НАЧАЛО » финанси

Нарасналият брой заразени с COVID-19 обърка инвеститорите на пазарите на акции в Западна Европа

Основните фондови индекси затвориха без ясно изразена посока, като с най-голямо повишение беше испанският бенчмарк IBEX 35, а с най-голямо понижение – британският FTSE 100

fb
3E news
fb
14-10-2020 06:10:45
fb

Пазарите на акции на фондовите борси в Западна Европа стартираха с повишение, но в ранния следобед трендът се обърна, заради нарасналия брой за заразени с COVOD-19, което повиши притесненията на инвеститорите, че правителствата ще бъдат принудени да върнат повечето социални и икономически ограничения, заради очертаващата се втора вълна на пандемията. В късния следобед последва нов обрат, но в крайна сметка фондовият пазар затвори без ясно изразена посока.

Ситуацията с разпространението на коронавирусо остава във фокуса на внимание на пазарните участници. Инвеститорите бяха силно разтревожени от новините за спиране на изпитванията на две лекарства в САЩ от съображения за безопасност. Американската компания Johnson & Johnson обяви вчера, че е спряла опитите за изпитания на ваксината срещу COVID-19 поради "необяснима болест", от която се е заразил участник в тестването. В края на септември J&J започна третата фаза на клиничните изпитвания на коронавирусна ваксина. Фармацевтичната компания Eli Lilly and Co също обяви, че е спряла тестването на лекарство срещу COVID-19, на базата на антитела.

От началото на пандемията до 14 часа по Гринуич в целия свят за заразени 38 224 571 души, от които 1 086 871 са починали и 26 787 690 са излекуване. По данни на американския университет „Джон Хопкинс“, за едно денонощие заразените са се увеличили с 264 771 души. В Европа заразените са достигнали 6 308 334 души, от които 233 693 са починали и 2 735 899 са излекуваните. В Западна Европа по брой на заразени на първо място продължава да е Испания (896 086 заразени, 33 204 починали и 150 376 излекувани), следвана от Франция (756 472 заразени, 32 942 починали и 102 680 излекувани), Великобритания (665 343 заразени и 43 018 починали, липсват данни за излекуваните).

Освен това, американският университет съобщи в ранния следобед, че броят на жертвите от COVID-19 се е увеличил от 1 800 680 във вторник сутринта, до 1 850 411 в сряда сутринта или нарастване за едно денонощие на починалите с 49 731. Тези смущаващи цифри се оказаха решаващи трендът от позитивен да се обърне на негативен.

За инвеститорите се оказаха много важни прогнозите за перспективите за световната икономика на Международния валутен фонд (МВФ), който подобри оценката си за 2020 година: спадът ще бъде по-малък тази година – до 4.4% вместо 4.9%, според прогнозата през юни, но „изкачването ще бъде дълго и трудно“.

Публикуваната днес статистика показа, че темпът на растеж на индустриалното производство в еврозоната се е забавил значително през август. Според данните на „Еворстат“, индустриалният ръст е с 0.7% спрямо предходния юни, когато статистическата служба на ЕС отчете нарастване с 5%. На годишна база, спрямо август 2019 г. промишленото производство е спаднало със 7.2%, а понижението през юли е 7.1 на сто, след ревизия от 7.7%. Анкетираните от Trading Economics анализатори очакваха нарастване на първия показател с 0.8%, а по втория – спад на годишна база със 7.2%. След тези данни, пазарът почервеня в ранния следобед.

До обед общият европейски индекс STOXX 600 се повиши с 0.22%, а с най-голям ръст беше испанският IBEX 35 (+0.79), следван от италианския FTSE MIB (+0.78%), британския FTSE 100 (+0.46%), германския DAX (+0.17%) и френския САС 40 (+0.22%). Следобед за кратко трендът както посочихме стана червен, но в крайна сметка пазарът финишира без ясно изразена посока.

Таблица

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст завърши испанският бенчмарк IBEX 35, а с най-голямо понижение затвори британският FTSE 100.

Прави впечатление, че в сряда до обед акциите на повечето авиокомпании поевтиняха, защото втората вълна на COVID-19 може отново да приземи много самолети. Цената на книжата на британско-испанската International Consolidated Airlines се понижиха с 0.6%, на Deutsche Lufthansa – с 1.9%, на Ryanair спаднаха с 1.1%. В късния следобед настъпи обрат – акциите на ICA нараснаха с 1.2%, на Lufthansa се повишиха с 0.18%, а на Rayanair се повишиха с 0.73 на сто, което се дължи на съобщенията от Париж и Берлин, че ограниченията ще бъдат по-малко от тези през април-май, но задължителното носене на маски остава в закрити помещение, вкл. и в транспорта.

Същото се случи и с цената на акциите на нидерландския холдинг ASML Holding, които до обед спаднаха с 1.1%, а затвориха с ръст от 0.16%, след като най-големият производител на чип оборудване в Европа отчете по-силен от очакваното ръст на нетната печалба през третото тримесечие и потвърди перспективите си за 2020 г., като заяви, че не очаква съществени смущения на продажбите до края на годината, въпреки продължаващата коронавирсна пандемия.

При акциите на TomTom ситуацията беше коренно различна – до сутринта цената им се повиши с 4.8%, но затвориха с понижение от 2.17 на сто, след като холандският производител на навигационни системи отчете увеличение на нетната загуба през третото тримесечие и предупреди за значителен спад на годишните приходи от продажби.

На дъното на STOXX 600 се озоваха акциите на Proximus, които  паднаха с 3.67%, след като банката Barclays промени препоръката си за акциите на белгийската телекомуникационна компания до „под тегло“.

Сред печелившите бяха книжата на Just Eat Takeaway, които поскъпнаха с 5.39%. Компанията, която е специализирана в доставка на храна по домовете и офисите, отчете 46% увеличение на поръчките през третото тримесечие на фона на продължаващите ограничения, свързани с пандемията на коронавируса.

На върха на STOXX 600 се изкачиха акциите на италианската строителна компания Atlantia, които се повишиха до обед с 10%, но следобед забавиха ръста и затвориха на печалба със 7.95%, след като италианските вестници Ла Република и Ил Месаджеро съобщиха, че държавният кредитор CDP преговаря с американската инвестиционна компания Blackstone и с австралийската банка Macquarie, за да продаде дела си в специализираната в инфраструктурно строителство компания.

борси
Европа
акции
печалби
загуби
пандемия
коронавирус
По статията работи:

3E news