НАЧАЛО » финанси

Предимно на загуба затвориха пазарите на акции в Западна Европа във вторник

С най-голям дневен спад завърши британският FTSE 100, а единствен с повишение затвори общият европейски индекс STOXX 600

fb
3E news
fb
12-01-2021 07:01:08
fb

Търговията на фондовите борси в Западна Европа стартира без ясно изразена посока на основните индекси. Следобед този неопределен тренд се обърна и до края на сесията във вторник повочето от индексите затвориха на минус. Инвеститорите продължават да наблюдават епидемиологичната ситуация във връзка с пандемията COVID-19, както и политическите събития в САЩ преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън на 20 януари.

Вчера в Камарата на представителите на САЩ – долната камара на американския Конгрес, беше внесена резолюция, в която конгресмените призовават вицепрезидента Майк Пенс да използва 25-то изменение на Конституцията на САЩ, за да отстрани Доналд Тръмп от властта. Във връзка с възраженията на републиканския конгресмен Алекс Муни, разглеждането на резолюцията беше отложено за вторник и това ще стане най-вероятно след като затворят пазарите в Западна Европа.

Инвеститорите също така оценяват перспективите за нови мерки в подкрепа на американската икономика. Избраният президент на САЩ Джо Байдън обеща нови "трилиони долари" като стимул миналия петък, припомни CNBC. Байдън възнамерява да представи предложенията си в четвъртък.

Междувременно Европейската агенция по лекарствата (EMA) обяви днес, 12 януари, че е получила заявление за издаване на разрешение на ваксина срещу COVID-19, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет. EMA отбеляза, че оценката на ваксината ще се извърши в съкратен срок, до 29 януари, за да може да бъде пусната на пазара, каквато готовност има британската фармацевтична компания.

Продажбите в магазините за търговия на дребно във Великобритания намаляват с 0.3% през 2020 г. на фона на пандемията от коронавируса, достигайки най-ниското ниво откакто се отчита този показател през 1995 г., според доклад на KPMG и Британския консорциум за търговия на дребно (BRC).

От днес в сила влязоха нови мита за вносни стоки от страни-членки на ЕС. Сред тях за и части за самолети Airbus, които се сглобяват в в американския щат Алабама, както и много вина и други алкохолни напитки произвеждани във Франция, Италия и Испания.

Вижте още: Нови американски мита върху стоки от ЕС влязоха в сила от днес

В крайна сметка акциите на европейския производител на самолети Airbus, които се търгуват на борсата в Париж, след като до обед бяха на загуба, следобед трендът се промени и затвориха с ръст от 0.20%.

До обед общият европейски индекс на най-големите фирми в Европа STOXX 600 се повиши с 0.13%, докато между основните национални измерители на „сините чипове“ липсваше единна посока. Британският бенчмарк FTSE 100 се понижи (-0.34%), както и италианския FTSE MIB (-0.32%), докато испанският IBEX 35 се понижи (-0.32%), както и германският DAX (-0.13%). Само френският САС 40 остана непроменен спрямо нивото си от края на търговията в понеделник. В края на сесията националните основни индекси на „сините чипове“ затвориха с понижение.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен спад завърши британският FTSE 100, а единствен с повишение затвори общият европейски индекс STOXX 600.

Авиокомпаниите са изправени пред предизвикателно чакане ваксините срещу Ковид-19 да сложат край на блокирането на пътуванията, обяви днес Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA), цитирана от Ройтерс. В момента възстановяването на трафика е в застой, а резервациите за полети се изчерпват на фона на новата вирусна вълна и подновените рестрикции.

"Свидетели сме на известно влошаване на резервациите в световен мащаб от четвъртото тримесечие, което вече изглеждаше слабо", каза на онлайн презентация днес главният икономист на МАВТ Брайън Пиърс. След изявлението пазарите реагираха слабо, но акциите на някои от големите национални превозвачи се повишиха: на International Airlines Group, в която влизат британската British Airways и испанската Iberia, нараснаха с 2.52%; на KLM/Air France поскъпнаха с 3.42%; а на германския въздушен превозвач Lufthansa се повишиха с 1.97%.

Акциите на онлайн аптеките Zur Rose Group AG скочиха с 14.85% и излязоха на върха на STOXX 600. Швейцарската компания обяви сътрудничество с датската фармацевтична компания Novo Nordisk в разроблатванетопна медикаменти и хранителни добавки за борба срещу затлъстяването.

Пазарната стойност на Renault SA се увеличи с 1.74%, въпреки че продажбите на френския автомобилен производител през миналата година са намалели с 21.3% до 2.950 милиона автомобила на фона на губещия световен автомобилен, на който продажбите са се свили общо с 14.2%.

Коронавирусната пандемия е дала тежко отражение върху Volkswagen през 2020 година, през която продажбите на германския автомобилостроителен гигант са спаднали с 15.1% на годишна основа, съобщи днес компанията. На VW се падат около 5.3 милиона от продадените коли, което е с близо милион по-малко в сравнение с резултата от предходната година.

Търсенето е било засегнато най-вече на западноевропейския пазар. Там спадът е достигнал 23,4 процента. В Китай, където пандемията до голяма степен е овладяна, продажбите са се свили с 9.9 процента, но прогнозата за настоящата година е положителна. След като до ранния следобед акциите на Volkswagen се понижаваха, два часа преди да затвори борсата във Франкрут цената им се повиши и затвориха с дневен ръст от 0.58%.

Цената на акциите на Atos SE поевтиняха с 0.66%. Френската ИТ компания обяви покупката на канадската компания за консултации по киберсигурност In Fidem, но не разкри сумата на сделката.

борси
Европа
акции
печалби
загуби
пандемия
коронавирус
По статията работи:

3E news