НАЧАЛО » финанси

Доларът спадна, апетитът за риск на инвеститорите към по-рискови валути се подобри, юанът скочи до 16-месечен връх

Индексът на долара спрямо основните валути спадна до 92.910 пункта, като се отдалечи още повече от едномесечния връх от 93.664 пункта, достигнат миналата сряда

fb
3E news
fb
15-09-2020 08:09:20
fb

Доларът се понижи във вторник, тъй като надеждите за използавне на ваксина срещу COVID-19 и големите корпоративни сделки подобриха апетита на инвеститорите за по-рискови валути.

Юанът скочи до 16-месечен връх, тъй като поредица от китайски данни показаха стабилно икономическо възстановяване в Китай, а австралийският долар беше подкрепен от публикуваните протоколи от заседание на централната банка на страната, от които става ясно, че няма сигнали за по-нататъшно намаляване на основната лихва.

Индексът на долара спрямо основните валути спадна до 92.910 пункта, като се отдалечи още повече от едномесечния връх от 93.664 пункта, достигнат миналата сряда*.

Еврото нарасна с 0.2% до 1.1892 щатски долара, продължавайки покачването си за пети пореден ден, като първоначалната съпротива се наблюдаваше около максимума от миналата седмица на ниво от 1.1917 щатски долара.

Доларът се търгува за 105.680 йени, доближавайки се до двуседмичното дъно от 105.550 йени, докоснато в понеделник.

В помощ на позитивните настроенията беше и новината от британско-холандската фармацевтична компания AstraZeneca, че е възобновила заедно с Оксфордския университет клинични изпитания на своята ваксина срещу COVID-19 от последната трета фаза, една от най-напредналия екип в разработката, докато други компании, като Pfizer, PFE.N и BioNTech обявиха, че удължават срока за изпитанията с техните ваксини от фаза 3.

„Очакванията се подобриха още повече, след като Pfizer ясно посочи сроковете за изпитания и масово използване на ваксината си, което повиши търсенето на рискови активи, а доларът загуби сила и скорост“, каза за „Ройтерс“ Киосуке Сузуки, директор за валутинте пазари в клона на Societe Generale в Токио.

Търговията с акциите на „Уолстрийт“ се възстанови след поредица от сделки за няколко милиарда долара, включително покупката на британския производител на чипове Arm от американската компания Nvidia за 40 милиарда долара, които повишиха инвеститорската активност.

Австралийският долар спечели 0.4% до 0.7316 щатски долара, тъй като от дълго чаканите протоколи от срещата на централната банка през септември няма сигнали, че рекордно ниските лихвени проценти ще бъдат намалени допълнително.

Китайският юан се повиши до 16-месечен връх както в офшорната, така и в търговията на континента, благодарение на стабилните икономически данни от Китай. Промишленото производство се е ускорило най-силно през август от началото на годината, докато продажбите на дребно са нараснали за първи път тази година, което предполага, че икономическото възстановяване набира скорост, а търсенето започва да се подобрява след коронавирусната криза.

„Имаме доказателства за силен износ от Китай, а китайските туристи, които биха похарчили 260 милиарда долара в чужбина в нормални години, сега не пътуват, намалявайки по този начин продажбите на юана“, каза Ай Каку, старши анализатор в Nomura Securities. Той допълни, че китайските власти не са се опитвали да овладеят възхода на юана през последните няколко седмици, което „кара търговците да очакват по-нататъшно поскъпване на юана“.

Британският паунд отскочи до 1.2585 щатски долара, след спад от 3.66% миналата седмица, показвайки позитивна реакция, след като правителството на Обединеното кралство спечели първото гласуване в Парламента на своя спорен законопроект за вътрешната търговия, с който нарушава споразумението за Brexit с Европейския съюз.

Все пак за много пазарни участници британската валута изглежда уязвима, тъй като ЕС предупреди, че законопроектът на британския премиер Борис Джонсън ще срине търговските преговори и ще принуди Обединеното кралство да напусне ЕС без търговско споразумение.

Инвеститорите очакват месечните заседания на централните банки в САЩ в сряда и в Япония и Великобритания в четвъртък.

Заседанието на Федералния резерв на САЩ (Фед) тази седмица ще бъде първото, откакто председателят Джером Пауъл обяви промяна към по-голяма толерантност за инфлацията и обеща да запази ниските лихвени проценти за по-дълго време.

Очакванията са, че инфлацията ще остане под 2%, а прогнозата на гуверньорите на Фед, която този път ще бъде удължена до 2023 г., би могла да повиши очакванията, че лихвените проценти ще останат ниски за дълъг период от време, твърдят анализатори.

*Котировките са актуални към 8.15 часа българско време, източник „Ройтерс“.

валути
долар
евро
йена
британски паунд
По статията работи:

3E news