НАЧАЛО » финанси

Йената на двуседмичен връх, китайският юан запазва печалбите си от вторник

Американският долар се повиши спрямо другите си основни конкуренти и възстанови загубите си от вчерашната сесия

fb
3E news
fb
16-09-2020 09:09:58
fb

Доларът и йената получиха подкрепа в сряда, тъй като търговците затвориха дългите си позиции преди Федералният резерв на САЩ (Фед) да обяви решенията си след септемврийското заседание, а  китайският юан запази печалбите си, тъй като перспективите се подобриха за втората по големина икономика в света.

По-късно през деня Фед ще приключи първото си заседание, след като възприе по-приспособим подход към инфлацията, като определи цел от 2%.

Купуването на йени отразява убеждението, че банката на Япония може да предприеми нови действия на подкрепа и да отслаби долара с допълнителни стимули, докато по-широката подкрепа за долари сочи към предпазливо отношение на централната банката без нови стимули.

Йената се търгува на двуседмичен връх от 105.270 йени за долар, като нараства с 0.10% спрямо последните котировки от вторник*. В същото време щатският долар се повиши спрямо основните си конкуренти и възстанови загубите си от вторник, въпреки че сделките в сутрешната търговия бяха ограничени.

„На пазара има очакване, че може би Фед ще се опита да действа по-непредпазливо“, каза за „Ройтерс“ Родриго Катрил, старши валутен анализатор в National Australia Bank в Сидни. „Съществува риск Фед да не предприеме нищо повече от това, което вече е направено“, допълни той, като уточни, че може да се очаква повишаване на доходността на американските облигации и да бъде притисната йената.

Австралийският долар спадна с 0.2% до 0.7311 щатски долара, докато при новозеландския долар понижението е незначително до ниво от 0.6708 щатски долара за едно киви. Еврото спадна с 0.1% до 1.1847 щатски долара.

Решенията на Фед се очаква към 18 часа по Гринуич, а пресконференцията на председателя Джером Пауъл половин час по-късно, когато пазарите в Европа ще бъдат затворени.

Освен фискалната политика, където евентуалните промени ще бъдат свързани с програмата на Фед за изкупуване на облигации за по-дълъг период, основният фокус ще бъде върху икономическите прогнози, особено накъде ще се движи инфлацията.

„Прогнозният хоризонт от 3 до 3.5 години ще даде на (членовете на Фед) възможност да посочат какво повишение и за какъв период очакват, за да се достигне целта за средна инфлация от 2%“, каза ръководителят за финансовите пазари на Standard Chartered, Стив Енгландър. Според него, подобна дългосрочна прогноза ще даде възможност (на тях) да посочат до какво ниво на нарастване на инфлацията са готови да понасят.

Британският паунд се изкачва над минимумите, достигнати миналата седмица, след по-високите от очакваните стойности за работните места и нарастващите критики на законопроекта за вътрешната търговия, предложен от премиера Борис Джонсън, с който се нарушава споразумението за Brexit.

Към 9 часа българско време паундът се купуваше за 1.2894 щатски долара, а спрямо общата европейска валута британската валута нарасна до 91.87 пенса за едно евро.

Китайският юан също задържа натрупаните печалби от вторник, когато по-добри от очакваните икономически данни затвърдиха схващането на инвеститорите, че втората по големина икономика в света води глобалното възстановяване от пандемията COVID-19. В офшорната търговия юанът се търгува на ниво от 6.7835 юана за един долар, след като във вторник в един момент се покачи до 6.7663 юана за един долар.

*Котировките са актуални към 9 часа българско време, източник „Ройтерс“.

валути
долар
евро
йена
британски паунд
По статията работи:

3E news