НАЧАЛО » финанси

Доларът остава под натиск, цените на суровините продължават да растат

След като в началото на търговията ICE индексът, който измерва съотношението на долара спрямо шестте основни валути, спадна с 0.03%, но след това започна да се възстановява

fb
3E news
fb
22-02-2021 10:02:27
fb

След спада в началото на азиатската търговия щатският долар започна да се възстановява към почти всички основни валути в началото на търговията в Западна Европа, но седмичната равносметка показва, че натискът върху американската валута продължава.

В допълнение към бюджетния дефицит на САЩ, нарастващият търговски дефицит също оказа натиск върху долара, както и нарастващите цени на суровините, които генерират печалби за валутите на страните-износителки, но обезценяват долара.

Цената на медта е нараснала с около 8% тази година и е достигна деветгодишен връх в понеделник, петролът се е повишил с повече от 22%, желязната руда е поскъпнала с около 10%.

Американският долар поднови многогодишните си минимуми спрямо британския паунд и австралийската и новозеландската валути в понеделник, тъй като инвеститорите приветстваха напредъка с ваксинирането и вече залагат на по-бързо възстановяването от пандемията, което ще раздвижи и световната търговия.

Британският паунд достигна 1.4043 долара, най-високото ниво от април 2018 г., тъй като се очаква премиерът Борис Джонсън да отмени ограниченията на фона на високия ръст на ваксинирането в Обединеното кралство.

Австралиецът нарасна с 0.5% до почти тригодишен връх от 0.7908 щатски долара, а „кивито“ се повиши до 0.7338 щатски долара, което също е най-доброто ниво от началото на 2018 година, подкрепено от повишения суверенен кредитен рейтинг на Нова Зеландия от агенцията S&P Ratings.

Еврото e стабилно на ниво от 1.2119 долара, докато йената беше единствената валута, която загуби позиции спрямо долара, тъй като нарастващата доходност на американските държавни облигации тласна към тях инвестиции от Япония.

Доходността от 10-годишните американски държавни дългови книжа се повиши до 1.3940%, най-високото ниво от февруари 2020 г., а доларът се повиши с 0.2% до 105.730 йени.

Японската йена, която е особено чувствителна към пазара на облигации в САЩ, е спаднала с 2% тази година, след като доходността на 10-годишните американски облигации са нараснали с близо 50 базисни пункта.

Доходността на държавните облигации в други азиатски страни също нараства, а конкретно за Австралия и Нова Зеландия, лихвите са по-високи от американските, което също притиска долара, тъй като инвеститорите започват да съпоставят лихвите на дълговите книжа на фона на нарастващата глобална инфлация.

"По-широката картина е, че (САЩ) издава огромен дълг, за да стимулира икономиката си и за да се намерят купувачи за този дълг, са необходими или по-високи лихви, или по-слаба валута. В момента получаваме и двете", обобщава пред „Ройтерс“ Джейсън Уонг, старши пазарен анализатор в банката BNZ в Уелингтън.

След като в началото на търговията ICE индексът, който измерва съотношението на долара спрямо шестте основни валути, спадна с 0.03%, час след старта на пазара в Западна Европа се възстанови и дори нарасна с 0.02% до 90.355 пункта.

Новата седмица ще бъде наситена с важни за пазарните участници новини и статистически данни. В понеделник се очаква британският премиер Джонсън да представи план за постепенно излизане от локдауна, очаква се проучване на настроенията в Германия, а президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард да направи изявление по-късно през деня.

По-късно тази седмица централната банка на Нова Зеландия ще вземе решение за лихвения процент, очаква се и председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл да представи доклад за парично-кредитната политика пред банковия комитет на Сената, горната камара на Конгреса на САЩ, във вторник.

валути
долар
евро
йена
британски паунд
По статията работи:

Георги Вулов