НАЧАЛО » финанси

Акциите в Европа стартираха последната седмица на юни на печалба благодарение на производителите на автомобили и туризма

С най-голям дневен ръст е италианският бенчмарк FTSE MIB, а с най-малък затвори общоевропейският STOXX 600

fb
3E news
fb
29-06-2020 07:06:45
fb

Европейските пазари на акции старитраха последната седмица на юни на печалба, тъй като инвеститорите се вкопчват в надеждата за по-бързо икономическо възстановяване на континента, въпреки рязкото увеличение на броя на случаите на заразени с коронавируса в световен мащаб и опасността от втора вълна на заразата. Според последните данни на института „Джон Хопкинс“, обединени от „Ройтерс“, към 14 часа по Гринуич заразените в целия свят с COVID-19 са 10 149 026 души, от които загиналите са 500 962, а излекуваните са 5 122 823.

Американските щати, които отчитат рязко нарастване на броя на заразените, забавят планираното премахване на социалните и икономическите ограниченията, въведени по-рано, за да намалят разпространението на коронавируса. Някои градове, обаче, са принудени да възстановят напълно вече премахнатите ограничения или да въведат нови, още по-строги.

През последните седмици европейските борси се представиха много добре благодарение на сравнително успешното възстановяване на икономиката и заради фонда за възстановяване от 750 милиарда евро, предложен от Европейския съюз, въпреки увеличения брой заразени с коронавируса през последните няколко дни. Техният брой на Стария континент в понеделник достигна 2 421 045 души, от които загиналите са 190 400, а излекуваните са 1 277 795.

Заради това много инвеститорите се подготвят тази седмица за ускорено бягство от рисковите активи, пише агенция „Блумбърг“. „Икономическото възстановяване ще бъде много по-бавно и много по-нееднакво, отколкото повечето хора смятат“, коментира президентът и изпълнителен директор на инвестиционната компания PGIM Inc. Дейвид Хънт в интервю за Bloomberg TV. „Пазарите очакват много по-рязко възстановяване с V-образна форма, което според нас е малко вероятно“, прогнозира специалистът.

До обед общоевропейският индекс STOXX 600 добави 0.29%, подкрепен основно от акциите на производителите на автомобили и от туристическия сектор. От националните основни индекси с най-висок ръст беше италианският бенчмарк FTSE MIB (+0.49%), следва от френския САС 40 (+0.37), британския FTSE 100 (+0.27%), германския DAX (+0.18%) и испанския IBEX 35 (+0.02%). Следобед възходящият тренд се ускори и всички индекси се позиционираха в зелената зона в диапазона от 0.44% до 1.69 на сто.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе и видно, че с най-голям дневен ръст е италианския бенчмарк FTSE MIB, а с най-малък затвори общоевропейският STOXX 600.

Много неочаквано цената на акциите на германската fintech компания Wirecard, след като миналата седмица постоянно акостираха на дъното на STOXX 600, заради скандалите с финансовия отчет, днес затвориха с ръст от 104.7%, изкачвайки се на върха на общоевропейския индекс, след като компанията обяви, че ще продължи да работи и след подаване на заявление в съда за фалит.

Акциите на австрийския производител на сензори AMS добавиха 6.9%, след като „Ройтерс“ заяви, че компанията вероятно ще получи зелена светлина от Европейския съюз за придобиване на германския производител на осветителни тела Osram.

Сред печелившите са книжата на германския туроператор TUI, които поскъпнаха с 5.6%, след новините, че повечето туристически пазари са отворени, а за някои това ще се случи от 1 юли.

Книжата на повечето производители на автомобили поскъпнаха в понеделник – от 1.04% на Volkswagen Group до 5.25% на Renault Group, тъй като предварителните данни за продажбите през май показват минимално нарастване за пръв път след четири поредни месеца на спад.

На дъното на STOXX 600 слязоха акциите на круизния туроператор Carnival PLC, които се търгуват на борсата в Лондон, които загубиха 4.1% от цената.

Сред губещите бяха и книжата на европейската авиокосмическа група Airbus SE, които се понижиха с 1.2%, след като изпълнителният директор на компанията Гийом Фори заяви в интервю за германски вестник, че производството и доставките ще бъдат с 40% по-ниски от планираните през следващите две години, заради коронавирусната пандемия. Той не изключва Airbus да обяви съкращения на персонал до края на юли.

борси
Европа
акции
печалби
загуби
пандемия
коронавирус
По статията работи:

3E news