Wind Europe: 55,3% от мощностите в електроенергетиката, построени в ЕС през 2017 г., са от вятър

Европейската асоциация за вятърна енергетика Wind Europe публикува през тази седмица годишният си статистически преглед за развитието на електроенергетиката в Европейския съюз.

https://windeurope.org/wp-content/uploads/files/about-wind/statistics/WindEurope-Annual-Statistics-2017.pdf

По отношение на вятърната енергетика в ЕС през тази година са били въведени в експлоатация 15,7 ГВт мощности, което е с 20 % повече от миналата година.

55,3% от мощностите в електроенергетиката, построени в ЕС през 2017 г. са в сектора на вятърната енергетика. Така, според данните установените мощности от вятър достигат 169 ГВт. От тях вятърните електроцентрали във вътрешността са за 153 ГВт, а офшорните – 16 ГВт.

Вятърната енергетика на практика в момента държи дял от 18 % от генериращите мощности в Европа. По установени мощности тя се нарежда на второ място след газовите мощности за производство.

През 2017 г. вятърната енергетика е обезпечила 11,6 % от необходимостта на ЕС от електроенергия.

Рекорди в развитието на сектора по установени мощности се отчитат в Германия, Великобритания, Франция, Финландия, Белгия, Ирландия и Хърватия. В частност за България обаче няма промяна.

Инвестициите в областта на вятърната енергетика както става ясно от данните намаляват леко и възлизат на 52 % от общо вложенията в чиста енергия през 2017 г., в сравнение с 86 % обаче година по-рано.

Според данните от доклада, подобрява се и  тенденцията за декарбонизация на европейската електроенергетика. Пример за това е увеличението на генериращи мощности, базирани на възобновяеми източници на енергия. В докладът на Wind Europe е публикувана и графика на мощностите, работещи на основата на различните източници на енергия, колко са построени и изведени от експлоатация през 2017 г. Любопитното в случая е, че последните 4 г. са почти еднакви. Цифрите са различни, но трендът остава неизменен – първо и второ място заемат вятърната и слънчевата енергетика. Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари