WePower привлече 40 млн. долара за платформа за търговия със зелена енергия чрез блокчейн

Това е най-голямото ICO в енергетиката досега

Прибалтийската компания WEPower (Литва-Естония) е привлякла в рамките на ICO (Initial Coin Offering първична размяна на токени) 40 млн. щатски долара за по-нататъшно развитие на търговската си платформа за зелена енергетика.

Както става ясно от прессъобщението, платформата за търговия със зелена енергия на WePower, базирана на блокчейн е събрала тези 40 млн. долара от 22 933 участника по време на ICO, което прави този блокчейн проект един от най-търсените в света.

https://www.businesswire.com/news/home/20180202005170/en/WePower-Raises-40-Million-Blockchain-Based-Green-Energy

Целта на WePower е осигуряване на помощ за проекти в областта на вятърната и слънчева енергетика чрез привличане на капитал за започване на строителство на обекти чрез монетизация на бъдещото производство на електроенергия по пътя на уникално обръщаеми цифрови „монети“(energy tokens). За разлика от други подобни проекти WePower се фокусира върху сътрудничество с компаниите за услуги и в частност с доставчици на електроенергия.

Компанията смята, че технологията, предлагана от нея ще направи традиционните споразумения за покупка на електроенергия (power purchase agreements – PPA) по-гъвкави.

Когато производителят на възобновяема енергия се включва в платформата WePower, неговото бъдещо производство на енергия се „токенизира“. Един токен енергия е равен на 1 кВТч, който ще се заплаща в бъдеще.

Когато даден производител на възобновяема енергия се нуждаят от капитал за финансиране на проект, той може да продаде част от енергията, която ще произведе в бъдеще на платформата WePower.

Купувачът/инвеститор придобива тази енергия под формата на енергийни токени. Всеки токен действа като „умен договор“, в който се отразява 1) типа енергия, 2) срокът за производство и доставка на енергия 3) цената. Този „умен договор“ представлява по своята същност стандартно споразумение за покупка на електрическа енергия между производителите на възобновяема енергия е купувачите.

Компанията се надява, че тази технология ще създаде широк и ликвиден пазар за търговия на единици енергия (energy credits).

 

WePower демонстрира предимството на инвестиционния процес с използването на предлаганата от нея технология по следния начин:

 

Investment Process Now: Project Development – Searching For Financing – Debt Provider DD – Equity Provider DD – Investment Stucturing – Project Construction

 

Investment Process with WePower: Project Development - Debt Provider DD –Plant Token Sale -Project Construction

 

Интелигентно измерване (Smart meters ) ще отчита производството на електроенергия във всеки конкретен момент. Данните от измервателните уреди се прилагат към споменатия договор за покупко-продажба на електроенергия – smart contract.

Данните за производство и продажба на енергия се обновяват в режим на реално време, при производството на всеки 1 МВтч електроенергия.
В допълнение, към ICO WePower е получила също така и „обичайното“ финансиране от редица инвеститори Galaxy Investment Partners, DNA Fund, BlockchainIL, LDJ Capital, Science, OGroup / Kryptsu, PrimeBlock Capital, AlgoLedge, Connect Capital и Everblue Capital.

Сега компанията концентрира дейността си върху развитието на отношенията с електроенергийните компании за интегриране на технологията си.
Решението Blockchain WePower към настоящия момент е признато от Elering, един от най-иновационните оператори на електрически мрежи в Европа.

WePower предлага платформа за търговия със зелена енергия, базирана на технологията блокчейн, като помага на производителите на ВЕИ да набират капитал чрез издаване на собствени токени и свързва купувачите на енергия директно с производителите, като създава възможност за предварително купуване на енергия при това доста под пазарните цени.







Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари