Президентът Тръмп заяви, че САЩ въвеждат санкции срещу Националната банка на Иран

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
665
article picture alt description

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че САЩ въвеждат санкции против Националната банка на Иран. „Това е най-високото ниво на санкции, което някога е налагано срещу тази страна“, е казал Тръмп пред журналисти. В отговор на въпрос за възможността за военни мерки против Иран, той е казал, че САЩ „винаги са готови“.

От своя страна министъра на финансите Стивън Мнучин е заявил, че банката е била „последен източник на средства“ за управляващите в Иран. Това става ясно от съобщение на международните агенции. Според тях, министърът на финансите е обяснил, че в списъка със санкциите е и компанията Etemad Tejarate Pars.

Националната банка на Иран е е с активи, които от 2016 г. се оценяват на 80 млрд. долара.

Санкциите са въведени заради „ подкрепа на тероризма“, а в прессъобщение министерство на финансите на страната обяснява на какви организации са предоставяни средства. Компанията Etemad Tejarate Pars пак според съобщението се използва за прикриване на финансови преводи за закупуване на въоръжение за министерство на отбраната. „Откритото нападение на Иран срещу Саудитска Арабия е неприемливо. С действията си министерство на финансите удря по важен механизъм за финансиране, който иранският режим използва за подкрепа на терористичната си мрежа“, се казва още в прессъобщението.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща