НАЧАЛО » финанси

Доларът се насочва към седмична печалба, в много страни спря икономическото възстановяване заради COVID-19

Индексът на зелените пари доближи двуседмичен връх от 93.910 пункта, като се повиши с 0.8% спрямо кошницата от шестте основни валути, което е най-голямото седмично покачване от края на септември

fb
3E news
fb
16-10-2020 09:10:00
fb

Доларът се насочва в петък към най-добрата си седмична печалба за месеца, тъй като нарастващите случаи на заразени с коронавируса и блокираното споразумение за стимулите в САЩ изнервиха инвеститорите, които бягат от риска и търсят сигурни активи.

Тъй като в Европа и Великобритания бяха въведени нови ограничения за борба с COVID-19, световната резервна валута нарасна до двуседмичен връх от 93.910 пункта, като се повиши с 0.8% спрямо кошницата от шестте основни валути, и което е най-голямото седмично покачване от края на септември*.

Единствената валута, спрямо която доларът спадна, е японската йената, която се повиши с 0.22% до 105.250 йени за долар, като се има предвид, че японската валута е сред четирите валути-убежища заедно с швейцарския франк, еврото и щатския долар.

Еврото е непроменено и се търгува на ниво от 1.1704 долара, докато по-силния долар понижи котировките на британския паунд, който спадна с 0.17% до 1.2893 долара за един паунд. Европейският съюз препоръча на Великобритания да преразгледа позицията си към новото икономическо партньорство или да бъде готова за прекъсване на търговията за около 80 дни. Очаква се британският премиер Борис Джонсън да отговори и да изложи подхода си към преговорите в петък, от който е силно зависим британският паунд – при отказ от търговско споразумение сривът на британската валута е неизбежен.

Много европейски държави възобновиха социалните ограничения заради бързо ускоряващата се втора коронавирусна вълна, а Лондон ще направи това от полунощ в петък, обяви в сряда премиерът Борис Джонсън.

Средният запад на САЩ също се бори с рекордния скок на новите заразени, тъй като температурите се понижават, което кара властите да създадат полева болница в предградията на Милуоки, Уисконсин, в случай, че болниците се запълнят.

„Пазарите се опасяват от забавяне на икономическата активност с нарастването на случаите на заразените с коронавируса“, заявиха за „Ройтерс“ анализаторите от ANZ bank Сюзън Килсби и Дейвид Крой. „Влошаването е очевидно навсякъде в Европа, което е нанася сериозен удар по инерцията на възстановяването и повишава дефлационните рискове“, допълват анализаторите.

Най-силно засегнати са чувствителните към риска валути, като австралийския долар, който спадна с почти 1% в четвъртък до двуседмичен минимум, а в петък котировките се понижиха с нови 0.28% до 0.7072 щатски долара. Австралиецът е загубил 2% за седмицата.

Новозеландския долар също спадна с 1% в четвъртък до 0.6577 щатски долара, а в петък компенсира част от загубите и се търгува за 0.6597 щатски долара. Сред валутите, обвързани с долара, с най-голяма загуба от 2.4% се очертава норвежката крона, която се търгува за 0.1067 щатски долара.

*Валутните курсове са актуални към 9.00 часа българско време.

валути
долар
евро
йена
британски паунд
По статията работи:

3E news