НАЧАЛО » bylgariq

Европейският бизнес е притеснен от идеите на правителството да отнеме лицензите на енергодружествата

BUSINESSEUROPE: Подобни действия могат да откажат чуждите фирми от инвестиции в България

fb
3E news
fb
25-04-2014 01:53:00
fb

Европейската бизнес организация BUSINESSEUROPE и европейската асоциация на енергийни компании Eurelectric са изпратили вчера писмо до министър-председателят Пламен Орешарски. В него двете най-големи европейски бизнес организации изразяват своето силно безпокойство по отношение на действията на правителството за отнемането на лицензите на крайните снабдители. Това обясни днес Жером Шовен  заместник-генерален директор на най-голямата европейска бизнес организация BUSINESSEUROPE, който присъства на 14-тото общо събрание на Българската стопанска камара.

„Наблюдаваме развитието на проблемите с енергийните компании и смятаме, че търговските спорове трябва да се решават в съда, а не по административен начин. Шовен изрази сериозна загриженост за отнемането на лицензите на крайните снабдители и организацията ще следи развитието на процеса. „Подобна процедура би могла да откаже много инвеститори да дойдат във вашата страна“, смята още представителят на бизнеса.
Чуждестранните инвеститори у нас трябва да спазват законите и да уважават институциите, отговори на свой ред министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Според него само чрез диалог проблемите могат да бъдат разрешавани. Министърът припомни, че едно от дружествата вече е започнало преговори с НЕК за изчистване на финансовите спрове. Става въпрос за дружеството ЧЕЗ Електро, като от два дни и EVN Електроразпределение е започнала разговори с НЕК за прихващенето на средствата.

Припомняме, че темата за лицензите на крайните снабдители е била обсъждана вчера и на срещата на министър Стойнев с енергийният еврокомисар Гюнтер Йотингер. Преди седмица Euroelectric изпратиха писмо до комисаря заради проблемите на чуждите инвеститори в енергетиката у нас.
Очаква се в понеделни – 28 април да бъде новото заседание на ДКЕВР, на което ще бъде обсъждана процедурата по отнемането на лицензите на крайните снабдители.

BUSINESSEUROPE
Жером Шовен
лицензии
крайни снабдители
Драгомир Стойнев
По статията работи:

Георги Велев