НАЧАЛО » финанси

Доларът се насочва към най-големия си месечен срив от 10 години насам, тъй като COVID-19 забавя възстановяването на икономиката на САЩ

Индексът на зелените пари спрямо шестте основни валути се понижи до 92.597 пункта, което е най-ниското му ниво от май 2018 година, а от началото на месец юли досега индексът е спаднал с 4.9%

fb
3E news
fb
31-07-2020 10:07:48
fb

Доларът спадна до двегодишно дъно в петък и е на път да отчете най-големия си месечен спад от 10 години насам, тъй като инвеститорите се притесняват, че възстановяването на американската икономика ще бъде възпрепятствано заради борбата на страната с коронавирусната пандемия.

Доверието в американската валута бе подкопано още повече, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи да бъдат отложени президентските избори в страната през ноември.

Индексът на зелените пари спрямо шестте основни валути се понижи до 92.597 пункта, което е най-ниското му ниво от май 2018 г. и е на път да отбележи най-стръмния си месечен спад от септември 2010 година насам. От началото на месец юли досега индексът е спаднал с 4.9%*.

„Основната причина за слабостта долара е фактът, който беше подчертан от председателя на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джером Пауъл на пресконференция след юлското заседание, че заразените с коронавируса в САЩ започнаха да се увеличават в средата на юни, ограничавайки потреблението и изпращайки икономиката надолу“, обясни за „Ройтрс“ Дайсуке Уно , главен анализатор в Sumitomo Mitsui Bank в Токио.

Сега вирусът се разпространява много бързо в американските щати от Средния Запад, дори когато броят на заразените в някои други щати показват признаци на намаляване.

Икономиката пострада тежко, като предварителните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) показват свиване с 32.9% на годишна база през второто тримесечие, което най-бързият темп на понижение след Голямата депресия.

Високата честота на заразените предполага, че икономиката губи пара през последните седмици след отскок от достигнатите най-ниски нива през април.

Американското Министерство на труда съобщи, че исканията за обезщетения за безработица са се увеличили с 12 000 до сезонно коригираните 1.434 милиона през седмицата, която приключи на 25 юли, което е знак, че възстановяването на пазара на труда е в застой.

Вашингтон се стреми да отговори с нова по-голяма фискална помощ, но партийните различия между републиканци и демократи в Конгреса засега възпрепятстват споразумението, само ден преди да изтече срокът за повишената сума за обезщетение за безработица. Това допълнително изостря нервите на инвеститорите.

Демократите настояват да се удължи срокът за допълнителните плащания в размер на 600 долара на седмица за загубили работата си заради пандемията, докато републиканците искат да намалят тази сума до 200 долара поради притеснения за повишаване на разходите, като се приеме нов спасителен план за 1 трилион долара.

Правителството на САЩ вече е похарчило 3 трилиона долара в борбата срещу пандемията, а Федералният резерв наводни банковата система с долари чрез своята агресивна политика за облекчаване.

„Съединените щати бяха доста безразсъдни и сега пазарът започва да пита, кой ще плаща сметките за всичко това?“, каза за „Ройтерс“ Барт Уокабаяши, мениджър в токийски клон на State Street Bank.

Посипвайки сол в раната на долара, Тръмп предложи да бъдат отложени изборите на 3 ноември в САЩ, въпреки че идеята бе незабавно отхвърлено както от демократите, така и от неговите колеги републиканци в Конгреса - единственият орган в САЩ, който има властта да направи такава промяна.

„Самото предложение на Тръмп за забавяне е много опасна играе и предполага, че изборният резултат ще бъде оспорван през ноември, ако Тръмп загуби, защото най-вероятно подадените по пощата бюлетини ще бъдат много повече от обичайния дял на гласовете заради пандемията и може да променят резултата в изборната нощ“, предупреди Рей Атрил, ръководител на анализаторския екип за валутните пазари в National Australia Bank в Сидни.

Доларът попадна под натиска на еврото, след като лидерите на Европейския съюз в средата на този месец се договориха за 750 милиарда евро (891.45 милиарда долара) фонд за икономическо възстановяване, като поеха съвместен дълг, което беше определено като „историческо) и даде голям тласък на сътрудничество в Европейския съюз.

Еврото се повиши с 0.45% и достигна двугодишен връх от 1.1900 долара, а от началото на юли спечели 5.8%, което е най-голямото повишение на общата европейска валута от десетилетие.

Спрямо йената доларът достигна четири и половина месечен минимум от 104.320 йени, като загуби 3.3% този месец.

По същия начин британският паунд нарасна до 1.3123 щатски, долара нараствайки с 0.22% до четири и половина месечен връх.

*Котировките са актуални към 10 часа българско време, източник „Ройтерс“.

британски паунд
юан
йена
евро
долар
валути
По статията работи:

3E news