НАЧАЛО » технологии

Thomson Reuters: Термоядреният синтез, приливната и слънчевата енергия ще променят коренно електроенергетиката

Киатй на първо място, „Росатом“ влезе в топ 10 на световните иноватори

fb
3E news
fb
12-07-2016 05:13:00
fb

Според доклада на Thomson Reuters за електроенергетиката най-перспективният метод за получаване на електроенергия през следващите 10-30 години ще е термоядреният синтез, а също използването на приливната и слънчевата енергия.

Компанията Thomson Reuters публикува прогнозата си за пазара на електроенергетиката през следващите 30 години - „Снабдяването на планетата с енергия до 2045 г.“.

Според анализаторите на Thomson Reuters, преходът към използването на алтернативни източници на енергия ще доведе до отварянето на пазарите, до отпадане на значението на определени активи и въвеждане на нови данъци за изхвърлянето на въглероден диоксид.

Според доклада, този преход ще бъде съпроводен от безпрецедентни промени в цялата световна икономическа система.

Най-перспективен и мащабен метод за производство на електроенергия през следващите 10-30 години ще стане термоядреният синтез, а също така използването на приливната и слънчевата енергия, като иновационната активност по отношение на последния метод от 2010 г. досега се е увеличила 160%.

Според данните от доклада на компанията, повечето организации, които са и лидери в сферата на ядрения синтез са в Азия (15 от 20).

Китай е най-активната страна в тази област. 35% от компаниите в тази страна са включени в рейтинга за иновации в сферата на ядрената енергетика.

На второ място е Япония с 25%. В рейтинга влизат такива компании като Toshiba (1-во място), Hitachi-GE Nuclear Energy (съвместно предприятие между компании от Япония и САЩ, 2-ро място), Mitsubishi (3-то място), Китайската академия на науките (15-то място) и др.

Държавната корпорация на Русия, „Росатом“ е на 10-то място. За периода от 2010 г. до 2015 г. тя е заявила над 250 патента в сферата на термоядрения синтез. По-голямата част от патентната активност на Росатом“ за посочения период е била в три направления – технология на студения ядрен синтез, технология на инерционното задържане на термоядрения синтез и технология на магнитното задържане на термоядрената плазма. Трябва да се отбележи, че най-продуктивна от гледна точка на патентоването за „Росатом“ е била 2015 г., посочва „Вести“.

Решителното внедряване на иновациите в областта на алтернативните източници на енергия, преобразуването на въздействието на напредничавите технологии и изменението на климата ще окажат сериозно въздействие върху нашите клиенти и тяхната дейност през следващите десетилетия“, отбелязва директорът за работа с клиенти към компанията Thomson Reuters.

Тези тенденции ще се отразят на съществуващите и развиващите се пазари и ще станат причина за промяна на начина на живот на много хора, а също така и на колебания в пазара.

Нашата цел е в предоставяне на най-актуална информация и точни аналитични данни, даващи на клиентите ни възможност да вземат информирани решения в условията на бързо променящата се икономическа реалност“, казва той.

В докладът се отбелязва, че секторът на електроенергетиката в близко бъдеще ще е с най-голямо ниво на инвестициите и ще заеме централно място в икономиката.

Увеличаващата се прозрачност на финансовите пазари, по-прозрачното ценообразуване на въглеводородите и повишаването на данъците за изхвърляне на въглероден диоксид, обезценяването на балансовите активи, засилването на регулирането и съпътстващите с това юридически процедури ще окажат влияние върху бизнеса по целия свят, като в модела за доставка на електроенергия на планетата ще настъпят промени.

термоядрен синтез
приливна енергия
слънчева енергия
Росатом
Toshiba
Thomson Reuters
електроенергетика
По статията работи:

Маринела Арабаджиева