НАЧАЛО » финанси

Посмали малко, г-н премиер!

Нетните активи на домакинствата в България за 11 година са нараснали малко над два пъти, до 9586 евро на човек, сочи доклад на германския застраховател Allianz

fb
3E news
fb
14-10-2020 02:10:54
fb

За пореден път министър-председателят Бойко Борисов обяви завишени от него данни, този път за нетните активи на българина, като се позова на проучване на германския застраховател Allianz, обявено на 24 септември 2020 година.

Във Фейсбук профила си той написа, че за последните 11 години България е увеличила три пъти нетните си активи на глава от населението до 9586 евро на човек, докато в доклада се казва за малко над два пъти увеличение. Истината е, че и двукратен ръст е много добро постижение, но къде са три пъти...

Така звучи по-убедително, за да се подчертае, че въпреки протестите, чуждите експерти оценяват направеното от трите правителства на ГЕРБ за българските домакинства от 2008 до 2019 година (периода, който обхваща проучването на Allianz).

„Благодарение на добрите резултати през последните години българските домакинства и икономика са подготвени за кризата. Това не ни успокоява, а ни амбицира да работим още по-усърдно. Разумната финансова политика, борбата с контрабандата и инвестициите ни позволиха за пореден път да увеличим с нови 10% заплатите в бюджетния сектор“, написа Борисов и всички медии го цитираха, без да си направят труда, да прочетат по-внимателно източника: Allianz Global Wealth Report 2020: Имунитет за благосъстоянието.

Там за България пише, че е бавна и стабилна. В 11-ия доклад на Allianz, който поставя под микроскоп състоянието на активите и дълговете на домакинствата в почти 60 държави. В класацията по нетни финансови активи на глава от населението (в евро) нашата страна е на 34-то място с 9586 евро на човек, отстъпвайки с една позиция от предишното подреждане, но се изкачва със 7 места, спрямо 2000 година.

Освен това, брутните финансови активи на българските домакинства са нараснали с 5.0% само през 2019 година, но много под нивото на средния за последните десет години ръст от 8.1%. Нарастването през миналата година се дължи основно на нарастването на активи като пари в обръщение и депозити, които са се увеличили със 7.8%; ценните книжа, въпреки благоприятните международни финансови пазари, са нараснали само с 1.1%. При застраховането растежът е с “драматичните” 17.3%. Портфолиото на българските домакинства е доминирано от ценни книжа, които държат 46% от всички активи, следват ги депозитите с 35% дял, след тях са застраховките и пенсиите с дял от 11%.

Задълженията са отбелязали над средния ръст през 2019 г. и нарастването е с 8.7% в сравнение с 3.1% среден дългосрочен растеж за целия период 2009-2019 г. Съотношението на дълга (пасиви в % от БВП) обаче остава слабо, на ниво от 30%.

И още от доклада, който съвсем добронамерено и основателно хвали нашата страна: „Въпреки, че тази стойност (9586 евро на човек) все още е значително под някои от западноевропейските страни, тя се е увеличила повече от два пъти през последните десет години. Covid-19 вероятно ще остави икономически белези в региона, но домакинствата бяха готови да посрещнат кризата.“

Топ 10 на страните по нетни активи на човек от населението (в евро)

Източник: Allianz

нетни активи
на глава от населението
нарастване
Allianz
министър-председател
Бойко Борисов
По статията работи:

3E news