НАЧАЛО » технологии

Total преобразува рафинерията си Grandpuits в завод за биогориво и биопластмаса, работещ със слънчева енергия

fb
3E news
fb
25-09-2020 12:09:19
fb

Френската компания Total ще инвестира над 500 млн. евро в преобразуване на нефтопреработващият завод (рафинерия) в Grandpuits refinery (Seine-et-Marne) в предприятие с нулево потребление на нефт, работещ на слънчева енергия. Заводът ще произвежда възобновяемо дизелово гориво и биопластмаса.

Total смята да прекрати преработката на суров петрол в рафинерията си Grandpuits още през първото тримесечие на 2021 година, а съхранението на нефтопродукти – до края на 2023 година. От компанията се ангажират, че това няма да се отрази на работата на бензиностанциите и летищата в Париж, тъй като доставки ще се осъществяват от рафинерията на Donges, където в момента се извършва модернизация на стойност от 450 млн. евро, както и от Normandy.

След завършването на проекта през 2024 година предприятието ще се фокусира върху следните четири дейности:

Производство на възобновяемо дизелово гориво, предназначено на първо място за авиационната промишленост;

Производство на биопластмаса;

Преработка на пластмаса;

Експлоатация на две фотоволтаични слънчеви електроцентрали.

Заводът ще произвежда 170 000 тона екологично чисто авиационно гориво, 120 000 тона възобновяемо дизелово гориво и 50 000 тона възобновяем нефт, използван за производството на биопластмаса годишно. Той ще преработва основно животински мазнини от Европа и отработено масло за пържене с добавяне на други растителни масла (не и палмово). Total ще използва  на първо място услугите на местни доставчици.

На същата площадка Total заедно с Carbon NV (50/50) ще построи първият в Европа завод за PLA-пластмаса, която е биоразградима, преработваща се биопластмаса, която се произвежда от захар. Очаква се, че след пускането в експлоатация през 2024 година производствената мощност да е за 100 000 тона годишно.

На територията на завода ще бъде разположен и първият във Франция завод за преработка на пластмаса, който Total (дял от 60 %) ще изгради заедно с Plastic Energy. Пластмасовите отпадъци ще се преработват до течно състояние, наречено TACOIL , която след това ще се използват като суровина за производството на полимери, идентични по свойства на чистите полимери.

В допълнение, компанията Total Quardan ще построи две слънчеви електроцентрали с капацитет от 28 МВт на рафинерията Grandpuit и  с капацитет от 24 МВт на територията на съседните хранилища.

Решението за прекратяване на преработката на суров петрол е взето след два пробива на 260-километровия тръбопровод PLIF, по който е бил доставян суровият петрол от пристанището в Хавр до рафинерията. Първият е бил през 2014 г., но при вторият през 2019 г. нефтопреработващият завод е бил спрян принудително цели пет месеца. С одобрението на наблюдаващите органи работата на рафинерията е била възстановена, но с възможност за натоварване до 70 %.

По време на продължилия два месеца одит е било установено, че заводът може да работи при пълен капацитет, само ако подмени нефтопровода на стойност от около 600 милиона евро. Предвид плановете на Франция обаче за енергиен преход от Total са решили да прекратят работа на рафинерията и да я трансформират напълно.

Total
Grandpuits refinery
нефт
биогориво
биапластмаса
По статията работи:

3E news