НАЧАЛО » финанси

Нарастващите страхове за втора вълна от COVID-19 потопиха пазара на акции в Европа

Седмичната равносметка показва, че основните фондови индекси на Стария континент са на загуба между 1.39 и 3.18 процента

fb
3E news
fb
26-06-2020 07:06:42
fb

Ситуацията на пазара на акции в Европа се повтаря като в четвъртък – на старта цената на акциите се повиши, а на финала – основните индекси финишираха на загуба. В петък в началото на борсовата търговия всички основни индекси се повишиха, благодарение на положителните новини от компаниите, въпреки че инвеститорите все още са притеснени от нарастването на заразените с COVID-19 в САЩ и влиянието му върху световната икономика, както и предупрежденията на Международния валутен фонд (МВФ) за по-висока рецесия до края на настоящата година.

Страхът от втора вълна на COVID-19

Губернаторът на щата Флорида Рон Десантис заяви в петък, че щатът няма да следва първоначалния план за възобновяване на икономическата активност поради увеличаване на броя на новите случаи на заразените, според американски медии. „Ще останем на етапа, където сме сега“, каза Десантис. Преди него губернаторът на щата Тексас Грег Абът реши да прекрати въведените облекчаването и да върне социалните и икономически ограниченията заради увеличения брой на заразени и хоспитализирани в щата. "Тази временна пауза ще помогне на щата ни да локализира разпространението на коронавируса, за да можем спокойно да преминем към следващия етап от възобновяването на икономическата дейност", каза Абът.

По последни данни на института „Джон Хопкинс“ в света за заразени 9 660 655, загиналите са 489 398, а излекуваните са 4 837 922 души. В САЩ където са най-много заразените в света вече са 2 434 265, починалите са 124 363, а излекуваните са 720 519. В петък, обаче, централният офис на американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) обяви, че истинският брой на заразените може да бъде 10 пъти по-висок от официалните данни.

Освен в САЩ, заради нарастване на заразените с коронавируса, ограничения започват да въвеждат и много правителства в Европа и по света. По данни на телевизионния канал CNBC, ограничения са въведени отново в части от португалската столица Лисабон, в градове в Западна Германия, в китайската столица Пекин и щата Виктория в Австралия. По последни данни на Световната здравна организация (СЗО) през отминаващата седмица в Европа средно се заразяват по 20 000 души. СЗО предупреди, че ако това темпо на нарастване се запази има опасност здравната система да колабира.

Предупреждение на Кристин Лагард обърна тренда на пазара

До обед общоевропейският индекс STOXX 600 се повиши с 0.34%, а от националните индикатори с най-голям ръст беше британският бенчмарк FTSE 100 (+1.06%), следван от френския САС 40 (+0.81), германския DAX (+0.52%), италианския FTSE MIB (+0.64%) и испанския IBEX 35 (+0.14%). Следобед тренда се обърна причина за това, според много наблюдатели, обратът на пазара на акциите е настъпил след изявлението на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард. Тя вярва, че глобалната икономика може би вече е преминала през най-лошия период на криза, причинена от коронавирусната пандемия, но възстановяването на предишната ситуация е малко вероятно до края на настоящата година. "Възстановяването ще бъде непълно и може да доведе до трансформации и най-вероятно търговията ще бъде значително намалена", каза Лагард.

„Ройтерс“ припомни, че в четвъртък ЕЦБ обяви нов механизъм за отпускане на заеми за централните банки извън еврозоната - EUREP (репо инструмент за централни банки), за да се гарантира финансирането на пазарите на фона на пандемията от коронавирус. "EUREP ще позволи на широк кръг от централни банки да вземат заеми в евро, обезпечени с дългови книжа, деноминирани в евро и емитирани от правителства на еврозоната и наднационални институции", се казва в изявление на ЕЦБ. По този начин EUREP допълва двустранните суапови и репо линии на ЕЦБ с централните банки извън еврозоната и отразява значението на еврото на световните финансови пазари.

Новата програма EUREP ще бъде налична за 12 месеца - до края на юни 2021 година, пише в официалното изявление на ЕЦБ.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе e видно, че с най-голям дневен спад е испанският бенчмарк IBEX 35, а единствен с повишение затваря британският FTSE 100.

Авиокомпаниите във фокуса на инвеститорите

Фондовите пазари тази седмица се колебаеха между страховете за втора вълна от коронавирус и признаците на засилена икономическа подкрепа от правителствата и централните банки. След като правителството на Германия подкрепи националния си авиопревозвач Lufthansa, и съвместната френско-нидерландската авиокомпания Air France-KLM получи подкрепа. Цената на акциите подскочи с 3.1%, след като правителствата на Франция и Нидерландия се споразумяха за общ пакет за авиокомпанията. Правителството в Амстердам съобщи, че ще предостави 3.4 милярда евро (3.81 млрд. долара) финансова помощ. Следобед цената на акциите на Air France-KLM поевтиняха, за да затворят на минус 2.44%.

Същото се случи и с книжата на Lufthansa, които се понижиха с 9.5% в петък, само ден, след като акционерите на авиокомпанията гласуваха да приемат пакет от 9 милиарда евро финансова помощ от Държавния фонд за икономическа стабилност (WSF) на Германия.

На дъното на STOXX 600 отново слязоха акциите на германската fintech компания за доставка на финансови услуги Wirecard, които се сринаха с още 65% след значителен спад и в предишните дни. Както стана известно в четвъртък, компанията обяви фалит и поиска съдебна процедура, след одитора откри липса на 1.9 милиарда евро в баланса.

Сред губещите бяха и книжата на шведския търговец на дрехи Hennes & Mauritz (H&M), които се понижиха с 2.9%. Компанията регистрира спад от 50% на продажбите през второто тримесечие и загуба от 3.02 шведски крони на акция заради затварянето на 80% от магазините заради пандемията на коронавирус. В същото време онлайн продажбите са скочили с 32% в национална валута.

Сред печелившите бяха и акциите на австрийската компания за производство на полупроводници AMS, които се повишиха с 2.64% след като борда на директора опроверга съобщения в медиите за манипулиране на пазара по време на поглъщането на германската Osram за осветителни тела.

Британският търговец на дребно Tesco спечели 0.5%, тъй като компанията отчете увеличение на продажбите с около 8% през първото тримесечие в сравнение със същия период година по-рано.

На върха на STOXX 600 се изкачиха акциите на британската инженерна компания Weir Group, които поскъпнаха с 5%, след като обяви рефинансирането на револвираща кредитна линия в размер на 950 милиона долара и подписване на срочен кредит в размер на 200 милиона лири (247.8 млн. долара).

Седмичната равносметка

показва, че пазарът на акции в Западна Европа е на загуба. С най-голям седмичен спад е испанският бенчмарк IBEX 35 (-3.18%), следван от италианския FTSE MIB (-2.32%), германския DAX (-1.98%), общоевропейския STOXX 600 (-1.95%), британския FTSE 100 (-1.85%) и френския САС 40 (-1.39%).

борси
Европа
акции
печалби
загуби
пандемия
коронавирус
По статията работи:

3E news