НАЧАЛО » финанси

Европейските пазари на акции на печалба в петък, но на седмична загуба

С най-голям дневен ръст затвори френският бенчмарк САС 40, а с най-голямо седмично понижение е британският FTSE 100

fb
3E news
fb
16-10-2020 07:10:27
fb

Както започнаха на печалба, така и завършиха фондовите индекси в Западна Европа в петък, изтривайки част от загубите от четвъртък, благодарение на много добрите тримесечни финансови отчети на едни от големите европейски компании като френския производител на луксозни стоки LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA и германската автомобилна компания Daimler.

Тежестта на пандемията върху пазара

Традиционно през последната седмица инвеститорите остават загрижени заради нарастването на заразените с коронавирусната инфекции в САЩ и Европа и въздействието на пандемията върху икономиката. Тази седмица Великобритания и Франция бяха принудени да върнат ограничителни мерки, отменени след първата вълна на COVID-19. Също така, затягане предимно на социалните ограничения бяха обявени в Нидерландия, Испания, Португалия и Чехия.

В няколко европейски страни нарастването на новите случаи на коронавирусна зараза достигна рекордни нива. По-специално, в Германия беше регистриран рекорден брой заразени за едно денонощие - 7334 нови случая, съобщи в петък институтът „Робърт Кох“. Във Франция за първи път от началото на пандемията броят на заразените за един ден надхвърли 21 210 души, което според Френската агенция за обществено здраве е рекорд. В Испания за едно денонощие са се заразили 10 308 души.

Обобщените от „Ройтерс“ данни на американския университет „Джон Хопкинс“ показват, че към 15.00 часа по Гринуич в света от началото на пандемията от COVID-19 са се заразили 39 038 759 души, от които 1 099 334 са починали и 27 290 378 са излекуваните. От страните от Западна Европа начело е Испания (908 056 заразени, 33 413 починали и 150 376 излекувани), следвана от Франция (809 684 заразени, 33 134 починали и 104 082 излекувани) и Великобритания (704 047 заазени, от които 43 293 починали, липсват данни за излекуваните).

Търговското споразумение между Великобритания и ЕС пред провал

Вниманието на търговците беше фокусирано върху бъдещето на търговската сделка между Обединеното кралство и Европейския съюз. Британският премиер Борис Джонсън обвини ЕС, че бави преговорите и не е готов на компромис, след като лидерите на Съюза отказаха да му дадат ясен сигнали, че иска да остане на масата за преговори. При тази ситуация, според Джонсън, търговските отношения между Лондон и Брюксел ще бъдат "на базата на обикновените принципи за глобалната търговия". В отговор председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че ЕС е напълно единен и е решен да работи за постигане на споразумение, но не на всяка цена.

По-късно британският премиер каза: "Преговарящите от ЕС е планирано да дойдат в Лондон следващата седмица само ако са готови да активизират търговските преговорите и да направят компромиси, в противен случай не си струва да си губят времето."

Пазарът на акции

До обед общият европейски индекс STOXX 600 се повиши с 0.71%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-голям ръст беше френския САС 40 (+1.3%), следван от британския FTSE 100 (+0.95%), германския DAX (+0.55%), италианския FTSE MIB (+0.41%) и испанския IBEX 35 (+0.03%). Следобед трендът не само че се запази с повишение, но и при всички индекси се ускори. Това, обаче, не беше достатъчно да изтрие натрупаните загуби от началото на годината.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст завърши френският бенчмарк САС 40, а с най-малко повишение затвори испанският IBEX 35.

Преобладават печелившите емисии

Акциите на компаниите, специализирани в производството на облекла отчитат една от най-добрите се дневни печалби в петък, като на френската LVMH нараснаха със 7.74%. Най-големият производител на луксозни стоки в света отбеляза значително подобрение на продажбите в някои сегменти през третото тримесечие на 2020 г. в сравнение с първата половина на годината, когато приходите рязко се влошиха поради въведените карантинни мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Новината за LVMH подкрепи нагоре и котировките на акциите и на други компании от отрасъла. Книжата на двете британски компании Hermes International и Burberry прибавиха съответно 2.38% и 3.16%, а на трета голяма компания на Острова Kering се повишиха с 4.11%.

Сред печелившите бяха и книжата на повечето производители на автомобил, след като днес тяхната асоциация обяви, че през септември за пръв път от началото на годината продажбите на нови автомобили в ЕС са нараснали с 3.1 на сто.

Вижте още: Продължава спадът на продадените нови автомобили в България и през септември 2020 година

Лидер по ръст на акциите стана герамнският производиштел Daimler, чиито книжа нараснаха с 5.48%, след като концерна съобщи, че неговите предварителни финансови резултати за третото тримесечие на 2020 година са превишили прогнозите на пазарните участници и компанията дава оптимистична оценка за приходите и печалбата до края на годината.

Акциина Volvo прибавиха към цената 3.31%, след като шведската компания, която заема второ място по производство на камиони, отчете по-добра от очакваната нетна печалба през третото тримесечие поради нарастване търсенето на камиони и строителна техника.

Седмичната равносметка

въпреки солидната печалба в петък е за спад, като най-голям е при британския бенчмарк FTSE 100 (-1.61%), следван от испанския IBEX 35 (-1.26%), германския DAX (-1.09%), италианския FTSE MIB (-1.06%), общият европейски STOXX 600 (-0.78%) и френския САС 40 (-0.24%).

борси
Европа
акции
печалби
загуби
пандемия
коронавирус
По статията работи:

3E news