НАЧАЛО » финанси

Скок на кражбите на криптовалута през 2019 година

Инвеститорите в такава вулута са загубили между 4.3 и 4.5 млрд. долара миналата година, която в сравнение с предходните две години се увеличава над 1.6 пъти

fb
3E news
fb
12-02-2020 06:40:56
fb
Снимка: Pixabay

Два независими доклада на специализирани блокчейн* компании, които анализират търговията с криптовалути, установяват, че през 2019 година от злоупотреби и директни кражби инвеститорите в дигиталните пари са загубили между 4.3 и 4.5 милиарда долара.

Докладът на Chainalysis

Миналата година престъпници са откраднали около 4.3 милиарда долара криптовалута, съобщава „Уолстрийт джърнъл“, позовавайки се на проучване на Chainalysis, специализирана в анализи на блокчейн и базирана в Ню Йорс, САЩ. През предходните две години тази сума не надхвърля 3 милиарда долара.

През 2017 г. най-популярният начин за кражба на електронни пари е бил чрез първоначално предлагане на монети (ICO), а през 2018 г. – чрез хакерски атаки. Миналата година около 90% от общия брой кражби са с помощта на финансови пирамиди.

Платформата PlusToken – класическа пирамида

където измамници обещават златни планини на неопитни инвеститори, които нетърпеливо искат да забогатеят бързо с цифрови пари. PlusToken започва да работи през 2018 г. като децентрализиран обмен и крипто портфейл, разработен в Южна Корея. Всъщност разработчикът е малко известна китайска компания. На потребителите на PlusToken са обещавани месечни плащания от 6% до 19% върху вложената сума и допълнителни бонуси за рефералната програма (привличане на нови клиенти).

След като закупуват криптовалута от PlusToken и решават да си изтеглят парите, потребителите откриват, че сайтовете не работят и е невъзможно да си получат вложените пари обратно.

„Уолстрийт джърнъл“ разказва и историята на Сео Джин-хо, 40-годишен служител в туристическа агенция, който е подведен от приятелка да инвестира в платформата PlusToken, която обещавала 10% гарантирана доходност на месец. В рамките на 5 месеца той инвестира общо 86 хил. долара и на хартия вложенията му растат, когато обаче решава да си ги изтегли обратно, сайтът не му позволява да стори това.

През 2019 г. китайските власти разкриват схемата, затварят платформата и арестуват шестима китайски граждани. Измамените инвеститори няма как да получат парите си. Според анализа на Chainalysis, PlusToken е класическа схева Понци**, която е успяла да привлече от инвеститори от Южна Корея и Китай най-малко 2 милиарда долара през 2018 г. и през първата половина на 2019 г.

Вероятният ръководител на китайската пирамидална структура е Чен Бо, известен с псевдонима Чен Джихан, успява да избяга и оттогава е в неизвестност.

Последнана измама, преди да бъда резкрита пиромадата Plus Token, се осъществява с прехвърлянето на 12 000 биткойна на стойност 117 милиона долара по тогавашен на два нови адреса. По този повод специалиста по киберсигурност Чиачи Ву в профила си в Twitter посочва двата адреса, за които се предполага, че се използват за съхраняване на част от останалите активи на PlusToken.

Друг доклад на блокчейн компанията CipherTrace

базирана в Менло Парк, щата Калифорния, САЩ, с който разполага „Ройтерс“, разкрива, че загубите от престъпление с криптовалута са нараснали до 4.52 млрд. долара през миналата година. Те са били близо 160% повече спрямо 2018 г., когато са отчетени кражби за 1.74 милиарда долара. Според доклада на CipherTrace, загубите на потребители и инвеститори в криптовалута поради измама и злоупотреби през 2019 г. се увеличават повече от пет пъти, докато хакерските атаки и кражбите са спаднали с 66%.

„Забелязахме значителна реакция на злонамерени вътрешни лица, които мамят нищо неподозиращите жертви или ощетяват своите потребители по класическата схема Понци“, заяви Дейвид Йевънс, изпълнителен директор на CipherTrace пред „Ройтерс“.

Две големи кражби в началото на миналата година

бяха основните двигатели за скока, описани в доклада на CipherTrace. Потребителите и клиентите са загубили около 3 милиарда долара от предполагаема схема на Понци, включваща криптовалута и обмен на през интернет платформота PlusToken, която е описана и от „Уолстрийт джърнъл“. Другата значителна загуба е за почти 135 милиона долара, които клиентите на най-голямата канадска компания за криптовалута QuadrigaCX са загубили, след неочакваната смърт на съоснователя на компанията, според CipherTrace.

Докладът на CipherTrace открива също така незаконни фирми за парични услуги с криптовалута, като са предали средства в разплащателните мрежи на почти всички големи банки от топ 10 в САЩ. Освен това, анализът разкрива, че голяма американска банка е обработвала милиарди долари годишно в неоткрити преводи, свързани с криптовалута.

„Тези тайни операции създават рискове за спазване на законодателството за борба с изпирането на пари (AML), защото престъпниците са изобретателни и намират начини да изпират злонамерено получените криптовалути“, пише в доклада на CipherTrace. Неговите автори са установили, че банките в световен мащаб са платили повече от 6.2 милиарда долара глоби по AML законодателството през 2019 г.

От пускането преди повече от 10 години на най-популярните електронни пари – биткойна, правителствата и регулаторите по света се сблъскаха с липсата на прозрачност на пазара на криптовалути, което доведе до огромни загуби за инвеститорите, обобщават от CipherTrace.

* Блокчейн (от англ. Block = блок и chain = верига) е метод за съхранение на информация в компютърна мрежа, който представлява непрекъснато растящ списък от компютърни записи, наречени „блокове“, свързани помежду си и кодирани криптографски.

** Схемата на Понци е термин, който днес се използва за определяне на всяка незаконна финансова операция, която обещава високи печалби на потенциални инвеститори. Печалбите не идват от законни инвестиции, а се изплащат на първите инвеститори от парите, които идват от новите инвеститори. Схемата е кръстена на Чарлз Понци, американец от италиански произход, който през 20-те години на 20 век създава незаконен бизнес модел, посредством който краде милиони от своите инвеститори.

криптовалути
блокчейн
кражби
биткойн
По статията работи:

3E news