НАЧАЛО » финанси

Доларът е обречен за много пазарни анализатори

Въпреки нарастващата доходност на щатските облигации, американската валута се понижава във вторник

fb
3E news
fb
12-01-2021 10:01:09
fb

След набраната инерция от понеделник, щатският долар задържа възходящият тренд в началото на азиатската търговия, но след около четири часа търговия зелените пари обърнаха пазарната посока и щатският долар започна да се понижава спрямо всички основни валути.

Новоизбраният президент Джо Байдън, който встъпва в длъжност на 20 януари, обеща „трилиони“ допълнителни разходи за подкрепа на икономиката и за борба с пандемията, подкрепен от своята Демократическа партия, която със сигурност, въпреки че окончателните резултати от балотажа в щата Джорджия не са обявени, контролира двете камари на Конгреса.

В понеделник доларовият индекс ICE, който измерва съотношеинето на зелените пари спрямо шестте основни валути, отскочи от близо тригодишното дъно, достигнато миналата седмица, тъй като доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ превиши 1% за първи път от март и се покачи до 1.148% за една нощ. Този тренд се запази и в началото на търговията в Азия.

Въпреки подкрепата от нарастващата доходност на облигациите, опасенията остават, тъй като обещаните допълнителните разходи ще доведат до по-високи нива на дълга и по-висока инфлация, което обикновено прави долара по-малко привлекателен.

Много анализатори очакват американската валута да възобнови спада си, когато доларовият индекс се понижи с близо 7% през 2020 г., тъй като увеличените стимули и започналото ваксиниране подобриха перспективите за световната икономика. На този етап инвеститорите са склонни да купуват долари.

Индексът ICE спадна незначително с 0.04% до 90.578 пункта в азиатската търговия, след като се повиши до 90.73 пункта през нощта за пръв път от 21 декември*. Преди това, на 6 януари, когато беше щурмуват Капитолия, измерителят спадна до 89.206 пункта, ниво невиждано от март 2018 година.

„Предизвикателно е да се прогнозира, защото по-високата доходност на облигациите подкрепят долара, но в същото време обещаните „трилиони“ стимули със сигурност подкрепят американските акции и доларът отслабва“, каза за „Ройтерс“ Осаму Такашима, ръководител на екипа анализатори в Citigroup Global Markets Japan в Токио. Той смята, че в средносрочен план настроенията на пазарните участници остават на мечи позиции спрямо долара. „Активите в долара изглеждат скъпи", обобщи авализаторът.

След публикуваните в петък данни на американската Комисия за търговия със стокови фючърси, търговците на валутния пазар са изключително негативно настроени към долара.

Доларът се понижи с 0.06% до 104.170 йени, след като достигна месечен максимум на ниво от 104.400 йени в понеделник.

Курсът на евро остава стабилен, като се повишава с 0.06% до 1.2161 долара, след спада до 1.2132 долара за едно евро в края на сесията в понеделник, за първи път от 21 декември.

Британският паунд също нарасна, дори повече от еврото, с 0.18% до 1.3538 щатски долара за един паунд.

Валутните пазари до голяма степен игнорират опитите на Демократическата партия за импийчмънт на президента Доналд Тръмп след обсадата на Капитолия миналата седмица. „Не очакваме американският политически спектакъл да бъде основният двигател за долара“, пише анализаторът за валутните пазари в Bank of Australia Джо Капурсо до клиентите на банката. - Участниците на пазара обръщат внимание на политиките на президента Байдън, а не на последните дни от президентството на Тръмп“.

„Като се има предвид, че доларът е леко надценен, очакваме поскъпване на долара в средносрочен план, но много ограничено“, прогнозира анализаторът.

Китайският юан също се повиши спрямо долара при търсене на пари в брой преди празниците по случай лунната нова година следващия месец. Китайската валута се повиши с 0.21% до 6.4658 юана за един долар спрямо 6.4712 юана в края на търговията в понеделник.

Биткойн се търгуваше на ниво от 35 186 щатски долара, тъй като неговото стремително рали се срина, след като скочи до рекордните 42 000 долара на 8 януари.

*Валутните курсове са актуални към 9.30 часа българско време, източник „Ройтерс“.

валути
долар
евро
йена
юан
британски паунд
По статията работи:

Георги Вулов