„Brown to Green“ – платформата, която обещава да създаде подходящи решения за трансформиране на Югозападния въглищен район

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1917
article picture alt description

Тази седмица се дава официалният старт на Платформата “Brown to Green”. Един от учредителите е Кристина Лазарова, която от години се занимава с екология. Тя казва за себе си, че не е отявлен противник на фосилните горива, но осъзнава, че тяхното време отминава. Лазарова определя целта на проекта като „благоприятстване на безпрепятственото осъществяване на максимално бързо преминаване към по-екологично и качествено производство на енергия“.

Идеята на Платформата е да допринесе за преустройството на предприятията в Югозападен въглищен регион към изцяло екологично производство на енергия. Освен това учредителите искат едновременно с това да намерят адекватен вариант за преквалификация на ангажираните в дружествата. Голяма част от населението в областта е заето с добива на въглища и в двете големи централи ТЕЦ Бобов Дол и Топлофикация Перник.

„В средата на 2019 г. представители на основните целеви групи, като синдикати, медии, неправителствени организации, местни власти от въгледобивни региони от тези държави, включени в проекта на WWF, бяха на посещение в централите и мините в Югозападна България. Тогава за това тридневно посещение, чуждестранните гости успяха да се докоснат до ситуацията в Перник и Бобов дол, както и да предложат възможността вбъдеще да си подадем ръка за намиране на общи, европейски решения за трансформация на сектор енергетика. За съжаление той е един от най-бавно променящите се по много причини“ – обяснява  Кристина Лазарова пред дир.бг за това как се е родила идеяата.

В интервюто си съучредителката на “Brown to Green” споделя за работните си разговори с Вицепрезидента на Европейската Комисия Франс Тимерманс. От него тя е разбрала от първо лице позицията на цялата Европейска общност за реализирането на Зелената сделка. Изводът, който си е направила е, че всички лица на високи постове в Европа осъзнават, че единственият начин да имаме високо качество на живот е да положим ЗАЕДНО много усилия. А в насока екология, всички са настроени към създаването на нулева въглеродна икономика.

„Независимо от това колко трудно изглежда начинанието към днешна дата и на практика да е съобразено със специфичните нужди на всяка една държава и на всеки един конкретен регион. Важно е да вземем на местно ниво правилните решения, за да можем да започнем прехода и трансформацията на тези региони. За да бъде той успешен, имаме право само на един опит и не можем да допускаме грешки.“ – каза Лазарова.

Платформата обещава да предостави възможност целия процес по трансформирането на предприятията да е публичен. Проектът е изцяло нов за страната ни и за реализирането му са ангажирани както дружествата в региона, които са засегнати, така и Министерски съвет, Министерство на Енергетиката и Министерство на околната среда и водите. Големите синдикати КНСБ и КТ Подкрепа също взимат участие. Еколозите от WWF България са сред учредителите на “Brown to Green”.

„Действията, които ни предстоят са да изготвим и секторни бизнес стратегии и планове за тяхното реализиране и финансиране от страна на въгледобивните предприятия.Това е необходимо, за да се извърши плавно и устойчиво преходът към нисковъглеродна икономика.

Ще изготвим пътна карта с конкретни стъпки и срокове с възможностите за трансформиране и производство на екологична енергия в съществуващите инсталации и възможните и приложими алтернативи в изграждането на други. Ще търсим най-рационалните програми за преквалификация, както и нови бизнес проекти и начинания за икономическо и социално възраждане на тези два района, а не само на териториите на ТЕЦ Бобов дол и Топлофикация Перник.“ – обясни Кристина Лазарова относно идеята.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща