НАЧАЛО » финанси

Пазарът на акции в Европа на печалба след разнопосочен старт на търговията във вторник

С най-голям дневен ръст завърши испанският бенчмарк IBEX 35, а с най-малко повишение затвори германския DAX

fb
3E news
fb
15-09-2020 07:09:04
fb

Със слаба и разнопосочна търговия стартира пазарът на акции в Европа във вторник преди месечните срещите на централните банки на САЩ, Великобритания и Япония тази седмица, както и заради статистически данни във Франция и Великобритания. След открояващите се емисии беше шведската H&M, чиито акции се повишиха след по-добри от очакваните предварителни финансови резултати за третото тримесечие.

Федералният резерв на САЩ (Фед) ще проведе първото си заседание на 15-16 септември след приемането на новата дългосрочна стратегия в края на август. Експертите смятат, че щатската централна банка ще запази "позитивното си отношение“, тъй като американската икономика, възстановявайки се от кризата, причинена от пандемията на коронавируса, все още се нуждае от подкрепа. Анкетираните от „Ройтерс“ икономисти очакват, че новата стратегия на Фед, която предвижда по-плавен подход към нови парични стимули, ще бъде отразена в конкретни мерки за подкрепа на икономиката, като целта е да се поддържа средна инфлация от 2 на сто.

Ръстът на потребителските цени във Франция се забави до 0.2% на годишна база през август, след като нарасна с 0.8% през юли, показват окончателните данни. Предварителните данни също оценяваха инфлацията през август на 0.2%, заради това и анализаторите не очакваха ревизия.

Броят на новите заявления за обезщетения за безработица във Великобритания през август се увеличиха по-малко, отколкото прогнозираха анализаторите. Според Националната статистическа служба (ONS), увеличението е със 73.7 хиляди през миналия месец, след като през юли ръстът възлезе на 94.4 хиляди. Експертите прогнозират увеличение на броя на заявленията през август със 100 хиляди, според Trading Economics. Според повечето наблюдатели, спадналият брой на заявленията сочат за спад и на безробатицата, което беше оценено от пазарните наблюдатели като положителен сигнал.

Безработицата във Великобритания през май-юли 2020 г. е била 4.1%, както се очакваше от експертите. Това е най-високата стойност след тримесечието август - октомври на 2018 г. През април-юни 2020 г. безработицата в Обединеното кралство е била 3.9%.

До обед общоевропейският индекс STOXX 600 се понижи с 0.07%, а от националните индекси на „сините чипове“ с най-голям ръст беше испанският IBEX 35 (+0.53%), следван от британския FTSE 100 (+0.15%), докато на загуба бяха германският DAX (-0.29%), италианският FTSE MIB (-0.21%) и френският САС 40 (-0.19%). Следобед трендът на всички пазари в Западна Европа беше възходящ и основните измерители затвориха в зелената зона.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст завърши испанският бенчмарк IBEX 35, а с най-малко повишение затвори германския DAX.

Шведската Hennes & Mauritz (H&M), вторият по големина търговец на дрехи в света, представи по-добри от очакваните финансови резултати за второто тримесечие, като се възстанови по-бързо след спада от началото на годината, заради коронавируса, което е положителен знак за целия сектор в Европа. Печалбата преди данъци за юни-август - третото тримесечие за компанията - е около 2 милиарда шведски крони (229 милиона долара). Продажбите са спаднали с 19% до 50.9 милиарда крони, докато анализаторите прогнозираха спад от 18%. Пълния си тримесечен отчет H&M ще публикува на 1 октомври, а за деня равносметката е поскъпване на акциите с 10.65%.

Акциите на конкурента на H&M - Rival Industria de Diseno Textil SA (Inditex) нараснаха с 3.8%.

Другите компании, които заслужаваха внимание във вторник бяха Fiat Chrysler и Peugeot PSA, след като съобщиха, че променят условията за планираното сливане, за да спестят пари, а също така да увеличат обещаното намаляване на разходите заради пандемията. Fiat Chrysler ще намали дивидента от 5.5 милиарда евро на 2.9 милиарда евро (3.4 млрд. долара), които акционерите ще получат в съответствие с условията на споразумението за сливане, подписано миналата година. На свой ред Peugeot, който има в портфолиото си от марки, които включват Citroen и Opel, ще отложи планираното отделяне в нова компания своя дял от 46% в производителя на части Faurecia до края на сливането и ще го разшири за всички акционери в новата група. Faurecia има пазарна капитализация от около 5.9 милиарда евро. Тази новина прати на дъното на STOXX 600 акциите на Faurecia, които се понижиха със 7.2%.

„Измененията запазват баланса на първоначалното споразумение“, съобщиха компаниите в съвместно изявление, в което се уточнява, че собствеността на Stellantis ще бъде разделена на 50/50 между настоящите акционери на Peugeot и Fiat Chrysler, както беше планирано. Източник на „Ройтерс“, запознат с преговорите за сливане, съобщи в понеделник, че целта на промените е да се стабилизира балансовата структура на двете компании след кризата с COVID-19 и да се гарантира, че сливането ще стане възможно най-скоро. Равносметката за деня е, че акциите на Peugeot и Fiat Chrysler се повишиха съответно с 2.38% и с 8.80%.

Сред печелившите бяха и книжата на Ocado Group, британската онлайн платформа за доставка на хранителни стоки, които нараснаха със 7.90%. През третото фискално тримесечие, приключило на 31 август, компанията регистрира 52% ръст на приходите в съвместно предприятие за доставка на храни Ocado Retail. Ocado Group притежава половината от съвместното предприятие, другата половина е собственост на британската верига универсални магазини Marks & Spencer Group (M&S). Акциите на M&S поскъпнаха с 5.2%.

Върха на STOXX 600 се изкачиха акциите на британският застраховател Hiscox, които скочи с 16.35%, след бурна сесия, предизвикана от съобщение на компанията, че исковете за обезщетения за малки фирми, които временно са прекратили дейността си заради COVID-19, ще бъдат ограничени, до малко под 100 милиона британски лири. Върховният съд на Англия и Уелс, в сложно решение от 162 страници, установи, че застрахователните компании трябва да приемат някои застрахователни искове от фирми, принудени да затворят заради пандемията.

борси
Европа
акции
печалби
загуби
пандемия
коронавирус
По статията работи:

3E news