НАЧАЛО » bylgariq

Министър: Реиндустриализацията у нас ще се осъществи чрез иновации, дуално образование и достъп до кредити

Диверсификация на природния газ, конкурентни цени на електроенергията и развитие на търговията с парникови газове са част от приоритетите за работа на европейския бизнес

fb
3E news
fb
25-04-2014 04:39:00
fb

Приоритетите на българското правителство изцяло отразяват основните насоки на европейската политика и не случайно една от първите стъпки, които предприехме, бе за реиндустриализация на България. Тя е базирана на три основни стълба – достъп до финансов ресурс, подготовка на човешки капитал чрез реформа с дуалното образование и насърчаване на иновациите, които са изключително важни. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в приветствието си към 14-ото общо събрание на Българската стопанска камара (БСК). Във форума участваха премиерът Пламен Орешарски, членове на правителството, представители на международната конфедерация BUSSINESEUROPE, синдикалисти, ректори, учени, работодателски организации, посланици, компании от над 70 икономически сектора.

Европа говори все повече за реиндустриализация и ние трябва да вървим с общи усилия напред, защото делокализацията е основен проблем на общността, подчерта министър Стойнев.  Той припомни, че в резултат на икономическите мерки на правителството вече има конкретни проекти с Българската банка за развитие в подкрепа на бизнеса, както и други финансови инструменти, които се посрещат положително от предприемачите в страната. Стойнев поясни, че съвместно с бизнеса държавата полага усилия образованието и подготовката на кадрите да се обвържат максимално с потребностите на икономиката и фирмите активно да участват в тази реформа, за да може по-лесно да се откриват нови работни места. За първи път от държавния бюджет са заделени 20 млн. лв. за Национал иновационен фонд, чиято сметка преди бе занулена, каза Стойнев. Концепцията за новата оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“  също бе изцяло съгласувана с българския бизнес, за да отговаря максимално на потребностите му.

В момента бизнесът работи за реиндустриализацията на Европа. Целта ни е да достигнем 20-процентен дял през 2020 г., обясни днес и Жером Шовен заместник-генерален директор на европейска бизнес организация BUSINESSEUROPE. По думите му заради спадът в индустриалното производство през последните години Европа е загубила 3,5 милиона работни места. В момента делът на индустриалното производство в ЕС е спаднал до ниво от 15,1%.

Именно заради това от бизнес организацията са определили и четирите основни предизвикателства пред сектора. Първото от тях са високите цени на електроенергията, която купува индустрията, обясни Шовен. Друг проблем са климатичните промени и недостатъчното развитие на системата намаляване на вредните емисии. От бизнесът припомнят, че липсва коорднинация между отделните държави в борбата с климатичните промени и няма споразумение за политиката по отношение на климата.

Заради това от BUSINESSEUROPE са си поставили 7 препоръки. Първата е да се определят по-добри цени на електроенергията и да има конкурентни доставки. Другата цел е  намаляване на емисиите парникови газове, а схемата за търговия с квоти да се развие допълнително. Според Шовен именно търговията с емисии е ключова за европейската енергийна политика.

Друго предложение на бизнеса е поетапно да се намаляват субсидиите за производствата от зелена енергия. Според експертът друг важен момент за индустриализацията на европа е подобряване на научно-изследователската и развойна дейност. Шовен смята също така, че е важно да има и по-добра координация на енергийните политики между държавите-членки.
Не на последно място по важност за бизнеса е и диверсификацията на доставките на природен газ. Това включва по-сериозни инвестиции в разработването на местните източници, включително и при добива на шистов газ, заяви Шовен.

Стойнев припомни, че България е първата страна в ЕС, която се обявила против ново увеличение на целите за парникови емисии до 2030 г. Подобна стъпка няма да повлияе добре на процесите на реиндустриализация, които започват в Европа сега. Това само би накарало компании от ЕС да се изнесат в съседни страни, където ограниченията за парниковите емисии не са толкова силни, обясни Стойнев. Преди да поставяме рестрикции пред индустриализацията нека помислим какви стимули за развитие ще направим в Европа. Преди да е ясна новата екологична политика на ЕС трябва да има действащ глобален договор, на базата на който да се намаляват изпусканите парникови газове. В момента такъв договор няма и страни като Китай, Индия и САЩ отказват да ратифицират подобен документ, припомни Стойнев. Той се съгласи, че Европа може да бъде пример за всички в екологичните и ефективни технологии, но това не трябва да пречи на индустрията да работи.

Министърът добави, че оценява високо сътрудничеството между МИЕ и БСК. Една от първите стъпки и идеи, които предприехме, бе и реиндустриализацията на България. През годините Българската стопанска камара се утвърди като коректен партньор на държавата и като коректив на националните политики. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски по време на общото събрание на БСК.

„Давам своята висока оценка за професионализма и отговорно отношение на БСК към цялостното социално-икономическо развитие на страната. През годините БСК се утвърди като коректен партньор на държавата и като коректив на националните политики. Откритото обсъждане на проблемите създава работещи решения и допринася за постигането на широк консенсус по приоритетите на страната. С радост мога да отбележа висока степен на сходство на разбиранията ни за сферите, които изискват повишено внимание и повече усилия днес – преодоляването на негативните ефекти от кризата, подобряването на конкурентноспособността на бизнеса и постигането на по-устойчив растеж. Разчитаме на вашата конструктивност в общия стремеж да постигнем тези общи цели. Кабинетът предприе немалко стъпки, за да обърне негативните тенденции в икономиката – намаляване на административните тежести, насърчаване на инвестициите, внедряваме иновации и реиндустриализация, стремим се държавата да залага тон на коректност с бизнеса. Показахме, че за нас е важен диалогът с българските работодатели, синдикатите, с гражданските и неправителствени организации”, обясни премиерът в словото си пред бизнеса. „Работим в обща посока - да върнем страната на пътя на икономическия растеж, да постигнем по-висока степен на социална отговорност и по-голяма удовлетвореност на българските граждани от качеството на живот. Това е начинът всички да живеем в една по-добра държава”, каза още Пламен Орешарски.

реиндустриализация
Европа
Драгомир Стойнев
Жером Шовен
БСК
бизнес
По статията работи:

Георги Велев