Zubax Robotix от Естония е победителят в международното състезание PowerUp!

Източник: PowerUp! 2018

Zubax Robotix от Естония е победителят от тазгодишното издание на PowerUp! - международно състезание за стартъпи в областта на чистата енергия. Отборът представи проект, който осигурява с 10 % повече ефективна електрическа мощност на двигателя за приложение в авиацията. Технологията позволява на електрическите превозни средства (и по-специално самолетите) да изминават по-дълго разстояние, използвайки по-малко от заряда на батерията, с което решава един от най-сериозните проблеми пред пълното електрифициране на всички видове транспорт.  Zubax бяха наградени с 30 000 евро и шанс да участват в престижния InnoEnergy Highway® accelerator.

„Записахме се за участие в конкурса, защото беше съвсем релевантен с това, че подпомага технологичното развитие на стартъпи, чрез финансиране и подкрепа за иновативни идеи и отбори. Победата е много мотивираща изненада. Знаехме, че идеята ни е добра и продуктът има потенциал. Ето защо планираме да инвестираме наградата в по-нататъшно развитие на проекта и да продължим да се позиционираме на пазара.“, сподели Павек Кириенко, Ръководител Технически изследвания в Zubax.

„През седемте години от създаването си, InnoEnergy е инвестирал в иновативни проекти за общата сума от 2 милиарда евро. Благодарение на нашата подкрепа, до този момент 80 продукта са представени на пазара. Сега и отборът на Zubax има тази невероятна възможност”, каза Христо Балиноу, директор „Бизнес развитие“ в InnoEnergy за Централна Европа и председател на  журито.

Титлата подгласник и 10 000 евро бяха присъдени на WellParko от Литва. Трето място и награда от 5 000 евро отидоха при Neuron Soundware от Чехия.

По време на Големия финал в Прага, 15 стартъпи представиха иновативните си решения пред журито и представители на медиите. Участниците бяха победителите от националните финали, проведени в Унгария, Полша, Република Чехия, Словакия, Словения, Литва, Латвия, Сърбия, Турция, Украйна, Естония, Румъния, България, Хърватия и Гърция. Финалистите бяха избрани от 299 отбора от 24 държави в Централна Европа, които кандидатстваха за състезанието. Залогът беше голям, предвид че InnoEnergy Highway® Accelerator е една от най-добрите програми в сектора на чистата енергия в Европа.

Жолт Уинклер, Управител на Open Innovation Hub в MOL група и член на журито коментира:

„PowerUp! ни захранва със свежи, чисти идеи и решения от целия регион. Ние сме горди, че спонсорираме това събитие за втора поредна година. Тъй като в момента трансформираме компанията си фактът, че се ангажираме със стартъпи чрез състезания като това, играе важна роля за изграждането на стратегията ни.”

Гюл Ерол, CTO на Enerjisa беше особено впечатлена от нивото на състезанието и каза:

„Знаем, че устойчивите решения чрез иновативни и гъвкави партньорства със стартъпи могат да доведат до  растеж в бързо променящото се бъдеще. От името на Enerjisa мога да кажа, че се гордеем да сме част от PowerUp!, защото ни приобщава към най-удивителните идеи от цяла Европа.“
 
Марияна Хамънова, съпредседател на CleanTech Bulgaria, национален партньор на InnoEnergy, сподели:

„На финала в Прага видяхме изключително обещаващи проекти с реален потенциал за развитие. Българският финалист Diesel express Tester - преносимо и компактно лазерно устройство за установяване качеството на дизеловото гориво, несъмнено успя да привлече инвеститорския интерес. Ние от CleanTech Bulgaria продължаваме усилена работа в посока развитие на средата и българските иновации в сферата на енергията. През есента на 2018 г. CleanTech Bulgaria и InnoEnergy стартират и нова пре-акселераторска програма - Primer, която ще подготвя стартиращи фирми за следващото издание на конкурса, както и за директно финансиране по програмите на InnoEnergy.“

PowerUp! се отличава от другите състезания за стартъпи със своите тренировъчни лагери - преди големия финал участниците прекарват 2 дни в тестване на своите бизнес модели и развиване на уменията си за презентиране.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари