори има или се строят във Финландия, Унгария, Турция, Китай, Египет, Индия и Бангладеш. В самата Русия се изграждат четири ядрени блока от този тип, като два от тях вече са в експлоатация“ заключи Манчев.

„Моите уважения към г-н Франк Фанън и позицията, която заема, но той изпълнява някакви други указания, които не са моя работа. Но от технологична гледна точка, от разполагаемост и от важността за държавата ни, проектът за АЕЦ „Белене“ е изключително важен и отговаря на най-високите съвременни критерии за ядрена безопасност. Проектът е и поколение 3+ - факт, потвърден от МААЕ и Евроатом, припомни експертът. По думите му американският експерт може да има нещо против руската технология, но реакторите са български.  Манчев също така припомни, че е добре ако българската държава запази мажоритарния си дял в проекта „Белене“.

По темата за диверсификацията на ядреното гориво за АЕЦ „Козлодуй“ Манчев обясни, че свежото гориво може да бъде произвеждано както от Русия, така и от американската компания „Уестингхаус“. „Такова гориво бихме могли да произведем чрез процесинг – да закупим обогатен уран, концентрат от “Арева” и той да бъде произведен от друга компания, която може да произведе гориво за този тип реактори“, смята Манчев.  

Той припомни, че в момента АЕЦ „Козлодуй“ има сключен договор с „Уестингхаус“ за проучване на възможностите за доставка на свежо ядрено гориво: „Като цяло не знам дали е добре самият производител да прави обосновка за горивото си. И съгласно договора американската компания трябва да направи обосновка, която да бъде депозирана в Агенцията за ядрено регулиране“. Именно регулаторът трябва да я разгледа и да каже дали е възможно или не да се доставя такова гориво. И в крайна сметка, когато се провеждат търгове за доставка на свежо гориво „Уестингхаус“ ще трябва да бъде „на равни ноги“ с другия производител ТВЕЛ, или ако се е появил трети производител към този момент, който да произведе това гориво“, поясни специалистът.

Аз адмирирам да има повече от един производител, за да има българската страна избор, каза още председателят на Булатом.  

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща