State Energy Regulatory Commission Discusses Ten Year Development Plan for Bulgartransgaz

Energy / Bulgaria
Галина Александрова
758
article picture alt description

Обществено обсъждане на десетгодишен план за развитие на Булгартрансгаз за периода 2019 - 2028 г. се проведе във вторник от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Планът дава приоритет на разширяването на газопреносната инфраструктура в българо-турската част и на българо-сръбската граница и поддържането на технически надеждна, надеждна и ефективна основна и спомагателна газова инфраструктура. За този период се предвижда модернизация, рехабилитация и разширение на газопреносните мрежи и съоръжения. Планът включва развитие на взаимно свързване на системата и разширяване на капацитета за съхранение на природен газ.

През периода 2019-2028 г. ще бъдат изградени и въведени в експлоатация нови взаимовръзки със съседните страни. Според плановете България ще премине през ключови трансгранични газопроводи, които ще бъдат свързани към съществуващата газопреносна система на Булгартрансгаз. По този начин газовата инфраструктура на България ще свърже европейския пазар на газ с пазарите на Каспийския регион, Централна Азия, Близкия Изток, Източния средиземноморски басейн и Северна Африка. Това би осигурило доставките на природен газ за страната и региона, създавайки условия за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ към и през България, обясни от Булгартрансгаз.

Изпълнението на всички тези проекти е взаимозависимо, целящо да допринесе за ефективността и развитието на единна общоевропейска газова мрежа.

Изграждането на нови тръбопроводи е приоритетна инвестиция за Булгартрансгаз, тъй като ще създаде условия за ускоряване на газификацията в страната и ще донесе икономически, социални, екологични и други ползи за местното население.

Изпълнението на настоящия план се очаква да повиши качеството и обема на услугите, предоставяни от Булгартрансгаз, свързани с транспорта и съхранението на природен газ и пряко допринася за създаването на България като важен регионален газов център.

Планът ще бъде приет на частно заседание на ДКЕВР на 8 август.

Източник: БТА

Tags:

Comments

More from Bulgaria:

Предишна
Следваща