НАЧАЛО » финанси

Нови разпродажби на долара

Щатската валута се понижава, притиснат от спадналата доходност на американските държавни облигации

fb
3E news
fb
13-01-2021 10:01:40
fb

Доларът се понижава в сряда, тъй като спадащата доходност на американските държавни облигации стопираха скоростта от неотдавнашния възход щатската валута и инвеститорите започнаха предпазливо да продават долари, за да не се ускори спада.

Доходността на 10-годишните държавни ​​облигации се понижи с повече от 6 базисни пункта от 10-месечен връх, достигнат във вторник, и в резултат на това щатският долар прекъсна тридневната си серия от печалби.

Спрямо еврото зелените пари отчетоха най-резкия си дневен спад от повече от месец, а спрямо паунда понижението е по-голямо, подпомогнато и от управителя на Банката на Англия, който обяви, че няма изгледи скоро да бъдат въведени отрицателни лихви.

В сряда понижението на долара спрямо еврото е с 0.07% до 1.2216 щатски долара за едно евро спрямо котировките при затваряне на търговията във вторник. Паундът се повиши с 0.22% до 1.3693 щатски долара.*

Австралийският и новозеландският долари се повишиха от седмичните минимуми съответно с 0.05% до 1.2870 един австралиец за един американски долар, а кивито скочи с 0.12% до 1.3835 новозеландски долара за един американски.

Спадналата доходност на облигациите прати долара с 0.06% надолу до 103.690 йени и въпреки че понижението беше незначителен, доларовите мечки** започнаха да намаляват.

„Хората обсъждат дали ще се върнат (движещите пазара сили) към диференцирани лихвените проценти“, каза за „Ройтерс“ Пол Маккел, ръководител на екипа за анализи на валутните пазари в британската банка HSBC. „Все още смятаме, че това ще бъдат приливите и отливите на апетита за риск, който доминира на валутния пазар през последните няколко тримесечия“, добави той, имайки предвид слабата, но не много мрачна перспектива за долара за връщане към глобален растеж.

Доларовият индекс ICE спрямо шестте основни валути спадна с 0.1% до 90.004 пункта, след като се понижи с 0.5% във вторник, но все още е малко над почти тригодишния минимум от 89.206 пункта, достигнат миналата седмица.

Дори малайзийският рингит, който се търгуваше силно след въвеждането на нова карантина в страната във вторник, успя да се изкачи до 4.040 рингита за един щатски долар.

Големите очаквания

Разпродажбата на пазара на облигации, която повиши доходността на САЩ в началото на тази година и спря спада на долара, беше подхранвана от демократите, които получиха контрол над Конгреса на САЩ на изборите в щата Джорджия миналата седмица.

Инвеститорите очакват, че това ще доведе до огромни държавни заеми за финансиране на планове за стимулиране на икономиката чрез големи разходи и вярват, че по-високите американски лихви могат да направят долара по-привлекателен.

Смесени сигнали, които подават някои членове на Федералния резерв на САЩ (Фед) за това колко дълго може да се прилагат и колко гъвкави могат да бъдат политиките на регулатора за подкрепа чрез изкупуване на активи, също са повлияли на повишената доходност на държавните ценни книжа.

Силното търсене на 10-годишни облигации за 38 милиарда долара за една нощ и коментарите от председателя на Бостънския Фед Ерик Розенгрен, както и на председателя на Фед в Канзас Сити Естер Джордж успокоиха някои от тези опасения преди натоварения график на Фед през следващите две седмици на януари.

С повишено внимание се очакват декемврийските данни за инфлацията в САЩ, които ще бъдат публикувани по-късно през деня (в 13:30 часа по Гринуич), като се очаква базовият индекс CPI на потребителските цени да остане на сегашното си ниво от 1.6% на годишна база.

По-късно в сряда, председателят на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард е приел поканата да участва в дебат за паричната политика на виртуалния форум, организиран от „Ройтерс“.

Също днес е планирано Фед да публикува своята бежова книга за икономическите условия в страната, а председателят на Фед Джеръм Пауъл трябва да говори в четвъртък.

* Валутните курсове са актуални към 10 часа българско време.

** Мечият пазар (Bear Market) е на понижаващите се цени. Мечката е пазарун играч, който смята, че цената на съответния финансов инструмент ще се понижи. Обратното на бика (Bull).

валути
долар
евро
йена
британски паунд
По статията работи:

Георги Вулов