НАЧАЛО » финанси

Доларът слезе на шестседмично дъно в очакване на новини за паричната политика в САЩ

Индексът ICE, който измерва съотношението на щатския долар спрямо шестте основни валути, спадна с 0.4% до 89.941 пункта във вторник, което е най-ниското му ниво от средата на януари

fb
3E news
fb
23-02-2021 10:02:41
fb

Доларът достигна шестседмичен минимум във вторник, докато валутите, свързани със суровините, се изкачиха до многогодишните върхове, тъй като вниманието на инвеститорите е насочено към предстоящото изслушване на председателя на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джером Пауъл за парично-кредитната политика пред банковия комитет на Конгрес на САЩ, и по-специално как ще отговори Фед на възраждащите се инфлационни очаквания.

Нарастващите цени на суровините – от петрол и мед до дървен материал и мляко на прах, изтласкаха валути като канадския, австралийския и новозеландския долари до най-високата им стойност от около три години.

Тези валути получиха подкрепа и от покачването на инфлационните очаквания по целия свят, както и от разпродажбата на по-дългосрочни облигации.

Търговците очакват Пауъл, който ще бъде изслушан пред Конгреса в 17.00 часа българско време, да даде известни уверения, че Фед ще толерира по-висока инфлация, без да бърза да повишава лихвите. Това може да успокои пазарите на облигации, но и да намали натиска върху долара, казаха те пред „Ройтерс“.

„Мисля, че той ще отговори категорично, ще полее със студен душ пазарите и ще каже: Г-н Пазар, вие изпреварвате малко себе си. Все още има много рискове ... а икономиката на САЩ е много, много далеч от пълната заетост “, каза за „Ройтерс“ анализаторът за валутните пазари в Commonwealth Bank of Australia в Сидни Джо Капурсо.

Търговията в Азия е ограничена заради официалния празник в Япония – Рождения ден на императора, но увереността на пазарните участници е, че ниските лихвени проценти в САЩ скоро няма да се повишат, което освобождава пътя за по-нататъшни печалби на валутите в региона за сметка на долара.

Пребладаващо инвеститорите залагат, че щатският долар, който спада от миналия март, ще продължи да се понижава, с известни „почивки“, тъй като светът се възстановява от пандемията COVID-19, а стимулиращите пакети ще помогнат на икономиките да се възстановят по-бързо.

Индексът ICE, който измерва съотношението на щатския долар спрямо шестте основни валути, спадна с 0.4% до 89.941 пункта във вторник, което е най-ниското му ниво от средата на януари*.

Австралийският долар за кратко достигна най-високата си стойност от началото на 2018 г., до 0.7934 щатски долара, докато „кивито“ се задържа стабилно около 0.7320 американски долара. Канадският долар се държеше малко под нивото си от понеделник, но близо до тригодишен връх от 0.7945 щатски долара.

Еврото се повиши с 0.07% до 1.2163 щатски долара и е готово да тества отново съпротива от около 1.2220 американски долара за едно евро.

Паундът, със силно рали от началото на годината, тъй като започналото масово ваксиниране вдъхна увереност за перспективата на британски икономически, се повиши с 0.08% до 1.4073 щатски долара за една британска лира.

Японската йена, която се представя най-слабо от основните валути през 2021 г., тъй като нарастващата доходност на държавните облигации на САЩ привлича инвестиции от Япония, спадна с 0.11% до 105.170 йени за един долар.

*Валутните курсове са актуални към 10.00 часа българско време, източник „Ройтерс“.

валути
долар
евро
йена
британски паунд
По статията работи:

Георги Вулов